Víz- és ivóvíz fertőtlenítés klór-dioxid alapú szerrel

ivóvíz fertőtlenítés
A tiszta ivóvízhez való biztonságos hozzáférés alapvető emberi jog

A hozzáférhető tiszta ivóvíz jelenti az emberi élet alapját, ezért senki számára nem közömbös, hogy milyen minőségben és mennyiségben áll a fogyasztók rendelkezésére. A vízvezeték-hálózatból a szabványnak megfelelő minőségű vizet nyerhetünk, melyet bizonyos esetekben utókezelni, fertőtleníteni és szűrni szükséges, cégünk erre a feladatra a TwinOxide vízfertőtlenítő szert ajánlja, mely hatékony klór-dioxidot tartalmaz és jelenleg a legbiztonságosabb termék az ivóvíz fertőtlenítés területén.

Honnan származik az ivóvíz?

Az ivóvíz minősége szorosan összefügg eredetével, forrásával. A víz beszerzése föld alatti és föld feletti vízkészletekből lehetséges. A természetes édesvizek felhasználásánál az ivóvízfertőtlenítés technológiájának tökéletesítése egyre égetőbb feladat, mivel napjainkban ezek a készletek, főleg az ipari termelés növekedése miatt, egyre szennyezettebbek.

A földfelszíni vizek kategóriájába a folyók és édesvízi tavak tartoznak, melyekből szívóaknák és szívóvezetékek segítségével nyerhetünk ivóvizet. Erre a vízkészletre a leginkább jellemző a szennyezőanyagok jelenléte. Mivel a vízkezeléssel foglalkozó társaságok nem minden esetben követik szigorúan az előírásokat, előfordulhat, hogy az ivóvíz kivételének helyén szennyezett vizet vételezünk, melyet alaposan tisztítani és fertőtleníteni kell, hogy emberi fogyasztásra alkalmas legyen.

Felszín alatti vizek

vízfertőtlenítés - fúrt kút
Csőkút csappal

A felszín alatti vizek minősége lényegesen jobb a földfelszíniekhez viszonyítva, kitermelésük módja is változatosabb. A felszín alól magáncélra is könnyen nyerhetünk ivóvizet és a megfelelő kezeléssel biztonságosan felhasználhatjuk. A felszín alatti vizek kitermelésének módjai:

 • ásott kút
 • csőkút
  • fúrt kút
  • mélyfúrású kút
  • artézi kút
 • csápos kút.
klordioxidos vízfertőtlenítés - artézi kút
Artézi kút vízcsapja Firenzében

Az artézi kutakból kitermelt víz legtöbbször kezelés nélkül is alkalmas ivóvízként való felhasználásra, de gyakran előfordul az is, hogy szükség mutatkozik tisztításra, szűrésre és olykor még fertőtlenítésre is. A kutakból az épületek vízvezetékrendszerét a szivattyúk látják el, melyek a vízvezetékhálózat fontos részei. Például az alábbi szivattyúk használatosak vízkitermelésre: búvárszivattyú és centrifugál szivattyú.

Az ivóvíz fogalma

„A jelenleg érvényben lévő szabvány követelményeinek mindenben megfelelő vizet ivóvíznek nevezzük.”

A magyar Wikipédia szerint amennyiben a víz oldott ásványianyag-tartalma meghaladja az 500 mg/l-t, ásványvíznek minősül, és „ásványvíz” felirattal palackozható. (Olvasmány a pet palackok fertőtlenítéséről)

Az ivóvízzel szembeni elvárások:

 • színtelen
 • szagtalan
 • kellemes ízű
 • 5-15 nk° keménységű
 • ne tartalmazzon kórokozó mikroorganizmusokat
 • ne tartalmazzon mérgező anyagokat, lebegő anyagokat
 • ne legyen kellemetlen illata vagy íze.

Ezek az általános érvényű követelmények, azonban lokális értelemen különféle ivóvízszabályok fordulhatnak elő, melyek a helyi vízgazdálkodás sajátosságaihoz és a felhasználási területhez igazodnak.

Veszélyes anyagok a vízben

Az ivóvízben található veszélyes anyagok eltávolítása jelenti a legnagyobb feladatot. Minimális mértékű lehet az arzén, az ammónium ion, a vas és a mangán jelenléte. A vezetékes ivóvíz esetében ez a koncentráció csak közelíti a nullát, általában nem éri el, ezért érdemes lehet kiegészítő szűrőberendezéseket alkalmazni. A fordított ozmózis elvén működő szűrők könnyen és gyorsan telepíthetők, ezek teljes mértékben kiszűrik a mérgező anyagokat.

A vízfertőtlenítés módszerei

Az ivóvíz minőségének meghatározásakor a vízben található kórokozók tekintetében a tűréshatár nulla. Nem fordulhatnak elő a vezetékes vízben az alábbi baktériumok és mikroorganizmusok: escherichia coli, enterococcus, pseudomonas aeruginosa.

A vízkezelés folyamatában a derítés és szűrést a fertőtlenítés követi. A fertőtlenítés szükségességét általában a jelenlévő baktériumok száma jelzi (Ecoli, pseudomonas, legionella, nematoda). Az ivóvizet fogyasztás előtt fertőtleníteni kell, ha a vízgazdálkodási szervek által kiadott egészségügyi határérték feletti mennyiségben találhatók benne mikroorganizmusok.

A fertőtlenítés többféle módszerrel lehetséges:

 • melegítés
 • klórozás
 • fertőtlenítés ózonnal
 • egyéb technológiák.

A melegítéssel történő fertőtlenítés nem alkalmas nagy mennyiségű víz kezelésére, hiszen rendkívül energiaigényes. Ugyanakkor kis mennyiség esetében, főleg a medicinában, élelmiszeriparban, vendéglátásban és a magánháztartásokban alkalmazzák, mert rendkívül hatásos. Amennyiben a vizet 30 percen keresztül forraljuk, tökéletesen csíramentes, steril vizet kapunk.

Klóros fertőtlenítés

Az ivóvízkezelés, általában a vizek megtisztítása során a leggyakrabban alkalmazott fertőtlenítő szer a klór, mely gazdaságosan és relatíve könnyen alkalmazható. A klórnak alábbi formáit alkalmazzák:

 • Klórgáz
 • Klóros víz
 • Hypó
 • Klórmész.

Bár egy olcsó fertőtlenítési mód, de sok baktérium már ellenállást tud kifejteni ellene, ezért nem mindenre megoldás. Ráadásul erősen korrozív, így csak nagyon kis mennyiségben adagolható, sokkolásos fertőtlenítésre semmiképpen nem ajánlott a várható korrodáló hatás miatt. Amit még fontos tudni, hogy ahhoz, hogy a klór hatékonyan fertőtlenítsen, fontos a hőmérséklet és a jól beállított pH.

Klór-dioxidos fertőtlenítés

A klór-dioxid fejlesztésénél azt tartották szem előtt, hogy a klór hatékonyságát megtartsák, sőt növeljék, viszont lehetőség szerint a hátrányait kiküszöböljék. Ezért a következő előnyökkel lehet használni:

 • nem képez rákkeltő anyagokat
 • a klórnál hatásosabb 7-es pH felett
 • elpusztítja a  más fertőtlenítőknek ellenálló legionella és pseudomonas baktériumot is
 • kevésbé korrozív
 • elpusztítja a legionella baktériumot
 • a baktériumok nem válnak vele szemben rezisztenssé
 • hatásosabb a mikrobák, vírusok, gombák, baktériumok és protozoák ellen,
 • effektív módon távolítja el a biofilmet.

Vannak, akik szerint a klór-dioxid alkalmazásának egyetlen gátló tényezője, hogy egyes esetekben és bizonyos mennyiség felett az alkalmazása meglehetősen drága, e szerint a vélekedés szerint a városi vízellátásban a kevésbé hatásos, de olcsóbb klórgázt alkalmazzák. Ezzel szemben cégünknek majdnem minden magyarországi vízmű az ügyfele, bár az igaz, hogy (épp az ára miatt), a kisebb, problémásabb települések vízkezelését végzik a TwinOxide-dal. A fejlődés iránya azonban egyértelmű: ha a lakosság egészségéről van szó, a minőség előbbre való, mint a termékek árában mutatkozó különbségből adódó megtakarítás.

Ivóvizek dezinficiálása és vegyszeres kezelése a megfelelő minőség elérése érdekében

Az ivóvízkezelés során szükség van a kitermelt víz fertőtlenítésére, erre a legalkalmasabb a klór-dioxid alapú TwinOxide szer, mely nem csupán egészségesebb, de hatékonyabb is a baktériumokkal, gombákkal és vírusokkal szemben is. Néhány kulcsszó, mellyel érdemes lehet megismerkedni: mikor szükséges a klór-dioxid alkalmazása, ivóvízkezelés otthon és intézményekben, természetes vizek fertőtlenítése és tisztítása, víztisztítás és szűrés, ivóvíz hálózat dezinficiálása, biofilm eltávolítása