Élelmiszergyár fertőtlenítése
Fertőtlenítés az élelmiszergyártásban

Élelmiszerrel nem érintkező felületek hatékony tisztántartására 2,0-tól 20 ppm-ig a fertőtlenítés kívánt mértékétől függően, Staphylococcus aureus és Klebsiella pneumoniae ellen, 5 perces behatási idővel. A fertőtlenítő termék alkalmazható élelmiszerrel nem érintkező felületek esetén, beleértve padlót, falakat és bútorzatot. Készítse el a TwinOxide ivóvíz-fertőtlenítőszert a címkén található utasításoknak megfelelően, szabvány 3.000 ppm oldat eléréséhez. Szükség szerint hígítsa 2.0-tól 20 ppm-ig munkaoldat készítéséhez. 2,0 ppm kézi oldatkészítéshez használjon 1 rész TwinOxide-ot és 149 rész vizet. Alternatív oldatkészítéshez és alkalmazási előírásokhoz lásd a Műszaki Közleményt.

Kemény, nem porózus felület

A fertőtlenítés és takarítás nehézsége szempontjából megkülönböztetünk: porózus és nem porózus felületeket. A nem porózus felületek fertőtlenítése és tisztítása lényegesen könnyebb, hiszen ezzel ellentétben a porózus anyag átereszti a nedvességet, a baktériumokat és a folyadékot. A nem porózus anyagok tisztítását ezért egyszerű felületkezeléssel, a klór-dioxid oldatával könnyen elvégezhetjük.

Élelmiszerrel nem érintkező felületek

Az élelmiszergyártás során nemcsak az élelmiszerrel érintkező felületek takarításáról kell gondoskodni, hanem a berendezés és helyiség minden szegletének tisztán tartása is fontos. A padlók, falak, oszlopok és nyílászárók tisztítása mellett a gépek burkolatának tisztítását is végezhetjük a TwinOxide fertőtlenítő szerrel.

Az üzemek és gyárak tisztítása

A takarítást, tisztítást és fertőtlenítést a gyártósor épületének egész területén el kell végezni. A higiénikus, csíramentes környezet biztosítja, hogy mikrobás, baktérium eredetű fertőzés ne kerüljön a legyártott élelmiszerbe, ami annak romlását okozhatja.

Az élelmiszerrel nem érintkező felületek kezelését a klór-dioxid vizes oldatának kézi permetezővel történő terítésével végezhetjük könnyen és hatékonyan. A folyamat részletes leírását a fertőtlenítő szer használati utasításában találjuk. Az üzem területén a tisztítást és csíramentesítést a törvényileg meghatározott, illetve a technológia által megkövetelt időközönként kell elvégezni.


Kemény, nem porózus, élelmiszerrel nem érintkező felületek fertőtlenítése. Az élelmiszerrel nem érintkező felületek tisztítása és fertőtlenítése az élelmiszergyártás során rendkívül fontos, a permetezéssel végzett csíramentesítést a nem porózus felületen klór-dioxid szerrel végezhetjük. A szakszerű munkavégzés érdekében az alábbi témák megismerését ajánljuk: fertőtlenítési területek leírása, nem porózus felület kezelése, élelmiszer gyártás biztonsága, klór-dioxid alkalmazása, hatékony tisztítás, fertőtlenítő szer alkalmazása.