Itatás, ivóvízellátás TwinOxide-os kezeléssel

Fertőtlenítés Twinoxide szerrel
Baromfitelep fertőtlenítése

A víz minden élettani folyamathoz nélkülözhetetlen. A baromfi testösszetételének mintegy 70%-a víz, a testtömegtermelésen belül így a vízé a meghatározó szerep. Nyugodtan állítható, hogy a víz a legfontosabb takarmányozási komponens, értelemszerűen a tiszta és egészséges ivóvízre gondolunk.

A Twinoxide-ot a baromfitenyésztésben alkalmazhatjuk:

  •  az istállók fertőtlenítésére,
  •  a keltetésre vagy eladásra szánt tojás fertőtlenítésére,
  •  a feldolgozóüzem fertőtlenítésére,
  •  az itatóvíz kezelésére, fertőtlenítésére.

A baromfi vízigénye

A baromfi vízigényét elsősorban a kezelt ivóvízből, másodsorban a közbülső anyagcsere-folyamatok közben keletkező vízből (ez összes szükségletének mintegy 15%-a), harmadsorban az elfogyasztott takarmányból fedezi.

A nevelt csirke vízfogyasztása szorosan összefügg a takarmányfogyasztással, az istállólevegő hőmérsékletével és az életkorral. Egyes takarmányalkotó részek (pl. melasz vagy konyhasó) jelentősen növelik a vízfogyasztást. A csirke testtömegéhez viszonyított vízigénye a kor előrehaladásával csökken (naposkorban a napi vízszükséglet a testtömeg 45%-a, ez 16 hetes korra 13%-ra csökken). Ezért is döntő jelentőségű, hogy a naposcsibék fogadásakor azonnal zavartalan legyen az ivóvízellátás, esetükben a legfontosabb a szakszerű vízkezelés megoldása.

Ketreces baromfi ivóvízigénye

Ketreces neveléskor különösen nagy lehet a kiszáradásból eredő elhullás az első héten, főként szelepes itatók alkalmazásakor. Hőmérsékletemelkedés hatására jelentősen nő a vízigény még akkor is, ha a takarmányfogyasztás már visszaesik, mert a baromfi 26-30 °C körüli hőmérsékleten fölösleges hőjének 50%-át csak intenzív párologtatással, lihegéssel tudja leadni (10 °C-on ez csak 10-12%).

Minden olyan tényező, ami a vízfogyasztást gátolja, rontja a testtömegtermelést és a baromfi-előállítás gazdaságosságát.

A vízkezelés fontossága

A fentiekből látszik, hogy gondosan meg kell tervezni a megfelelő itatóvíz ellátást a baromfitelepen. A friss ivóvíz eltarthatóságát is javíthatjuk klór-dioxid hozzáadásával, a csőrendszerben pedig a biofilm megtelepedését is megakadályozhatjuk.

A Twinoxide alkalmazásával folyamatosan biztosíthatjuk az ivóvízutánpótlást, így nem kell azt időszakosan korlátozni, ennek köszönhetően folyamatos a testtömegtermelés.

Az itatótálak fertőtlenítése

Az egészséges ivóvíz mellett biztosítani kell az itató tisztítását és fertőtlenítését is. Ez meglehetősen bonyolult feladat, különösen, ha belegondolunk, hogy a megfelelő termelékenység csak úgy biztosítható, ha a csirke az istálló bármely részén 3 m távolságon belül talál vizet, könnyen hozzáférhető módon. Ezeket az itatókat napi rendszerességgel kell fertőtleníteni és tisztítani.

A TwinOxide szer esetleges maradványai az itatóvízben nem veszélyeztetik a baromfit.

Tovább

Baromfi telep szakszerű vízfertőtlenítése és kezelése. A TwinOxide szer sikeresen alkalmazható a baromfitelep vagy egyéb állattenyésztő farm fertőtlenítése mellett az ivóvíz fertőtlenítésére is. Segítségével optimálisan biztosítható az itatóvíz-ellátás a csirketenyésztő istállóban. A legtöbb szakember az alábbi témákkal is megismerkedik: fertőtlenítési területek az iparban, ivóvíz kezelés a baromfiüzemben, fertőtlenítés szakszerűen.