A klór-dioxid alkalmazásának előnyei

Sörgyártás palackozás
Fertőtlenítés és vízkezelés a sörgyártásban.

A sörfőző üzemekben a vízkezelés és a megfelelő fertőtlenítés talán még fontosabb is, mint a komló minősége. A gyártás során a berendezések és a környezet tisztán tartása, tehát az élelmiszerrel érintkező és az élelmiszerrel nem érintkező felületek fertőtlenítése nem csak az élelmiszer-biztonság tekintetében fontos, hanem az elkészült termék minőségét is befolyásolhatja. A vízkezelés megszervezése nemcsak a palackok és edények tisztán tartása, hanem a sörfőzéshez használt víz tekintetében is lényeges. A TwinOxide szer legfontosabb összetevője a klór-dioxid, mely mindkét feladatra tökéletesen alkalmas.

A vízkezelés és a sör

Az elkészült sör jellegét és minőségét az alkoholtartalom és az oldott, erjedt anyagok határozzák meg. Az gyártásban az oldott szárazanyag-tartalmat extrakttartalomnak nevezzük. A 11%-os extrakttartalmú, 1liter sörben 11g oldott anyag ás 890g víz található. Ebből is világosan látszik, hogy a vízminőség szinte a sör minőségét jelenti.

A sörfőzéshez használt víz

A sörfőző üzemekben az elsődleges feladat a vízkezelés biztosítása. Az elkészült ital minőségét, típusát, ízét és állagát is a víz befolyásolja. A klór-dioxid már a vízkezelés első fázisában szerephez juthat, hiszen a nem megfelelő minőségű víz tisztítását és fertőtlenítését is elvégezhetjük a segítségével. A vízkezelő berendezések telepítésének köszönhetően az üzem szinte bármilyen típusú sört készíthet.

A vízkeménység és a sör típusa

Mivel a víz keménysége és a főzés során adagolható komló mennyisége bonyolult összefüggésben van, ezért a vízkezelés nélkül alkalmazott ivóvízből csak behatárolt típusú ital gyártható. Az ivóvízkezelés bevezetése előtt az egyes régiókra egy adott sörtípus volt jellemző, hiszen a helyben kitermelt víz csak erre volt alkalmas.

Sörtartályok fertőtlenítése
A sörgyártásban résztvevő erjesztőtartályok fertőtlenítése és tisztítása.

A legegyszerűbben úgy fogalmazhatjuk meg, hogy a kemény víz kellemetlen hatást okoz a sörben, ha annak magas a komlótartalma és világos az ital. A kevés komlót tartalmazó, barna színű, klasszikus müncheni sör esetében kifejezetten a karbonátos, kemény vízre van szükség, ez adja meg a jellegzetes ízt. Mivel a vízkezelés segítségével bármilyen karbonát-tartalmú ivóvíz előállítható, ezért a világ bármely pontján készíthető tetszőleges típusú sör.

Fertőtlenítés és tisztítás a sörgyárban

Az élelmiszerrel érintkező felületek tisztítása és fertőtlenítése a sörgyártás során nemcsak élelmiszer-biztonsági kérdés. A sör a lefőzést követően főerjesztésen és utóerjesztésen esik át. Az erjesztés beindításához pontosan adagolt élesztőre van szükség. Az elkészült ital lefejtését követően az élesztőmaradék az erjesztőtartályok alján marad, ahonnan el kell távolítani azt. Mivel az élesztőbaktérium maradványok beláthatatlan következményeket okozhatnak a következő adag sör erjesztése során, ezért a tartályokat fertőtlenítő szerrel kell tisztára mosni. A klór-dioxid fertőtlenítő szer hatékonyan elpusztítja a baktériummaradványokat, emellett nem károsítja a fémből készült tartályok anyagát. A TwinOxide szer ivóvízkezelésre is alkalmas, ezért maradványai nem befolyásolják az elkészült termék minőségét és nem jelentenek egészségügyi kockázatot sem.


Szakszerű vízkezelés és fertőtlenítés az üzemekben és sörfőzdében. A sörgyártás során az ivóvízkezelés, vízkezelés és a fertőtlenítés az, melyre komoly hangsúlyt fektetnek az üzem tulajdonosai. A klór-dioxid szer alkalmazása több előnnyel is jár, melyek megismerésében segít az írás. A megfelelő szer kiválasztásához érdemes további témákkal is megismerkedni: fertőtlenítési területek leírása, a klór legnépszerűbb felhasználási területei, fertőtlenítés a gyárban, ivóvízkezelés megoldása, klór-dioxid szer, vízkezelés megszervezése, sörfőzés és palackozás, fertőtlenítés a sörgyártás során.