Tárolórekeszek, hordók és tartályok csíramentesítése

Ipari fertőtlenítőgép
Fertőtlenítő öblítőgép az élelmiszeriparban

Az iparban használatos műanyag edények, hordók és tálcák fertőtlenítése és tisztítása többféle módszer alkalmazásával lehetséges. A csíramentesítés szükségessége és folyamatának típusa a műanyag tárolóeszköz típusától és a felhasználási területtől függ. Más előírások vonatkoznak az élelmiszeriparban használt ládákra és hordókra, és megint mások a követelmények a kármentesítő tálcák karbantartása során.

A műanyag fertőtlenítésének, tisztításának módszerei

Az iparban használt eszközök csíramentesítésére az alábbi eljárásokat alkalmazzák leggyakrabban:

  • vegyszeres tisztítás
  • hőkezelés
  • gőzölés
  • UV fényes besugárzás
  • ózonos fertőtlenítés.

Tisztítás és csíramentesítés

A műanyagipar fejlődésének köszönhetően manapság szinte bármilyen célra alkalmazhatjuk a fröccsöntött vagy öntött műanyagedényeket, tárolóeszközöket és hordókat. A felhasznált anyagok tartósak, nem lépnek reakcióba a bennük tárolt anyagokkal és nem is szennyezik azokat. Ezen kiváló tulajdonságaik miatt az élelmiszeriparban is kiválóan alkalmazhatók.

A műanyag fröccsöntését vagy rotációs öntését képtelenség steril környezetben végezni, ezért a tárolás, feltöltés, illetve csomagolás előtt szükséges az elkészült termékek csíramentesítése. A fertőtlenítésnek köszönhetően az élelmiszerrel vagy ivóvízzel érintkező tárolók, hordók és edények többször is használhatók.

A műanyag termékek fertőtlenítését közvetlenül a betöltés előtt célszerű elvégezni az élelmiszeripari gyárban vagy olyan helyszínen, ahol a népegészségügyi előírások a csíramentes környezetet követelik meg.

Hőkezelés, gőzölés

Az élelmiszeriparban szívesen alkalmazzák a könnyű és olcsó műanyag csomagolást, melyet magától értetődően fertőtleníteni, baktériummentesíteni kell. Az élelmiszer feldolgozásának része sok esetben a főzés, ebből adódóan a műanyag edények felületén található baktériumok elpusztulnak a betöltött, magas hőfokú anyagtól. A gőzölés hasonló elven működik, előnye, hogy a főzési hőfokhoz képest jóval forróbb gőz alaposabban tisztíthatja meg a műanyag felületeket is. Hátránya, hogy a tárolóedény deformációját is okozhatja.

Alternatív fertőtlenítési eljárások

A műanyag hordók, palackok és tárolórekeszek fertőtlenítését végezhetjük UV fénnyel való besugárzás segítségével vagy ózonos fertőtlenítő eljárással is. Mivel ezekkel a csíramentesítő eljárásokkal csupán a baktériumok pusztulását érhetjük el, előnyösebb olyan megoldást választani, mely egyben tisztítás is.

Vegyszeres tisztítás, Twinoxide alkalmazása

Ivóvíztartályok, műanyag konténerek, vízgyűjtő hordók, PET palackok és egyéb tárolóeszközök tisztítását és fertőtlenítését vegyi úton végezhetjük el tökéletesen. A megfelelő fertőtlenítőszeres oldattal való öblítés eltávolítja a szennyeződéseket és elpusztítja a baktériumokat, mikroorganizmusokat, gombákat.

A Twinoxide-ot rendkívüli hatékonysága miatt alkalmazzák a legtöbb ipari eljárás során. A kétkomponensű anyag maradványai nem egészségkárosítók, tartósítószerként is megállja a helyét. Az ivóvíztárolás során a klór-dioxid alkalmas az ivóvíz fertőtlenítésére és a műanyag hordó tisztítására és csíramentesítésére is, az így szállított és tárolt víz minősége hosszútávon is tökéletes marad.


Műanyag edények és egyéb eszközök fertőtlenítése az iparban. Az élelmiszeriparban és vízgazdálkodásban alkalmazott folyadéktároló, ivóvíztároló műanyag tartályok, ömlesztett anyagokat tároló edények, hordók, rekeszek és tálcák fertőtlenítése során sikerrel alkalmazhatjuk a klór-dioxid tartalmú Twinoxide szert. A legtöbb témával érdemes lehet bővebben is megismerkedni: felhasználás az iparban, fertőtlenítés szakszerűen, ivóvízkezelés ClO2 oldattal, biocid hatású klór-dioxid alkalmazása, PET palack tisztítás gyorsan, víztároló ipari tartály fertőtlenítése és tisztítása, műanyag eszközök vegyi kezelése.