Hatékony és biztonságos anyagok

Papír alapanyag fehérítés
A papír alapanyagának, a cellulóznak a fehérítése.

A klór-dioxid hatékony és biztonságos ivóvíz kezelő szer, azonban ipari használatra is alkalmas sokoldalúságának köszönhetően. A fertőtlenítés és tartósítás mellett fehérítésre is kiválóan alkalmas, sőt sokkal kedvezőbb tulajdonságai vannak, mint a klórnak, hiszen a klórtartalmú szerves vegyületek képződése minimális az eljárás során. A modern gyárakban és üzemekben a hatékonyság és minőség mellett a környezeti ártalmak minimalizálását is szem előtt kell tartani, ezért lehet ideális fertőtlenítő és fehérítő szer a TwinOxide.

Textil fehérítése

A 18. századtól kezdve foglalkoznak a tudósok az ipar problémáinak megoldásával. Ekkor jöttek rá, hogy egy-egy gyártási nehézség megoldásával jelentős anyagi forráshoz juthatnak, ráadásul a további kutatásokat is finanszírozhatják.

A klór alkalmazását a textil fehérítéséhez 1785-ben kezdte el vizsgálni Berthollet, aki a növényi anyagok klóros szerek általi roncsolását vizsgálta. Mivel akkoriban a klórgáz használata problematikus volt, 1789-ig kellett várni a lúgoldatos fehérítőszer kidolgozásáig. Akkoriban a fehérítőanyagot a textilgyárakban készítették, mégpedig úgy, hogy a klórt oltott mésszel keverték.

Charls Tentant 1799-ben száraz fehérítőport állított elő. A klórt ólomlemezekkel bélelt kamrában kénsavval, kősóval és mangán-dioxiddal állította elő, majd a gázt mész fölé vezette. Egynapi várakozás után a meszet felkavarta, és további két nap alatt a reakció teljesen lejátszódott.

Az így gyártott szer könnyen szállítható volt, és a textilfehérítőkön kívül a papíriparban is elkezdték a használatát.

A klór mint papíripari fehérítő

A papírgyártásban 1792-ben vezette be George és Clement Taylor a hipokloritokkal végzett fehérítést. Hogy a megfelelő mennyiségben és minőségben mindig rendelkezésre álljon a fehérítőanyag, az nem volt könnyen megoldható, ezért jelentett nagy áttörést, mikor a klór-dioxid alkalmazását bevezették. A klórgázzal kevert klór-dioxid tökéletesen fehéríti a rostszálakat, és közben alig keletkezik melléktermék.

Papírgyár fehérítés
Elkészült fehér papír a papírgyárban.

A papírgyártás folyamatának egyik fontos lépése a fehérítés, ráadásul ennek az eljárásnak köszönhetjük, hogy szinte bármilyen újrahasznosított papírból készülhet tűrhető minőségű fehér papír.

A papír alapanyaga a cellulóz, amit a ledarált fából nyernek ki kémiai eljárások és főzés segítségével. A papír kiöntése előtt keverik a cellulózhoz a klór-dioxidot, amely a rostokat tökéletesen kifehéríti, így kiváló minőségű papír készíthető.

Fertőtlenítés a fehérítővel

Gyakran alkalmazzák a fehérítőt fertőtlenítő szerként. Természetesen klórtartalma révén erre is használható, azonban ez nem gazdaságos. A textilipar és papíripar számára készült szer a fehérítés funkció ellátására van optimalizálva, míg a tökéletes fertőtlenítés feltétele a megfelelő keverékarány elkészítése. A klór-dioxid bázisú TwinOxide kétkomponensű szer, mely könnyen tárolható, szállítható és adagolható, így bármilyen feladatra elkészíthető a megfelelő aranyú oldat.


ClO2 – az ipari fehérítőszer

Téma: a klór-dioxid szer alkalmazása fehérítőszerként az iparban. A ClO2 vegyület sokoldalúságára jellemző, hogy a fertőtlenítés, tisztítás és tartósítás mellett fehérítésre is alkalmazható a textiliparban és a papíriparban is, bár egyértelműen az ivóvízkezelő tulajdonsága miatt kedvelik. Olyan témák, melyeket a szakszerű munkavégzés érdekében meg kell ismernünk: biztonságos felhasználás, biztonságos fertőtlenítés, klór-dioxid alkalmazása, fehérítés klór-dioxiddal, ipari felhasználás és hatékonyság, papírgyártás adalékanyagai. textil és papír gyártás – a tájékozódáshoz keressünk rá ezekre a kulcsszavakra a Google segítségével.