A klór-dioxid mint baktérium- és vírusölő szer

Influenzajárvány idején folyamatosan növekszik a fertőzöttek száma, ez alól a mostani koronavírusos világjárvány esete sem kivétel. Hazánkban is folyamatosan növekszik az érintettek száma, s ezzel egyenesen arányosan a lakosság körében tapasztalható aggodalom szintje.

Természetesen meg kell tenni minden közösségi térben és szolgáltatásokat nyújtó intézményekben az óvintézkedéseket, legyen szó iskoláról vagy fogászati rendelőről, gyárról vagy más ipari létesítményről, azonban felesleges pánikolni, és önként karanténba vonulni, még mielőtt komoly okunk lenne rá.

A klór, mint fertőtlenítőszer

Fertőtlenítés, tisztítás klór-dioxiddal
Fertőtlenítés a kórházban klór-dioxiddal

Fertőtlenítés a kórházban klór-dioxiddal

A klór az egyik leggyakrabban használt fertőtlenítőszer a víz fertőtlenítéséhez. Alkalmazható a legtöbb mikroorganizmus deaktiválására. Széles körben, hosszú idő óta bizonyította már hatékonyságát, a vírusok ellen is sikeresen vethetjük be.

Fertőtlenítőszerként egyre inkább a klór-dioxid (ClO2) használata terjedt el, amely a klór biztonságos alternatívája, egy olyan széles spektrumú biocid, amelynek bizonyított hatása van a baktériumok, vírusok, mikobaktériumok és baktériumspórák ellen. Az 1814-es felfedezése óta a klór-dioxidnak számos különféle alkalmazása volt. Széles körben használják orvosi és gyógyszerészeti környezetben, de ivóvíz kezelésére, valamint az élelmiszerek lemosására és feldolgozásuk során is használják. Nagyobb hatékonysága miatt a klór-dioxid előnyösebb a nem oxidáló fertőtlenítő szereknél.

Miért fontos a fertőtlenítés járvány idején?

A vírusok főként emberről emberre terjednek, ennek megakadályozása minden egészségügyi területen fokozottan érvényes.

A gyógyító tevékenységek során halmozottan fordulhatnak elő olyan patogén mikroorganizmusok, melyeknek elterjedését azonnal, helyben meg kell állítani. Az elhanyagolt higiénia beláthatatlan következményekkel, súlyos, sokakat érintő megbetegedésekkel járhat.

Mind a páciensek, mind a dolgozók szempontjából elengedhetetlenül fontos annak biztosítása, hogy a keresztfertőzések elkerülhetőek legyenek. Ennek érdekében a gondozó személyzet minden egyes kezelés és beavatkozás után köteles alaposan fertőtleníteni az eljárás során használt berendezéseket, az érintett munkafelületet, és azokat a felhasznált eszközöket, melyeknek a sterilizálása nem megoldható, vagy nem eldobható egyszer használatos termék.

Az alkoholok és különböző ammóniumvegyületek kielégítő hatékonyságot mutatnak a baktériummentesítésben, ám kevésbé bevethetőek a vírusokkal és a mycobacteriumokkal szembeni harcban.

A klór-dioxid előnyös tulajdonságai

A klór-dioxid magas szintű fertőtlenítőszerként való alkalmazása igen elterjedt a gyógyászatban, orvosi és fogászati rendelőkben, ahol a fertőtlenítés elvégzése a napi rutin része.

A klór-dioxidnak számos egyedi tulajdonsága van, összehasonlítva más fertőtlenítőszerekkel és vegyszerekkel, melyek miatt gazdaságos, megbízható alkalmazást tesznek lehetővé a vírusok ellen.

  • vízben jól oldódik
  • -59 ° C hőmérsékletig nem fagy meg
  • magas szintű, megbízható fertőtlenítőszer
  • 263% -kal erősebb, mint a klór
  • nem képez halogén melléktermékeket
  • gyártása nem igényel drága berendezéseket
  • nem mérgező és biztonságos a széleskörű alkalmazása (ellentétben a hidrogén-peroxiddal és bizonyos ecetsavakkal, amelyekről ismert, hogy korrozívak, és kockázatot jelenthetnek az üzemeltetők számára).
  • kompatibilis a legtöbb, az orvosi és gyógyszerészeti berendezésekben és környezetben általánosan megtalálható anyaggal
  • hosszú eltarthatóságú, szállítása megoldható nem aktív anyagként

A klór-dioxid tehát egy elismert, magas szintű sporicid fertőtlenítőszer, amelynek hatóideje nem haladja meg a 30 másodpercet, így gyorsan kínál megoldást az alapos tisztítás, fertőtlenítés elvégzésére.


Koronavírus, bakteriális megbetegedése és influenzajárvány megelőzése szakszerű fertőtlenítéssel a gyógyászatban. A vírusos járványok megelőzésében és megállításában komoly szerepe van a szakszerűen elvégzett fertőtlenítésnek, felületkezelésnek, amire a klór-dioxid oldat tökéletes megoldás. A bizonytalanság és pánik megelőzése érdekében érdemes részletesen is tájékozódni az alábbi témákban: fertőtlenítési területek vizsgálata, fertőtlenítés ára, klór-dioxid beszerzése, megbetegedések megelőzés, járvány kezelése szakszerűen, fertőzések kezelése az iparban.