fordított ozmózis vízszűrő

A víztisztításnak nagyon sok módja és eszköze létezik, legutóbb az otthonunkban is alkalmazható legegyszerűbb, részben népi ivóvíz-fertőtlenító módszereket vettük sorra, ezúttal a házilagos víztisztításra szolgáló komolyabb szűrőkről ejtünk szót, leszögezve, hogy ezen a téren a két legelterjedtebb eljárás a hagyományosabb átfolyásos módszer és a korszerűbb, a fordított ozmózis rendszere.

Az átfolyásos háztartási vízszűrők

A legtöbb háztartási szűrőberendezés átfolyásos módszeren alapul. A működés elvük nagyon egyszerű: a víz áthalad az úgynevezett adszorbens (vagy szorbens: elnyelő) szűrőanyagon, aminek alapja általában aktív szén, kiegészülve a szennyezések elnyelésére, adszorpcióra képes további összetevőkkel. Ilyen típusúak a kancsós szűrők, a vízcsapra rögzített szűrők, valamint a többlépcsős tisztítórendszerű áramlásszűrők.

A szűrő kiválasztásakor elsősorban a tisztítani kívánt víz minőségét kell figyelembe venni. A fenti típusú szűrőrendszerek kiválóan alkalmasak az ipari vízkezelésen már átesett csapvíz kiegészítő tisztítására, főként városi lakásokban és mindenhol, ahol a vízellátás központi ellátórendszeren keresztül történik. Ha vizünk artézi forrásból, ásott vagy fúrt kútból, netán összegyűjtött csapadékból származik, akkor a szűrő kiválasztásánál figyelembe kell vennie az adott alapanyag specifikumait. Ilyenkor bevizsgálásra és szakember tanácsaira lehet támaszkodnunk, ugyanis a fent említett szűrők ugyan hatékonyak, de nem képesek megbirkózni a baktériumokkal és más kórokozókkal, így komolyabb eszközökre (esetenként vegyszeres kezelésre) is szükség lehet.

Membrános szűrők fordított ozmózissal

A leghatékonyabb modern szűrőrendszerek a fordított ozmózis elvén alapuló membrános vízszűrők. Ennek a tisztítási módszernek az alkalmazása azt eredményezi, hogy a vizünk 98-99 %-ban mentes lesz a szennyeződésektől, beleértve a baktériumokat és vírusokat is.

Mi az ozmózis és mi a fordított ozmózis?

Az ozmózis jelensége egy félig áteresztő membránnal elválasztott két oldat közötti áramlás, amelynek során az oldószer molekulái a hígabb oldat irányából a töményebb oldat irányába mozognak át, mígnem az eredetileg különböző két folyadékrész koncentrációja kiegyenlítődik. A fordított ozmózis (Reverse Osmosis, RO) ennek a spontán folyamatnak a mesterséges megfordítása külső nyomással.

A szennyezőanyagokat tartalmazó víz is egyfajta oldat, így e technológiával elérhető, hogy külső nyomás alatt a káros anyagok a membrán egyik oldalán maradjanak, a túloldalon pedig a vízmolekulák átáramlásával nagy tisztaságú ivóvíz halmozódjon fel.

Háztartási RO berendezések elhelyezése, működése

A háztartási fordított ozmózis berendezéseket – működésük és felhasználásuk sajátosságaiból adódóan – célszerű a mosogatópult alatti szekrényben elhelyezni. A berendezés működtetéséhez az ivóvíz csatlakozásán túl csatornacsatlakozás szükséges, illetve a nyomásfokozó szivattyúval ellátott típusoknál 230 V-os váltóáramú elektromos hálózati csatlakozó is szükséges.

A komplex, több egységből, egymás utáni szintekből álló otthoni szűrőberendezések működtetésekor a víz először egy 20 mikronos polipropilén betétes üledékszűrőn halad keresztül, mely kiszűri a nagyobb lebegő részecskéket, majd egy aktívszenes szűrő eltávolítja a klórt és a szerves szennyeződéseket. A következő szinten 5 mikronos polipropilén szűrő fogja vissza a finomabb mechanikai szennyeződéseket, és csak ezután jön a fordított ozmózis membrán, mely minden hátrahagyott idegen anyagot visszatart, pl. akár 99,9 %-ban kiszűri az algáknak, baktériumokat, gombákat, spórákat és vírusokat.

A szétválasztási folyamatot követően a kiszűrt anyagok szennyvízként a csatornába távoznak. Puffer tárolótartály biztosítja, hogy a berendezés használója bármikor hozzájuthasson a már megtisztított víz kellő mennyiségéhez.

Ilyen rendszer használata biztonsági okokból mindenképpen ajánlott ott, ahol a vezetékes víz minősége ingadozó lehet, illetve ahol a családban kisgyerekek, betegek vannak.