Műanyag edények fertőtlenítése

Tárolórekeszek, hordók és tartályok csíramentesítése Az iparban használatos műanyag edények, hordók és tálcák fertőtlenítése és tisztítása többféle módszer alkalmazásával lehetséges. A csíramentesítés szükségessége és folyamatának típusa a műanyag tárolóeszköz típusától és a felhasználási területtől függ. Más előírások vonatkoznak az élelmiszeriparban használt ládákra és hordókra, és megint mások a követelmények a kármentesítő tálcák karbantartása során. A műanyag fertőtlenítésének, tisztításának módszerei Az iparban használt eszközök csíramentesítésére az alábbi eljárásokat alkalmazzák leggyakrabban: vegyszeres tisztítás hőkezelés gőzölés UV fényes besugárzás ózonos fertőtlenítés. Tisztítás és csíramentesítés A műanyagipar fejlődésének köszönhetően manapság szinte bármilyen célra alkalmazhatjuk a fröccsöntött vagy öntött műanyagedényeket, tárolóeszközöket és hordókat. A felhasznált anyagok tartósak, nem lépnek reakcióba a bennük tárolt anyagokkal és… tovább

Continue Reading

Ivóvízminőség szabályozása Magyarországon

Milyen a magyarországi ivóvíz? A lakossági fogyasztásra szánt víz minőségét a megfelelő hatóságok rendszeresen ellenőrzik és a meghatározott alapértékeknek megfelelően változtatják az ivóvíztisztításra és fertőtlenítésre használt szerek mennyiségét, például a klór-dioxid felhasználásának lehetőségeit. Az ivóvíz minőségét kormányrendelet szabályozza, mely rendelkezik a tisztító és fertőtlenítő eljárások ellenőrzéséről, emellett megszabja, hogy az egyes települések vízhálózatának paraméterei kereshető formában elérhetőek legyenek a hivatal honlapján. Ki felel érte és ki ellenőrzi az ivóvíz minőségét? Magyarországon az egészséges ivóvízellátásról és fertőtlenítésről a települési önkormányzat köteles gondoskodni. A bevett gyakorlat szerint a tényleges vízellátást a víz közmű szolgáltatóra ruházzák át, a hivatalos szervek csupán az ellenőrzésről, a víztisztaságról gondoskodnak. Felhasználói szempontból el kell mondani, hogy a… tovább

Continue Reading

A világ legnagyobb víztisztító telepe

Így optimalizálják a vízkezelést a chikagói James W. Jardine víztisztító telepen A vízkezelés és víztisztítás egy rendkívül fontos és felelősségteljes munka, melytől nagyon sok ember egészsége és élete függ. Az otthoni víztisztító berendezések működése is rendkívül összetett, mit mondhatunk akkor az olyan telepekről, melyek milliókat látnak el egészséges és tiszta ivóvízzel. A nagy méretű berendezések által kezelt óriási mennyiségű fogyasztásra alkalmas víz olyan erőforrásokat igényel, melyek fenntartása komoly költségekkel jár, ezért folyamatosan tökéletesíteni és fejleszteni kell őket. Az ivóvíztisztítással kapcsolatban két elvárást fogalmaznak meg a felhasználók: legyen biztonságos és olcsó. A chicagói víztisztító telep Chicagóban található a világ egyik legnagyobb víztisztítója, a James W. Jardine víztisztító telep, mely közel 5… tovább

Continue Reading

Ásott és fúrt kutak fertőtlenítése

Teendők árvíz és belvíz levonulását követően Az ásott, fúrt és vert kutak fertőtlenítését általában árvíz vagy belvíz levonulását követően szükséges elvégezni. A szennyezett vízzel együtt érkező baktériumok és kórokozók elpusztítását szisztematikusan és alaposan kell elvégezni. A kutak tisztítása s fertőtlenítése csak egy része a teljes munkamennyiségnek. A legfontosabb feladat, hogy a kórokozók szaporodását és terjedését megakadályozzuk, ezért a környezet szakszerű csíramentesítésére van szükség. A fertőtlenítési kezelés Elsősorban a személyi fertőtlenítést kell elvégezni, ennek két típusát alkalmazzuk: higiéniás kézfertőtlenítés és teljes személyi fertőtlenítés. Míg az előbbit minden esetben és rendszeresen kell végezni, a teljes fertőtlenítés azon személyek esetében válik szükségessé, akik a védelmi munkálatok során fertőzött területeken dolgoztak. Mindkét esetben alkalmazható… tovább

Continue Reading

Vízkezelés a mezőgazdaságban

Víztisztítás és víztisztító berendezések A mezőgazdasági vízkezelés egyik fő feladata, hogy a termőföldek öntözéshez szükséges vízmennyiséget és vízminőséget biztosítsa. Mivel a fúrt kutak kialakítására a legtöbb esetben nincs mód és lehetőség, ezért a rendelkezésre álló vizet kell a megfelelő kezeléssel a mezőgazdasági használatra alkalmassá tenni. A legtöbb esetben a szűrés, mint alapvető vízkezelési eljárás, szükséges az öntözővíz biztosításárhoz. A szűrés során a szemcsés anyagokat tudjuk eltávolítani a vízből, azonban nem ritka, hogy a mikroszkopikus algák, spórák és baktériumok elpusztítása is szükséges. A tisztítás nemcsak a mezőgazdasági növények egészsége és termése miatt fontos, hanem az öntözőrendszerek és öntözőberendezések karbantartása szempontjából is. A szórófejek és csepegtetőberendezések könnyen eltömődhetnek, ha nem megfelelő minőségű… tovább

Continue Reading

Globális vízgazdálkodási problémák

Elfogyhat az ivóvizünk? Bolygónkon a vízkészlettel való gazdálkodás kritikus periódusba ért. Számos képzett szakember nemcsak azt állítja, hogy a klímaváltozás úgy általában veszélyezteti a lakosságot, hanem arra is figyelmeztetnek, hogy a közeljövőben konkrétan az ivóvíz drasztikus csökkenésére, hiányára kell számítani. És globális léptékben itt nem is a saját háztartásunkban felmerülő hiány az elsődleges probléma. Nem is gondolunk arra, hogy a munkahelyek 75 %-a függ a víztől, ezért a vízkészlet csökkenése és egyre nehezebb kitermelhetősége, a vízminőség romlása egész termelési ágazatokat veszélyeztet. A munkahelyek megszűnésénél is nagyobb baj, hogy az ott előállított termékekből hiány lép fel. A vízgazdálkodásnak kitett szakmák Világszerte több milliárd ember dolgozik olyan iparágban, mely függ a víztől:… tovább

Continue Reading

Vízkezelés és fertőtlenítés a sörfőzdében

A klór-dioxid alkalmazásának előnyei A sörfőző üzemekben a vízkezelés és a megfelelő fertőtlenítés talán még fontosabb is, mint a komló minősége. A gyártás során a berendezések és a környezet tisztán tartása, tehát az élelmiszerrel érintkező és az élelmiszerrel nem érintkező felületek fertőtlenítése nem csak az élelmiszer-biztonság tekintetében fontos, hanem az elkészült termék minőségét is befolyásolhatja. A vízkezelés megszervezése nemcsak a palackok és edények tisztán tartása, hanem a sörfőzéshez használt víz tekintetében is lényeges. A TwinOxide szer legfontosabb összetevője a klór-dioxid, mely mindkét feladatra tökéletesen alkalmas. A vízkezelés és a sör Az elkészült sör jellegét és minőségét az alkoholtartalom és az oldott, erjedt anyagok határozzák meg. Az gyártásban az oldott szárazanyag-tartalmat… tovább

Continue Reading

A víztisztítás jövője

Okos víztisztító berendezések A megfelelő minőségű ivóvíznek a biztosítása az emberiség egyik legfontosabb problémája, ezért a állandó téma a legújabb vízkezelési és víztisztítási technológiák fejlesztése, az ivóvíz fertőtlenítő berendezések modernizációja. A jövő víztisztító és fertőtlenítő berendezései a hétköznapi használati tárgyakhoz hasonlóan, az alkalmazott módszertől függetlenül, az „okosodás” felé fejlődnek. A számítógépes irányítás nemcsak biztonságossá teszi az kitermelt és kezelt ivóvizet, de megnöveli a gépek és berendezések hatékonyságát, csökkenti a felhasznált adalékanyagok és energia mennyiségét, tehát mérsékeli a költségeket is. Vízszűrő berendezések A jövő vízszűrő berendezései, elvi felépítésükben nem sokban térnek el az ókorban használt, homokkal töltött vízszűrő árkok működésétől. A modern szűrőbetétek komoly százaléka porózus anyag, mint például a szén,… tovább

Continue Reading

Pseudomonas baktérium ellen

Pseudomonas elpusztítása ivóvízben A főleg pangó vizekben tenyésző Pseudomonas aeruginosa baktérium ellen hatékony fertőtlenítőszer a klór-dioxid, amely a TwinOxide® termék használatával igen tiszta állapotban állítható elő ivóvízkezelés céljára. A biztonságos vízkezelés során elpusztulnak a számos megbetegedésért felelős mikroorganizmusok, miközben nem történik környezetszennyezés és nem maradnak vissza az emberi egészségre káros anyagok. Fertőtlenítés baktériumok ellen A TwinOxide® effektív baktericid termék, a két komponensű por alakú vegyszer nagy tisztaságú klordixidot állít elő, hatására a kezelt vizekben, így az ivóvízben is elpusztulnak a kórokozók, a baktériumtelepeket védő biofilm maradéktalanul feloldódik – eközben nem keletkeznek káros anyagok. A TwinOxide hatékonysága a Pseudomonas baktérium ellen A Pseudomonas aeruginosa baktérium számos helyen előfordul a természetben. Az… tovább

Continue Reading
ivovizkezeles clo2

Ivóvízkezelés

Az ivóvízkezelésben a víz teljes körű fertőtlenítéséhez használt innovatív és környezetbarát eljárás új technológiai fejlesztése Az ivóvíz-kezelés történetéből Több mint 140 évig a klórt használták az ivóvízkezelésben, amely számos életet mentett meg azzal, hogy a nem biztonságos vízforrásokban fertőtlenítette és elpusztította a baktériumokat. 140 év nagyon hosszú idő! Valójában akkor, amikor a klórozást bevezették, még sem az autókat, sem a telefont, de még a rádiót sem ismerték. A lényeg, hogy tényleg olyan tökélyre fejlesztettük az ivóvízkezelést, hogy már 140 éve semmilyen technikai fejlődés nem tűnik szükségesnek? Ez így nem igaz, technológusok világszerte folyamatosan azon dolgoznak, hogy valami jobb vízfertőtlenítő szert hozzanak létre a klórnál. Az amerikaiak bölcsebbek voltak. Ötven évvel… tovább

Continue Reading