Okos víztisztító berendezések

Ivóvíz kezelés
Az ivóvíz előállításának jövője.

A megfelelő minőségű ivóvíznek a biztosítása az emberiség egyik legfontosabb problémája, ezért a állandó téma a legújabb vízkezelési és víztisztítási technológiák fejlesztése, az ivóvíz fertőtlenítő berendezések modernizációja.

A jövő víztisztító és fertőtlenítő berendezései a hétköznapi használati tárgyakhoz hasonlóan, az alkalmazott módszertől függetlenül, az „okosodás” felé fejlődnek. A számítógépes irányítás nemcsak biztonságossá teszi az kitermelt és kezelt ivóvizet, de megnöveli a gépek és berendezések hatékonyságát, csökkenti a felhasznált adalékanyagok és energia mennyiségét, tehát mérsékeli a költségeket is.

Vízszűrő berendezések

A jövő vízszűrő berendezései, elvi felépítésükben nem sokban térnek el az ókorban használt, homokkal töltött vízszűrő árkok működésétől. A modern szűrőbetétek komoly százaléka porózus anyag, mint például a szén, melyet évszázadok óta alkalmaznak a víz minőségének javítására. Jelenleg a technika csúcsát a fordított ozmózis elvén működő rendszerek jelentik, ezeket próbálják okosítani a szakemberek.

Az elektronika megjelenése a szűrőkben egyelőre nem sokban segíti a folyamatot, csupán a tisztítás vagy csere idejét próbálják pontosan meghatározni, így optimalizálva a szűrőcsere intervallumot. Az okos kommunikáció, a fizikai tisztítóberendezések tekintetében csupán abban jelent segítséget, hogy információt kaphatunk az esetleges meghibásodásokról, melyet a vízhasználat során egyébként is tapasztalnánk.

Adalékanyagos vízfertőtlenítés

Ivóvíz kezelés tisztítás
Tiszta ivóvíz előállítása

Az ivóvíz fertőtlenítés fejlődése során eljutottunk a napfény segítségével történő, UV-filtrációtól a klór-dioxidos modern berendezések alkalmazásáig. A fertőtlenítőszerek alkalmazásában komoly szerepe lehet az okos berendezéseknek, hiszen a szükséges szermennyiség megállapítását és a pontos adagolást is elvégezhetik, ezzel nemcsak költséghatékonnyá válik a rendszer, de az ivóvíz biztonságosabb és jobb ízű is lesz, hiszen nem történhet túladagolás.

Mivel az ivóvízhálózat kiszolgálását végző víztisztító berendezések üzemeltetése során az elsődleges szempont (az egészségbiztonság mellett) a költséghatékonyság, ezért elmondhatjuk, hogy belátható időn belül a klór-dioxidos vízfertőtlenítő berendezések tökéletesítésének nincs alternatívája.

A fantasztikus jövő

Az ivóvíz forrása a fantasztikus jövőben a vízgyártás lesz. Nem víztisztítással és fertőtlenítéssel fogunk ivóvizet előállítani, hanem hidrogén és oxigén reakciója segítségével. A robbanómotorokban hidrogént elégetve nem csak energiát nyerhetünk, hanem tiszta vizet is gyárthatunk az égés eredményeként. Honnan veszünk annyi hidrogént? A fúziós reaktorok szinte korlátlan energiamennyiségének köszönhetően, bármilyen szennyezett vizet hidrogénre és oxigénre bonthatunk, ezt pedig tiszta energia és ivóvíz előállítására használhatjuk fel. A víz felbontásához szükséges energiamennyiség minimum kétségessé teszi ennek a technológiának a gazdaságosságát, de ha sikerül nagy mennyiségű energiát rendkívül olcsón előállítani, akkor a folyamat környezetbarát mivolta okán elnyeri létjogosultságát.


>>Olvassa el további friss bejegyzéseinket: Vízkezelés – Blog

A víztisztítás és vízkezelés alakulásának és változásának jövője. Az ivóvíztisztítás évszázados technikáit a modern anyagok felhasználásával egészítik ki, mint például a klór-dioxid fertőtlenítő szer, mely az okos víztisztító berendezések adalékanyaga lehet. Néhány téma, melyet érdemes lehet jobban megismerni: fertőtlenítési területek bemutatása, szakszerű fertőtlenítés, klór-dioxid szer, ipari ivóvízkezelés, városi vízkezelés, hatékony szűrőberendezések.