Élelmiszer érintkező felület tisztítása.
Élelmiszer gyártósor fertőtlenítése klór-dioxid

Élelmiszerrel érintkező felületek hatékony tisztántartása 0,1 és 5,0 ppm között, a fertőtlenítés kívánt mértékétől függően, E. coli és E. coli O157:H7, Salmonella typhimurium (MDRS), valamint Staphylococcus aureus ellen, 1 perces behatási idővel. A fertőtlenítő termék alkalmazható előzőleg megtisztított, étel előkészítésre használt felületeken, italforrás és italadagoló, üvegáru, tányérok és étkezési eszközök, ételfeldolgozó egységek esetén, beleértve sörfeldolgozó berendezéseket és sört, valamint élelmiszer szállítószalagot.Készítse el a TwinOxide ivóvíz-fertőtlenítőszert az A és B komponensek felhasználásával a tároló edény címkéjén feltüntetetteknek megfelelően, és állítson elő 3.000 ppm törzsoldatú TwinOxide-ot. A 2.0 és 20 ppm közötti oldat eléréséhez használjon hígító eszközt vagy permetezőt, a fertőtlenítés kívánt mértékétől függően. 2,0 ppm kézi oldatkészítéshez használjon 1 rész TwinOxide-ot és 149 rész vizet. Alternatív oldatkészítéshez és alkalmazási előírásokhoz lásd a Műszaki Közleményt.

Élelmiszerrel érintkező felület

A fertőtlenítés, takarítás és tisztítás során a leggondosabb eljárásra akkor van szükség, ha élelmiszerrel érintkező felületeket kezelünk. A nem porózus anyagból készült felületek tisztítása a megfelelő technológia betartásával, klór-dioxid szer segítségével maximálisan megoldható. A TwinOxide oldat elkészítését a használati utasításban leírtak szerint végezzük.

A felület kezelésének általános szabályai

Az élelmiszerrel érintkező, nem porózus, kemény felületek csíramentesítése speciális megközelítést igényel. Elsősorban a gyártott termék, az élelmiszer biztonságát kell szem előtt tartani. Az egészségvédelem szempontjából nézve olyan fertőtlenítő szert kell választani, mely nem mérgező az élelmiszer fogyasztóira nézve. A tisztításra használt szer semmilyen körülmények között sem érintkezhet az élelmiszerrel, ennek biztosítása érdekében a felületet alaposan le kell öblíteni a kezelést követően.

Miért alkalmazzuk a klór-dioxid szert?

A klór-dioxid megfelelő oldatát élelmiszer kezelésre és tartósításra is alkalmazhatjuk, ebből következik, hogy az élelmiszergyártásban résztvevő felületek csíramentesítése is biztonságosan elvégezhető az alkalmazásával.

Az élelmiszeripari fertőtlenítés nem választható el a tisztítástól, hiszen az alapvető feladatunk az, hogy ne csak a kórokozókat pusztítsuk el, hanem a kórokozók mikroflórájául szolgáló réteget is eltávolítsuk az élelmiszerrel érintkező, kemény, nem porózus felületekről. Más:  Élelmiszerrel nem érintkező felületek fertőtlenítése.


Kemény, emellett nem porózus, azonban az élelmiszerrel érintkező felületek fertőtlenítése a lehető legjobb módszerrel. Az élelmiszergyártás során a kemény nem porózus felületek tisztítása és fertőtlenítése, a baktériumok és mikrobák elpusztítása az élelmiszerrel történő érintkezés előtt kötelező, a megfelelő csíramentesítő szer alkalmazásával. A szakszerű tisztítás megkezdése előtt az alábbi témák részletes megismerése ajánlott: fertőtlenítési területek leírása, tisztító szer beszerzése, klór-dioxid vásárlása, élelmiszer gyártás kezelése, nem porózus felület csíramentesítése, szakszerű tisztítás, takarítás szolgáltatás.