Teendők árvíz és belvíz levonulását követően

Kút, kutak fertőtlenítése
Ásott kutak fertőtlenítése.

Az ásott, fúrt és vert kutak fertőtlenítését általában árvíz vagy belvíz levonulását követően szükséges elvégezni. A szennyezett vízzel együtt érkező baktériumok és kórokozók elpusztítását szisztematikusan és alaposan kell elvégezni. A kutak tisztítása s fertőtlenítése csak egy része a teljes munkamennyiségnek. A legfontosabb feladat, hogy a kórokozók szaporodását és terjedését megakadályozzuk, ezért a környezet szakszerű csíramentesítésére van szükség.

A fertőtlenítési kezelés

Elsősorban a személyi fertőtlenítést kell elvégezni, ennek két típusát alkalmazzuk: higiéniás kézfertőtlenítés és teljes személyi fertőtlenítés.

Míg az előbbit minden esetben és rendszeresen kell végezni, a teljes fertőtlenítés azon személyek esetében válik szükségessé, akik a védelmi munkálatok során fertőzött területeken dolgoztak. Mindkét esetben alkalmazható a TwinOxide vizes oldata.

Anyagfertőtlenítés

A fertőzött területeken az alábbi objektumokat és anyagokat kell valamilyen fertőtlenítő szerrel, például klór-dioxid oldattal kezelni:

  • közösségi helyiségek
  • bútorok és egyéb kezelésre alkalmas berendezési tárgyak
  • ásott és fúrt kutak fertőtlenítése és tisztítása
  • szennyvíz fertőtlenítése
  • árnyékszékek és latrinák fertőtlenítése
  • szemétdombok, trágyadomb és trágyalé kezelése
  • talajfertőtlenítés.
Kutak tisztítása és fertőtlenítése
Fúrt kút fertőtlenítés

A kutak fertőtlenítése

A kutak fertőtlenítését minden esetben a fizikai tisztítással kell elkezdeni. Szivattyúk segítségével kitermeljük a fertőzött, megjelenésében zavaros és piszkos vizet. Amikor látszatra tiszta vizű a kút, akkor kell a fertőtlenítést például klór-dioxid oldattal megkezdeni.

Ásott kút fertőtlenítését végezhetjük klórmész vagy háztartási hipó segítségével is, természetesen a biztonságos ivóvíz biztosítása érdekében TwinOxide használata ajánlott. A fertőtlenítés során vízköbméterenként 3dkg klórmész adagolása szükséges. A kútvíz mennyiségének megfelelő klórmészmennyiséget vízben feloldjuk és a kút oldalát mosva öntjük bele. A fertőtlenítő oldatot 24 órán keresztül állni hagyjuk.

A kút vize akkor alkalmas ivóvízként történő hasznosításra, ha szaga és íze klórra emlékeztet, ellenkező esetben az adag megduplázása szükséges.

Fertőtlenítés háztartási hipó oldattal

A hipó esetében a keveréket úgy készítjük el, hogy a kút vizének minden köbméterére 200 ml szert adagolunk. Az elkészült fertőtlenítő oldatot a kútkáván folyatva juttatjuk a vízbe, 24 órán át állni hagyjuk. A fertőtlenítő szert az állást követően teljes egészében ki kell szivattyúzni vagy merni.

A fent említett vegyi anyagok hatásosak, egyben drasztikusak. Ajánlott a környezetkímélő, klór-dioxid tartalmú szerek használata.

TwinOxide® alkalmazása esetén a megfelelő adagolás a csomagoláson, illetve a használati utasításban olvasható.

Fúrt kút fertőtlenítése

A fúrt kutak fertőtlenítése is a szennyezett víz kitermelésével kezdődik. Ezt követően megfelelő mennyiségű, általában fél liter fertőtlenítő oldatot juttatunk a szivattyú szívócsövébe, majd ezt kitermeljük. Ezt követően újabb adag fertőtlenítő szert juttatunk a szívócsőbe, amit 24 órán át állni hagyunk. A szivattyút addig kell járatni, míg a fertőtlenítő szer szaga eltűnik az ivóvízből.


Kútvíz fertőtlenítése szakszerűen

Ásott, vert és fúrt kutak tisztítása, fertőtlenítése klór és klór-dioxid tartalmú szerek alkalmazásával. Árvíz és belvíz megszűnését követően a fúrt és ásott kutak fertőtlenítését és tisztítását TwinOxide alkalmazásával ajánlott elvégezni szakszerűen. Olyan témák, melyek részletes megismerése mindenki számára hasznos lehet: fertőtlenítési és tisztítási területek, fertőtlenítés az iparban, ivóvízkezelés TwinOxide, klór-dioxid alkalmazása, kút fertőtlenítése, árvíz következményei, vert és mélyfúrású kútvíz fertőtlenítése.