Legionella ivóvízben – mit tegyünk ellene?

A TwinOxide ivóvíz-fertőtlenítőszer hatékonysága a Legionella baktérium ellen

 legionella ivóvízben
Legionella baktériumtelep ivóvízben

A Legionella baktérium mindenhol előfordul, ahol pangó melegebb hőmérsékletű víz van. Megtalálható akár melegvíz rendszerekben a háztartásokban, ipari létesítmények, irodaházak, iskolák, kórházak ivóvíz rendszerében, hűtőtornyos rendszerekben egyaránt.

Nyitott vízrendszerek kiemelt kockázati közeget jelentenek a Legionella pneumophila baktérium fertőzésének. Ilyen kockázati közegek lehetnek hűtőtornyos rendszerek, párásító rendszerek, zuhanyzók, öntözőrendszerek, szökőkutak, párakapuk, stb.. A betegséget a levegőben lévő fertőzött aeroszolok (mikronos nagyságú vízcseppek) belélegzése okozza. A finom szemcsék a tüdőbe jutva atípusos tüdőgyulladást okozhatnak.

Különösen veszélyeztetettek az 50 év feletti férfiak, a dohányosok, az alkoholizmusban szenvedők, az intenzív osztályon kezelést igénylők, valamint a posztoperatív állapotok.

A nevezett kórokozó a legionellózis vagy legionárius betegség nevű, tüdőgyulladás jellegű betegségért felelős. A kórokozót terjesztő közegek sorában komoly veszélyforrás a nem megfelelően fertőtlenített, karbantartás nélkül hagyott központi légkondicionáló berendezések alkalmazása.

A Legionella baktérium előfordulása leginkább terjedelmes ivóvíz hálózatokban jellemző, ahol a pangó ágak száma meghatározó és a nagyobb üzemi hőmérsékletek miatt a vízhőmérséklet is megnövekedhet. Ez utóbbi lehet rossz gépészeti beszabályozás következménye is.

A szóban forgó mikroorganizmus kedveli a biofilmet, így gyakran megbújik alatta táplálkozni és szaporodni.

Legionella ellen a legjobb fertőtlenítő

A TwinOxide fertőtlenítőszer rendkívül magas biofilm eltávolító hatásának köszönhetően könnyedén szünteti meg a Legionella baktériumok élőhelyét és oxidálja tápanyagát, így gyökeresen kezeli a problémát.

A TwinOxide vízbe adagolása környezetbarát és hatékony védelmet biztosít a Legionella ivóvízben való megjelenése ellen is, éppen ezért a Legionellák elleni védekezésben az utóbbi években Magyarországon a nevezett újgenerációs, klórdioxid tartalmú vegyszer adagolásával működő rendszer terjedt el. A nagy tisztaságú vegyület biztonságos, nem hagy hátra mérgező melléktermékeket, erős biocid tulajdonságának köszönhetően optimális tisztaságú vizet biztosít például az ipari hűtőtornyok rendszerében.

További tájékozódáshoz a Google keresőbe gépelje be a témát érintő releváns kulcsszavakat: legionella fertőzés elleni védekezés, legionárius betegség története, hűtőtornyok fertőtlenítése, fertőző legionella ivóvízben