vízforralás, ivóvíz fertőtlenítés otthon

Minden embernek, súlyától függően, napi 2-3 liter ivóvízre van szüksége. Erre a célra általában megfelel a ma már minden városban biztosított, hatóságilag ellenőrzött vezetékes víz, mégis sokan tartják úgy, nem árt a csapvizet házilag is fertőtleníteni, felforralni, szűrni. Faluhelyen pedig még sok háztartásban kútvizet használnak, ami a legtöbbször valóban tisztításra, fertőtlenítésre szorul. Nézzük át a legismertebb házi, részben népi módszereket.

A vízforralás előnyei, hátrányai

Továbbra is a forralás az ivóvíz fertőtlenítésének leggyakrabban alkalmazott, legegyszerűbb módja. A hőkezelés hatására a víz átmegy a fertőtlenítési folyamaton, minden kórokozó elpusztul. Ehhez az ivóvizet legalább 15 percig kell forralni az edény lefedése nélkül.

A módszernek egyszerűsége és gyakori háztartási alkalmazása ellenére jelentős hátrányai vannak:

  1. Vezetékes vizünket központilag általában klórral vagy vegyületeivel kezelik, a forralás ezek maradványait nem távolítja el teljesen, és eközben veszélyes anyag – kloroform – keletkezhet. Mennyisége ugyan minimális, ám bebizonyosodott, hogy ez rákkeltő klórszármazék. A kockázat úgy minimalizálható, ha a frissen eresztett vizet nem forraljuk fel azonnal, hanem 20-25 percre nyitott edényben állni hagyjuk.
  2. Sólerakódások keletkeznek annak az edénynek a falán, amelyben ivóvizet forralnak (a legegyszerűbb példa az ún. vízkő). Így a forralt vízben a nehézfémek és nitrátok sóinak koncentrációja a korábbi lerakódások miatt akár magasabb is lehet, mint forralás előtt.
  3. A forralt ivóvízből hiányoznak azok a nyersvízben meglévő összetevők, amelyek viszont hasznosak szervezetünk számára.

Fertőtlenítés konyhasóval, fagyasztással

ivóvíz tisztítás házilag

Az ivóvíz fertőtlenítésének egyszerű és hatékony módszere a közönséges konyhasó használata. Egy evőkanál sót adunk két liter vízhez, és 20-25 perc alatt a víz megtisztul a nehézfémsóktól és a káros mikroorganizmusok többségétől. Kapott formájában ez a víz magas NaCl-tartalma miatt ihatatlanul sós, de ha jéggé fagyasztjuk, nagytisztaságú vizet nyerhetünk, már csak azért is, mert a fagyasztás önmagában is hatékony módja az ivóvíz-fertőtlenítésének. Az eljárás rendkívül egyszerű: a sós vizet fém vagy műanyag edénybe (üvegbe semmiképpen sem) öntjük, és a fagyasztóba helyezzük. Nem szükséges az edényt peremig megtölteni, mivel a víz fagyáskor kitágul. Mivel a tiszta víz gyorsabban fagy meg, mint a szennyeződéseket tartalmazó, ezért a fagyás folyamatát figyelemmel kell kísérni. Amikor a víz fele-kétharmada jéggé alakul, a maradék vizet a sós szennyeződésekkel együtt leengedjük. A keletkező jeget melegítéssel vagy állni hagyva megolvasztjuk. A visszanyert víz főzéshez és iváshoz egyaránt használható, igen magas tisztaságú, egészséges.

Érdemes megemlíteni az olvadékvíz különleges hasznosságát, gyógyhatását: aktiválja a helyreállítási folyamatokat a szervezetben, frissít, csökkenti a bőrgyulladás, szájgyulladás, bronchiális asztma és allergiás reakciók kellemetlenségeit.

Szilícium, aktív szén, ezüst használata

Az ivóvíz fertőtlenítés házilag számos egyéb módon lehetséges, így például szilícium használatával. A módszer a következő: kis darab szilíciumot (gyógyszertárakban kapható) beledobunk a vízzel teli tégelybe, lefedjük gézzel és világos helyen, de a napsugárzástól védve helyezzük el. A víz 2-3 nap alatt megtisztul. A szilícium mennyisége körülbelül 3–10 gramm 1–5 liter vízben.

Hatékony módszer az ivóvíz otthoni megtisztítására a közönséges aktív szén, amely a különféle szűrőrendszereknek is fő összetevője. Az aktív szén felszívja a vízben lévő káros anyagokat és megszünteti a nem kellemes szagokat, ízeket. Az eljárás menete: az aktív szenet gézbe csomagoljuk, és víztároló tartályunkba lógatjuk. Literenként 1-2 széntablettával számolnunk elegendő. Mindössze 8 óra elteltével ízletes, ivásra kész, tisztított vizet kapunk.

Ne feledkezzünk meg egy olyan hatékony módszerről, mint az ivóvíznek ezüsttel történő fertőtlenítése. Ez a nemesfém elpusztítja az összes káros mikroorganizmust és semlegesíti a szervezetünk számára nemkívánatos kémiai vegyületeket. Bármilyen ezüst tárgyat vízbe teszünk, és 10-12 órán át állni hagyjuk. Az Argentum baktericid hatása lényegesen magasabb, mint a többi említett módszerben említett anyagoké. Alkalmazásának korlátait az ezüst magas ára képezi.

Egyéb népi módszerek

  • Vízbe helyezünk egy friss vagy szárított berkenyefürtöt, és 2-3 óra elteltével teljesen tiszta folyadékot kapunk, amely minőségében semmivel sem rosszabb, mintha ezüsttel vagy aktív szénnel kezeltük volna.
  • Ismertek olyan fertőtlenítő szerek is, mint például a fűzfa kérge, a hagymahéj, a borókaág, a madárcseresznye levelei. Ezek vízbe áztatása 12 óra alatt azt eredményezi, hogy a mikroorganizmusok száma a vízben az egészségügyi érték alá esik.
  • Az ivóvizet az ecet, bor vagy jód is fertőtleníti. A hatékony tisztítás érdekében adjunk 1 literre számítva teáskanálnyi ecetet, vagy három csepp jódot (5%-os oldat), vagy 3 köbcenti száraz fehérbort, és hagyjuk 5-6 órát állni. A víz nem válik sterillé, de ez a módszer is nagyrészt megszabadítja a vizet a klórvegyületektől és számos káros mikroorganizmustól.

Fejlettebb technológiának számít az iparilag gyártott háztartási szűrőberendezések használata. Ezekről következő cikkünkben ejtünk szót. A vegyszeres eljárások leghatékonyabbikáról honlapunkon olvashat: Ivóvíz fertőtlenítés klór-dioxid alapú szerrel.