Algaölő és gombaölő szerek alkalmazása

Kerti fertőtlenítő rendszer
Fertőtlenítés a kertben

A kertek és üvegházak fertőtlenítése klór-dioxid alapú szerrel végezhető el ideális minőségben. A TwinOxid oldat nemcsak hatékony, de költségtakarékos is nagyüzemi, mezőgazdasági alkalmazás esetén. A növények egészségét veszélyeztető gombák és algák elpusztításának, kezelésének köszönhetően növekszik a termés mennyisége, javul a minősége, így lényegében a bevétel növelhető a megfelelő csíramentesítés elvégzésének köszönhetően.

Pangóvizek és pocsolyák kezelése

A kertekben és üvegházakban kialakulhatnak olyan nedves, pangóvizes részek, ahol a melegebb időjárásnak köszönhetően a baktériumok és mikroorganizmusok mellett a gombák és algák is elszaporodhatnak. Ezek a betegségek nemcsak a terméshozamot befolyásolhatják, hanem a növények pusztulásához is vezethetnek. A mezőgazdasági kultúrnövények fokozottan érzékenyek a betegségekre, ezért a klór-dioxidos kezelésük elkerülhetetlen.

A növények leggyakoribb betegségei

 • Talajfertőző gombák: verticílium, fuzárium, pítium
 • fehérpenész – növényfertőző gomba
 • levélfoltosság: alternária, szeptóra
 • fehérrozsda, rozsda
 • peronoszpóra
 • baktériumos betegségek.

A legtöbb betegség oka a nedves, állott vizes környezet, melyben az elszaporodó gombás fertőzések 1-3 napon belül teljes növénypusztuláshoz vezet.

A pangóvizek fertőtlenítése

A pangóvizekben rejlő fertőzések és mikroorganizmusok ellen többféle módszerrel védekezhetünk, természetesen elsősorban a megelőzésre kell fektetni a hangsúlyt. A kerteket és üvegházakat rendszeres időközönként tisztítani és fertőtleníteni kell. A mezőkön a fertőzések és gombák mértéke csak csökkenthető, tökéletes tisztaság nem érhető el.

Klór-dioxidos télikert fertőtlenítés
Üvegház fertőtlenítése klór-dioxiddal

A gombás fertőzések ellen az alábbi módszerekkel védekezhetünk:

 • kertészeti technológiákkal
 • biológiai megoldásokkal
 • kémiai szerekkel.

A kertekben és üvegházakban a növények egészségének megőrzése érdekében a kombinált módszerek alkalmazása lehet célravezető. A talaj gyakori átforgatása, a megfelelő öntözés, vízelvezetés és vízkezelés megoldása alapvető fontosságú.

Kémiai fertőtlenítés

A fertőtlenítő szerek alkalmazása két esetben indokolt:

 • profilaktikai, megelőző kezelés
 • súlyos fertőzések okozóinak az elpusztítása.

A klór-dioxid már alacsony koncentrációban is elpusztítja a legtöbb baktériumok és gombát, megoldható vele a legionella és pseudomonas kezelése a pangóvizekben.

A kémiai kezelést általában tavasszal, áprilisban végezzük. A megfelelően kevert oldatok permetező berendezés segítségével terítjük szét a földterületen. Üvegházak és fóliasátrak esetében a falakat is átpermetezzük. Ültetésnél a magok környékét szórhatjuk be a fertőtlenítő szerrel. A kezelés mellékhatása, hogy nemcsak a fertőzéseket, hanem a hasznos baktériumokat és mikroorganizmusokat is elpusztítja.

Algairtás

A kerti tavakban és öntözővíz gyűjtőkben gyorsan elszaporodhatnak az algák. A meleg környezetben biofilm alakulhat ki az edények falán, mely végső soron veszélyes baktériumok élőhelyéül szolgálhat. A kerti tavakban és esőgyűjtőkben a TwinOxid alkalmazásának köszönhetően elpusztítható az alga- és baktériumpopuláció, a szernek nincs veszélyes mellékhatása.


A fertőtlenítőszer dózisai, keverési aránya algaölő és gombaölő kertészeti és üvegházi alkalmazásokhoz

Kertészeti alkalmazásoknál a tisztító és csírátlanító hatású TwinOxide szer használható kemény, nem porózus felületek fertőtlenítésére (100 ppm/10 perc vagy 50 ppm/20 perc) és megtisztítására (20 ppm/5 perc), gombaPenicillium digitatum, Botrytis Sp, Fusarium solani & oxysporum f. sp. Basillicum (Fob) és Pythium irregulare & aphanidermatum –  (5,0 ppm/1óra), alga (Phormidium boneri), és a járulékos iszap, rozsda és levélfoltok eltávolítására és megjelenésük megakadályozására, valamint iszap eltávolítására (50 ppm/12 óra-éjszakán át) és az újbóli megjelenés megakadályozására (0,25 ppm/folyamatos kezelés) öntöző és egyéb nem ivóvíz jellegű rendszerekben. Hígítási arányok: 100 ppm-hez használjon hígító eszközt 1:30 hígítási aránnyal (1 rész oldat 29 rész vízhez), 50 ppm-hez 1:60 hígítási aránnyal (1 rész oldat 59 rész vízhez), 20 ppm-hez 1:120 hígítási aránnyal (1 rész oldat 119 rész vízhez), 5 ppm-hez 1:300 hígítási aránnyal (1 rész oldat 299 rész vízhez), 0,25 ppm-hez 1:12.000 hígítási aránnyal (1 rész oldat 11.999 rész vízhez). A koncentráció és hatásidő alkalmazás-specifikus, a további részleteket és az egyéb hígítási és alkalmazási előírásokat a termékhez mellékelt Használati utasításban.


Kertek tisztítása és üvegházak szakszerű fertőtlenítése. A kertek és üvegházak fertőtlenítését, a baktériumok és gombák kezelését klór-dioxid szerrel lehet elvégezni, melynek alkalmazása gazdaságos és biztonságos nagyüzemi szinten is. Olyan témák, melyekre keresve a Google mindenki számára érdekesek találatokat hoz elő: csíramentesítő felhasználás, fertőtlenítés a kertben, ivóvízkezelés ára, klór-dioxid vásárlása, algairtás kerti tóban, pseudomonas kezelése, algavirágzás tavakban, télikert fertőtlenítése, tiszta öntözővíz, technológiai vízkezelés