ivovizkezeles clo2

Az ivóvízkezelésben a víz teljes körű fertőtlenítéséhez használt innovatív és környezetbarát eljárás új technológiai fejlesztése

Az ivóvíz-kezelés történetéből

Több mint 140 évig a klórt használták az ivóvízkezelésben, amely számos életet mentett meg azzal, hogy a nem biztonságos vízforrásokban fertőtlenítette és elpusztította a baktériumokat. 140 év nagyon hosszú idő! Valójában akkor, amikor a klórozást bevezették, még sem az autókat, sem a telefont, de még a rádiót sem ismerték.

A lényeg, hogy tényleg olyan tökélyre fejlesztettük az ivóvízkezelést, hogy már 140 éve semmilyen technikai fejlődés nem tűnik szükségesnek? Ez így nem igaz, technológusok világszerte folyamatosan azon dolgoznak, hogy valami jobb vízfertőtlenítő szert hozzanak létre a klórnál.

Az amerikaiak bölcsebbek voltak. Ötven évvel ezelőtt, amíg mások, köztük mi is a víz fertőtlenítésére csupán a klórt ismertük, az amerikaiak sokkal nagyobb biztonságban tudták életüket, mivel klasszikus klórdioxidot használtak az ivóvízkezeléséhez. Nagyon drága volt, a helyszínen hozták létre gáz formában, de a költségekkel nem foglalkoztak.

A klasszikus klórdioxidos vízkezelés hátrányai

A TwinOxide® ivóvíz-fertőtlenítőszer megalkotása előtt a klasszikus klórdioxid (gáz) természetes választás volt a vízkezelésben, mivel a vízben fellelhető összes baktériummal szembeszállt, számos hátrány ellenére, mint az in situ gáztermelődés az ezzel járó maró vegyszerek kezelésének kockázatával, karbantartással, és a fertőtlenítés során káros melléktermékek kialakulásával együtt, úgy mint klorit, klorát és a szabad klór.

A TwinOxide® ivóvíz-fertőtlenítőszer két por alakú összetevőből lett létrehozva, szabadalmazott adalékokkal, amely biztonságos, könnyen szállítható és eltarthatósági ideje korlátlan. Amikor ez a két összetevő meghatározott mennyiségű vízben feloldásra kerül, melléktermékektől mentes, tiszta klórdioxid keletkezik amely a legjobb választás az ivóvízkezelés során.

Az évek folyamán a természetes vizek minősége világszerte romlott és számos eddig ismeretlen baktérium él még a legbiztonságosabb vízforrásokban is. A víz újrafelhasználás, tárolás és az esővíz felfogása természetessé vált. A baktériumoknak köszönhetően az egészségügyi kockázat sokszorosára nőtt, mi azonban még mindig ragaszkodunk a jó öreg klórhoz és kevésbé foglalkozunk az ivóvíz-kezeléssel.

A TwinOxide az ivóvíz fertőtlenítés környezetbarát technológiája

Ivóvízkezelés felsőfokon

Soha sem volt ekkora szükség a biztonságos ivóvízre mint most. Ezért hoztuk létre a legbiztonságosabb ivóvíz érdekében a TwinOxide® ivóvíz-fertőtlenítőszert, amely többször erősebb mint a klór a baktériumokkal, vírusokkal, egysejtűekkel és minden egyéb káros mikrobás populációval szemben tehát sokkal hatásosabb vele a vízkezelés.

A TwinOxide®-nak egy-tíz percbe telik elpusztítani ezeket az organizmusokat az ivóvízkezelés során, szemben a klór számára szükséges hosszabb behatási idővel (fél és egy óra között) ugyanennek elvégzéséhez. Folyamatosan és kényelmesen lehet online adagolni vízvezetékekbe, ugyanazt az adagoló rendszert használva, mint amit a klórozáshoz használt ivóvízkezelés során alkalmaztak (folyékony klór vagy hipoklorit). Hollandiában ezért évtizedeken át fáradhatatlanul kutattuk a klórdioxidot és ennek eredményeképpen jött létre a TwinOxide® ivóvíz-fertőtlenítő szer, ami a tiszta klórdioxid előállítás innovatív koncepciója.

Ez az egyedi vízfertőtlenítőszer mentes a kellemetlen karcinogén és oestrogen rákkeltő melléktermékektől, melyek biológiailag károsak még kis mennyiségben is. A TwinOxide® kezelése biztonságos, mivel nem igényel különleges kezelést, ezzel csökkentve a szállítás költségeit. A klórral ellentétben nem robbanékony, tehát teljesen biztonságos a felhasználása sűrűn lakott városokban is, ahol a klór, robbanás esetén sokakat megölhet. Nagyon kis mennyiségben használjuk, ezzel csökkentve a hatalmas szállítási költségeket. Nem maró hatása biztosítja, hogy korrózió útján nem csökkenti szivattyúk, csővezetékek és ezekhez tartozó berendezések élettartamát az ivóvízkezelés időtartama alatt

Nemzetközi szinten a TwinOxide® megfelel az Európai Unió Biocid Szabványának és a BSEN 1276-nak, továbbá a TwinOxide® élelmiszer besorolású anyag az NSF 60 USA-nak megfelelően, ami a világon az egyik legszigorúbb. Jelenleg 72 országban van forgalomban.

Röviden a TwinOxide® ivóvíz-fertőtlenítőszernek korlátlan az eltarthatósága. Az ivóvízkezelés során amikor oldatban tiszta klórdioxidot hoz létre, perceken belül fertőtlenít és elpusztítja az összes baktériumot, vírust, egysejtűt, algát, gombát, spórásokat, endotoxint és kriogéneket. Széles pH tartományban (4-10) hatékony. Nem kölcsönöz kellemetlen szagot vagy színt a víznek, valójában eltávolítja ezeket az irritáló anyagokat, míg magasabb maradványértéket és hosszabb távú fertőtlenítő hatást eredményez.

Hatásának egyik fontos aspektusa, hogy megtámadja és elpusztítja az áthatolhatatlan biofilmet, valamint eltávolítja a Prophylaxist, amely általában álló tartályvízben alakul ki. Ezzel csökkentve a tartályok fertőtlenítési ciklusát és kapcsolódó költségeket. Nem okoz a csővezetékekben korróziót. A feloldott vas, mangán, foszfátok, hidrogénszulfidok, peszticidek, cianidok és fenolok, stb. eltávolításával, ihatóvá teszi a vizet. Az Önök számára hamarosan rendelkezésre bocsátott mellékelt szakirodalom részletesen foglalkozik az ivóvízkezelő termékkel. Röviden, olyan palackba zárt szellem, ami alig várja, hogy kiszabaduljon.

Az ivóvíz-kezelés eljárása – munkafázisok

1. Helyszín meglátogatása

– Elhelyezkedés megtekintése

– Rajz felvázolása

– Minimális infrastruktúra lehetőségének felderítése

– Projekt benyújtása a felelős telep részére, és egy másolat a Főmérnöknek.

2. Engedély

– Infrastruktúra elhelyezéséhez.

– Iktatás

– Emberek általános tájékoztatása

– Bemutatás a telepen dolgozóknak és tisztviselőknek az üzemeltetési és műszaki területeken.

3. Problémák és megoldások

– Próba

– Eredmények

a) Mikrobás vizsgálat

b) Kémiai vizsgálat

A kezelő telepekből kilépő víz maradvány klór szintjének olyan tartományban kell lennie, hogy az ilyen klór szint fenntartható legyen a TwinOxide® ivóvíz-fertőtlenítőszerrel együtt. Ezzel szemben, amikor csak a klór módszerrel kezelünk rendes esetben, a kezelő telep átlagos maradvány klór szintje kicsit magasabb maradványt mutat. Ez a szint biztosítja számunkra, hogy az új fertőtlenítő rendszerben a klór szintje megfelel a szabályozások által előírt szintnek.

Az ivóvízkezelés ezen a szinten a teljes szabályozott trihalometánt legalacsonyabb éves átlagos szinten tartja. A TwinOxide® ivóvíz-fertőtlenítőszer kis mennyiségekben használható és előnyét az olyan kórokozók megsemmisítésében éri el, mint a hepatitisz, tífusz, kolera és egyéb betegségek, stb. A hagyományos vízkezelés során, az ilyen többszörös kezelési technikák a víztisztítás hatásos és költség hatékony módját eredményezik.

Az alábbi technikákat alkalmazza az ivóvízkezelés során az elérhető legbiztonságosabb víz előállításához

1. Nyersvíz előkezelése –  A folyóból érkező nyers vízhez fertőtlenítőnek klórdioxidot (ClO2) adunk a káros baktériumok elpusztítására, hogy a behatási idő egy újabb korlátként szolgáljon a teljes trihalometán képződés csökkentésére, valamint, hogy a belépő vezetékek zebrakagylóktól mentesek maradjanak.

2. Koagulálás – Alumínium szulfát kémiai hozzáadása koagulánsként a szennyeződések eltávolításához azok összegyűjtésére és megkötésére. (ha magasabb ClO2 dózis kerül alkalmazásra a ClO2-nál a koncentrációt csökkenteni kell vagy vasas koagulánssal vagy csökkentett kén vegyülettel vagy vastimsó is használható helyette a klorit szint csökkentésére)

3. Fertőtlenítés – Klórdioxid (ClO2) kémiai hozzáadása potenciálisan betegséget okozó inaktív szennyezőanyagokhoz.

4. Ülepítés – Fizikai folyamat az ivóvízfertőtlenítés során, mely lehetővé teszi a koagulálási lépést követően a koagulált szilárd anyagoknak a leülepedését a vízben.

5. Szűrés – Fizikai eljárás a koagulálási/ülepítési lépés után a vízben még jelen lévő apró szennyezőanyagok eltávolítására.

6. Utófertőtlenítés – Klór (Cl2) kémiai hozzáadása a potenciálisan betegségeket okozó inaktív mikrobás szennyezőanyagokhoz az elosztó rendszerben.

klór dioxid az ivóvíz kezelésben
Az ivóvízkezelés fázisai – munkafolyamat

Ezeket a folyamatok kombinálhatók, hogy megbízható és fogyasztás szempontjából biztonságos vízminőséget tudjunk létrehozni az ivóvíz fertőtlenítéssel.

A klór helyettesítésére preoxidánsként klórdioxid használata lehetővé teszi, hogy a klórozás helyét a folyamat során a folyásirányban lentebb helyezzük el, hogy a vízhez alacsonyabb NOM koncentrációba kerülhessen hozzáadásra.

A csökkentett prekurzor koncentráció és a csökkentett klór adagolás csökkenő klórozott DBP-t (fertőtlenített mellékterméket) eredményez.

Azonban ha túlzott mértékű klór van jelen a klórdioxid adagoló áramban, az reakcióba lép a NOM-al az ülepítés és szűrés során történő eltávolítás előtt ha preoxidánst használunk.

Ivóvíz fertőtlenítés során lehetőség van mindkét fertőtlenítő vegyes használatára ugyanazon a fertőtlenítési zónán belül.

A TwinOxide® klóros ivóvízkezelés melletti használatának jelentősége

Klóramin csökkentés: A TwinOxide® ivóvíz-fertőtlenítőszer magas oxidációs potenciálja alapján, a klóramint zavarja az oxidáció. A kialakuló klorit klórdioxiddá és kloráttá alakul. A kötött klór nitrogénné és konyhasóvá alakul. Tehát a kötött klór gyakorlatilag eltűnik a vízből. A TwinOxide® vízhez történő adagolásakor egy klórdioxid puffer keletkezik, amely a klóraminként a vízben jelen lévő kötött klór lebontásában játszik szerepet.

THM és egyéb mérgező melléktermékek csökkentése: Fontos figyelembe venni, hogy a klór jelenléte a vízben, a vízben lévő THM kialakulásának fő mozgatóereje. A THM kialakulásához hozzájárul a szabad klór reakciója annak prekurzoraival. Ezért a klór szintjének csökkentése a vízben automatikusan kevesebb THM felhalmozódáshoz vezet. Az ilyen prekurzorok szerves vegyületek formájában fordulnak elő. A szabad klór reakciója az ilyen prekurzorokkal a THM-et létrehozó haloform reakció mezejében történnek. A THM-ek viszonylag stabil vegyületek és nem bonthatók le könnyen. A THM csökkentését el lehet érni egy erős oxidálószer segítségével is. Ezért a TwinOxide® hozzáadása igen nagy jelentőséggel bír.

A TwinOxide® jelenléte a vízben prekurzorokkal történő reakcióhoz vezet, így a szabad klór és szerves anyagok reakcióját szabályozza. Ez kevesebb vagy nulla THM kialakulásához vezet és fokozza a klór fertőtlenítőhatását.

Az ivóvíz kezelésekor ezért a következőket érdemes figyelembe venni:
 • A THM csökkentésének leghatékonyabb módja, ha egyáltalán nem alkalmazunk klórt.
 • Általánosságban minél alacsonyabb a klór szintje, annál kevesebb THM alakul ki.
 • TwinOxide® klórral együtt történő alkalmazásakor a klór adag csökkentésével, magasabb fokú THM csökkentést lehet elérni TwinOxide® ivóvíz-fertőtlenítőszer használatával.
A TwinOxide ivóvíz-fertőtlenítőszer egyedi előnyei
 • Erős, széleskörű fertőtlenítő képesség.
 • Berendezések minimális korróziója.
 • Alacsony koncentráció esetén is hatékony.
 • Minimális pH interferencia.
 • Minimális melléktermékek.
 • Rövid behatási idő.
 • Hosszantartó/tartós reziduális hatás.
 • Biofilm eltávolítási hatékonyság és hatásfok.
TwinOxide® hasznosítása az ivóvíz előkezeléskor
 • Csökkenti a nyersvíz ízét és szagát.
 • Oxidálja a természetes vasat és mangánt.
 • Csökkenti az elszíneződést.
 • Javítja a koagulációt és pelyhesedést.
 • Javítja a szűrést.
 • Minimalizálja az elosztó rendszerben történő kezelésből származó szagokat és ízeket.

twinoxide és klór1 liter 0,3%-os TwinOxide® oldat 0,05 ppm-vel 60.000 liter vizet képes fertőtleníteni. 1 liter 0,3%-os TwinOxide® oldat 3 ppb-vel akár 1.000.000 liter vizet is képes fertőtleníteni!

Ivóvízkezelés klór-dioxidos szerrel

ivóvízkezelés - klórdioxid
Ivóvíz kezelése klór-dioxidos szerrel

Az ivóvíz teljes körű, megbízható és az emberi egészségre nem káros fertőtlenítése a kutatók által kifejlesztett innovatív és környezetbarát eljárással. A ivóvíz kezelés új technológiai fejlesztés révén klór-dioxid alapú 0,3 %-os TwinOxide oldattal történik, ez a vízfertőtlenítő szer igen hatékony.

A témáról többet megtudhat Google-kereséssel. Kulcsszavak: Ivóvízkezelés, ivóvízfertőtlenítés, klór-dioxid vegyszer felhasználás és alkalmazás, legnépszerűbb felhasználási területek a vízkezelés során, sterilizáló szer, környezetkímélő fertőtlenítő technológiák.