baromfi telep vízkezelés

A HydroFlow Magyarország Kft. 2001 óta valósít meg hazánkban víz- és légkezeléssel kapcsolatos megoldásokat. Nemzetközileg is elismert cégeket képviselünk, melyek világszerte elkötelezettjei a környezettudatos-, és energiatudatos technológiáknak. Ezekkel harmóniában kínálunk olyan saját termékeket és rendszereket, amelyek a humán és ipari víz-, és légkezelés területén, magas színvonalon biztosítanak egészséges környezetet, fertőzésmentes ivóvizet, optimalizált klímát, úgy, hogy közben természet inspirálta műszaki megoldásokkal szolgálunk egy élhető jövőt iparban és mezőgazdaságban egyaránt.

Ipari,- és humán környezetben szerzett tapasztalatainkat igyekszünk kiterjeszteni az élelmiszeripar, az egészségügy, és a mezőgazdaság azon területeire, amelyeknek problémáit az előbbi területekével analógnak látjuk. Olyan rendszerek tervezésében, kivitelezésében és karbantartásában vagyunk érdekeltek, ahol a fertőzésmentes környezet és a tiszta víz minősége létfontosságú.

Tapasztalataink birtokában azt valljuk meggyőződéssel, hogy a problémák és a veszélyforrások hasonlóak ember-, és állategészség területén, s ezért gyakran lehetséges olyan megoldásokat alkalmazni az egyik területen, ami a másikon jól működik és viszont… Valahogy úgy, mint ahogy a katonai fejlesztések gyakran megelőzik a „civil” felhasználást, úgy adoptálhatók az egészség, higiénia, táplálkozás, gyógykezelés, stb. területei egyik félről a másikra.

Mivel a vírusok ellen védtelenné váltunk– azt a néhány ismert vakcinát leszámítva-, s a rezisztens törzsek az állatállományokat épp úgy fenyegetik, mint bennünket: embereket, ezért a probléma már nem szőnyeg alá söpörhető! Becsukhatjuk a szemünk és imádkozhatunk, hogy kerüljenek el bennünket ezek a nyavalyák, de sajnos az ellenség már a házban van! A nemzetközi szervezetek statisztikái beszédesen bizonyítják a veszély nagyságát, s ez azt kell, hogy jelentse minden felelős embernek és minden állattartónak is, hogy ha nem keressük a megoldásokat, azokra a bajokra, amelyekkel ma már a világ több pontján is küzdenek, akkor védtelenek leszünk, ha mi is érintettekké válunk. A 24. órában vagyunk!

Mit gondolunk mi itt és most-, és mit tanácsolunk az érintetteknek, akik meg akarják őrizni jelenlegi állományuk egészségét, s elébe kívánnak menni a már látható, de még lappangó bajoknak?

Rendelkezésünkre áll valami, amit ha megfelelően alkalmazunk, akkor esélyt ad az előbb felvázolt- cseppet sem túldimenzionált, nagyon is valóságos veszély kezelésére.

A megoldás a klórdioxid, mely gyökerestől oldja meg a problémát, nem csak a baktériumokat, de magát a biofilmet is oxidálja.

A TwinOxide hatékony a fertőzések ellen, védelmet adhat a rezisztensekkel szemben, ami sokunk szerint a XXI. század univerzális fegyvere, a humán gyógyászatban és az állategészségügyben is! Röviden a problémáról és arról, hogy miért hisszük, hogy ez a járható út: Évente 5 millió ember hal meg vízzel terjedő betegségben és fogalmunk sincs mennyi állat elhullását okozza ugyanez!

A kórokozó baktériumok, vírusok és protozoák által okozott fertőző betegségek az ivóvíz leggyakoribb, és legelterjedtebb egészségügyi kockázatai közé tartoznak. A probléma ugyan gyakoribb a fejlődő országokban, de nem ismeretlen még az ipari hatalmak háza táján sem. A vezetékes hálózaton keresztül érkező ivóvíz és itatóvíz természetesen jelent bizonyos fokú védelmet, hiszen központilag fertőtlenítik-, de nem elégségeset ahhoz, hogy a tartáshelyek szennyező forrásaiban található kórokozókat, a vezetékes rendszerben kialakuló biofilmeket – amelyek a baktériumok melegágyai- közömbösítse, s hogy a minimálisra csökkentse annak kockázatát, hogy az itató rendszerből, vagy éppen az itató rendszertől az állat megfertőződhessen.

A félelmek jogosak, a kockázat pedig óriási! Minél nagyobb és értékesebb az állomány, annál súlyosabb. Senki sem veheti ma már félvállról a vízben terjedő betegségek kockázatát, sem az állatról állatra, sem az emberről állatra terjedő fertőzéseket. Ha pedig saját kutat használunk, akkor a víz még fokozottabb kockázatot jelenthet, mert nem mérhető minden pillanatban az altalajban történő változás, még nagymélységű kutak esetében sem.

A hagyományos fertőtlenítőszereket a víztisztításból már igen régen száműzték -pl. Brüsszelben 1956 óta klór-dioxiddal fertőtlenítenek klór helyett-, s világ élvonalbeli állattenyésztő országaiban már a kültéri és beltéri itatórendszerek folyamatos mentesítését is átalakították. Az okok, ami miatt az állattartóknak nálunk is át kell gondolniuk a vízfertőtlenítés fontosságát, az túlmutat azon az egyszerű tényen, hogy a TwinOxide® az állattartásban számos előnyt nyújt fertőtlenítőként és sterilizálóként. Ezeket az előnyök a következők:

 •  A TwinOxide igazán egyszerűen szállítható, felhasználható, megbízható termék
 •  A TwinOxide egy rendkívül tiszta-stabil oldat, extra stabilitásának köszönhetően reziduális hatása megmarad az adagolás kezdetétől a rendszer végéig, hosszú távú reziduális hatást mutat
 •  Nem okoz extra korróziót a vízrendszerben, valamint nem okoz lyukkorróziót a beadagolási pont közelében, nem lép reakcióba a csővezetékkel, szerelvényekkel, stb.
 •  Színtelen, szagtalan, íz-mentes ivóvizet biztosít, nincs klóros szaghatás. Nincs mellékíz, sőt helyi kutak esetében sokszor „íz javító”, mert közömbösít bizonyos szagképzőket, valamint javítja a szűrést, minimalizálja az elosztó rendszerben történő kezelésből származó szagokat és ízeket, csökkenti az elszíneződést
 •  A TwinOxide hosszú távú adagolása esetén a víznek nincs klórszaga, megszűnik a zavarosság
 •  Minden ismert baktérium, vírus, mikroorganizmus és féreg ellen tökéletes védelmet biztosít (pl vas baktériumok, pseudomonas, clostridium, e-coli, legionella, nematoda stb), a fertőtlenítés tartóssága rendkívül magas, nagyon magas fertőtlenítő képesség gombákkal, algákkal, vírusokkal, baktériumokkal szemben
 •  A baktériumok nem válnak rá rezisztenssé, nem képesek védelmet kifejteni ellene, így az idő múlásával sem csökken a hatékonysága (ellentétben pl a klórral), hatása gyors valamennyi ismert kórokozóra, továbbá még azokat a rezisztens törzseket is tökéletesen oxidálja, amelyek ellen hatástalanok az antibiotikumok (pl. az MRSA)
 •  Oxidálja a vízben lévő oldott vas és a mangán ionokat, valamint megakadályozza a biofilm réteg kialakulását a csőrendszerben, továbbá hatékonyan oxidálja a merkaptánt, fenolt, hidrogén szulfidot, cianidokat, stb.
 •  Szinte semmivel nem reagál az anyagok közül /az előbbi Fe és Mn kivételével/ alkohollal, aldehiddel, egyszeresen telített szénhidrogénekkel, DNS-sel sem
 •  Könnyedén átdiffundál a biofilm belső rétegeibe, s elpusztítja az ott megtelepedett kórokozókat. A biofilm leválasztásával megszünteti a baktériumok élőhelyét és tápanyagát, így gyökeresen kezeli a problémát, hiszen nem csak a vízben lévő baktériumokat pusztítja el
 •  A TwinOxide® használatával nincsenek reaktív melléktermékek, nincsenek mérgező végtermékek, nincs THM, nincs AOX, nincs HAA, nincs klorit, klorid -és klorátképződés, nem szabadít fel szabad klórt, nincs nitritesedés, nem lép reakcióba az ammóniával, szilárd szennyeződési maradványt nem képez
 •  Hatását nem befolyásolja a hőmérséklet és a pH, jeges víztől forró vízig, 4-11-es pH értékig éppúgy kifejti a hatását
 •  Nagyságrendekkel alacsonyabb koncentrációban is hatékonyabb a hagyományos szereknél
 •  Jól oldódik poláros vízben és apoláros szerves fázisokban is
 •  Hatékonyan képes fertőtleníteni sebeket, bőrt, nyálkahártyát is
 •  Állat- ,és humán egészségügyi szempontból is fontos, hogy illékony, hiszen csak addig van szükség fertőtlenítő hatására, amíg a kórokozókat el nem pusztítja
 •  Kényelmes, biztonságos ember- és környezetbarát felhasználás

szarvasmarha tenyésztés egészséges víz itató rendszer

A TwinOxide® számos alkalmazási területen használható fertőtlenítőként vagy sterilizálóként az állattenyésztésben, és jelentős előnyöket mutat más fertőtlenítőszerekhez képest. Ezek a tenyésztésen át a gazdálkodásig számos alkalmazást jelentenek, egészen a hús emberi fogyasztásra szánt feldolgozásáig, ami tulajdonképpen tekinthető egy „neveléstől az asztalig” típusú folyamatnak. Fontos a higiénia és a fertőtlenítés annak biztosítására, hogy az állat ne hordozhasson vagy továbbíthasson semmilyen fertőzést vagy betegséget, hogy az ne kerülhessen emberi szervezetbe. Az állattenyésztésben a TwinOxide® alapvető, és elsődleges része lehet a biológiai védelemnek.

Tanulmányok sokasága foglalkozik a klór-dioxid hatásaival, s az állattartásban bevethetőségével azon túl, hogy az élet számos területén hasznosítják ma is, az üvegházi növénytermesztéstől a vágóhídi hús fertőtlenítéséig, és a szájsebészettől a kőolaj kitermelésig.

Érthető, hogy miért kutatják a klór-dioxid felhasználási lehetőségeit ember-, és állatgyógyászatban, hiszen semmi nincs a kezünkben a vírusok ellen, és miközben a rezisztens baktériumok miatt a WHO évtizede kongatja a vészharangot, addig a TwinOxide® végez mindezekkel.

Állattartásban kísérletek és tapasztalatok igazolják, hogy a befektetés megtérülési ideje éven belüli, de olyan magyarországi visszajelzésünk is van, ahol egyetlen turnus alatt megtérült a rendszer kiépítése, mert az állomány egészséges maradt a ráhízás, pedig soha nem tapasztalt mértékben növekedett. Hollandiában, Skóciában és az USA-ban is jelentős ráhízás emelkedésről, és elhullás csökkenésről számoltak be partnereink, de kínai és ausztráliai tanulmányok is erről beszélnek. Természetesen tudjuk, hogy optimális körülmények között minden állomány jobban teljesít, de az információink egymástól független helyekről származnak, ahol a körülmények sem lehettek egyformák. Különböző fajok eltérő fajtái produkálták az eredményeket, ezért joggal tételezzük fel az információk hitelességét. Negatív tapasztalatról még nem kaptunk hírt és információt sem találtunk ilyet a nemzetközi sajtóban és kísérletekben.

Itató rendszerekben történő alkalmazás

Az állattartás valamennyi területén nagyon fontos az itatóvíz fertőtlenítése, úgy, mint jövedelmező üzemeltetés, az állomány biológiai védelme, gazdaság dolgozói, valamint a feldolgozott termékek fogyasztói szempontjából egyaránt. A legfontosabb mégis a gazdaságban használt állatoknak biztosított víz, ezen belül is az ivóvíz minősége. Kiemelkedően és életbevágóan fontos a káros mikroorganizmusoktól, vírusoktól, patogénektől valamint biofilmtől mentes „tiszta ivóvíz”.

A TwinOxide® oldatból nyert aktív fertőtlenítő, a leghatékonyabbnak bizonyult valamennyi mikroorganizmus számának csökkentésében és kezelésében. Ide tartoznak a baktériumok, gombák, élesztők, algák, vírusok, patogének, protozoonok, és paraziták. A klór-dioxid képes elpusztítani és eltávolítani a biofilmet az ivóvíz elosztó rendszer csővezetékeiből és tartályaiból.

Alacsonyabb üzemeltetési költségek, növekvő jövedelmezőség

A TwinOxide®-ot már évek óta használják számos állattartó telep itatórendszerében. Az ilyen alkalmazásokban a TwinOxide®-ra történő átállás költségmegtakarítást, és egyre növekvő jövedelmezőséget eredményezett a gazdaságok számára.

A TwinOxide®-ra történő váltás az egyik esetben azt eredményezte, ugyanakkora időintervallum alatt, ugyanannyi állattal dolgozó, de hagyományos fertőtlenítési protokollt alkalmazó gazdasággal összehasonlítva, hogy 0,75% élősúly (LWT) növekedést tapasztaltak, és a takarmány konverziós ráta (FCR) 0,99%-al csökkent, ami azt jelenti, hogy kevesebb takarmányra volt szükség az állatok ugyanazon súlynövekedésének eléréséhez. Még úgy is, hogy a TwinOxide® kezelés csekély fertőtlenítési kezelési költségnövekedéssel járt, az általános LWT kilogrammonkénti üzemeltetési költségek is jelentősen csökkentek.

Amióta 2006-ban betiltották a hozamfokozó antibiotikumokat, rengeteg kutatás keresi azt a megoldást és anyagot, amely pótolhatná az ezzel elvesztett hozamokat, lehetőleg természetes forrásból és környezetkímélő módon. Kísérletek folynak még immun- stimulánsokkal is, de eddig sikertelenül. Véleményünk szerint a TwinOxide®, ebben a rendszerben használva, jelentősen hozzájárulhat az elmaradt eredmények pótlásához, mert:

Sikerrel fertőtleníthetők és folyamatosan fertőzésmentesen tarthatók a vízellátó rendszerek, bárhol legyenek is, bármilyen vizet használjanak is, s így folyamatosan elégséges és jó minőségű vizet isznak az állatok, ami létfontosságú.

Minimalizálható az antibiotikumok és az antiszeptikus egyéb szerek felhasználása, mert csökken a fertőzések lehetősége, s ha mégis megbetegszik az állomány, akkor egészségesebb immunrendszerrel veheti fel a harcot, s az antibiotikumokra is jobban reagálnak, ha nem szerepelnek a gyógyszerek napi táplálék listájukon folyamatosan, hiszen megelőzésre nem alkalmasak, rezisztencia kialakulását viszont elősegítik a folyamatos antibiotikus szer felhasználások. Az állomány saját, egészséges bélflórája nélkül kiszolgáltatott minden fertőzéssel szemben, ezért minden józan állattartó számára fontos, hogy legyen állománya védekezési potenciálja. Lehet, hogy a piac ma még nem differenciálja eléggé, ha a vágott állat húsa antibiotikus szerek és hormon készítmények maradványaitól mentes, de már változóban a trendek s azt senki sem vitatja, hogy az állatok immunrendszere tehermentesül, ha nem kell folyamatosan energiáit a védekezésre fordítania.

 •  Kutatások és felhasználók hitelesítik azt, hogy szignifikánsan csökkenti az elhullást a folyamatos vízkezelés
 •  Növekszik az egységnyi idő alatti ráhízás
 •  Javul a takarmányok, valamint a neveléshez szükséges egyéb kiegészítők hasznosulása
 •  Javul a vemhesülés aránya
 •  Az állomány általános közérzete, étvágya pozitívan változik

Itatóvíz fertőtlenítése, az itatórendszerek vízkezelése

A TwinOxide® 3000 ppm-es klór-dioxid oldat szükséges koncentrációja számos tényezőtől függ. Elsődleges tényező az itató rendszerhez használt víz forrása, minősége és mikrobiológiai terhelése. Egy másik fontos tényező az itató rendszer állapota, kiváltképp a rendszerben jelen lévő biofilm. Bizonyos szennyeződések a vízben reakcióba léphetnek a klór-dioxiddal olyan „igényt” hozva létre, amit „ki kell elégíteni” mielőtt a fertőtlenítő koncentráció maradványértékét el tudjuk érni. Jellemzően 0,1 és 0,3 ppm ClO2 közötti folyamatos fertőtlenítő koncentráció maradványértéket kellene fenntartani a vízben.

Tisztítás, itatóvíz fertőtlenítés, biofilm eltávolítás

Ha egy rendszer biofilmet tartalmaz és van lehetőség úgy vizet kezelni, amikor nincsenek az istállókban állatok, érdemes állófertőtleníteni. Amikor az ólat kiürítik, a helyi viszonyok függvényében 10 – 30 ppm ClO2 fertőtlenítő koncentrációval lehet az állófertőtlenitést végezni. A fertőtlenítőt tartalmazó vizet 12-24 órán át érdemes a rendszerben állni hagyni. Ennyi idő alatt ilyen töménység mellett a rendszer teljesen kifertőtlenítődik, a biofilm elpusztul és leválik. Ezt követően a rendszert alaposan át kell öblíteni, hogy a biofilm illetve a fertőtlenítőt tartalmazó víz kiürüljön. Ezt követően az itató vízzel vissza lehet térni a rendes karbantartó TwinOxide®-os kezeléshez, és az állatokat vissza lehet engedni az ólba. Az ilyen programra csak a kezelés kezdetekor egy alkalommal van szükség, egy nagyon elszennyeződött rendszer kitisztításakor, illetve, ha a rendes karbantartási programban zavar keletkezett vagy valami miatt félbeszakadt, ami miatt biofilm alakult ki.

Természetesen biofilmet lehet a folyamatos működés közben, alacsony adagolási mennyiség mellett is oxidálni, de természetesen akkor a letisztulás is lassabb, de ilyenkor az állatok közben használhatják itatójukat. Ilyenkor az adagolási mennyiség 0,1 – 0,5 ppm ClO2 között van a helyi mért értékek függvényében.

A folyamatos adagolás adagoló szivattyúval történik, mely impulzus jeladós vízóra által van vezérelve.

23 év tapasztalatával a klórdioxid-os víz kezelésben várjuk érdeklődését, keressen bennünket bizalommal.