sorgyartas

IVÓVÍZKEZELÉS A SÖRFŐZDÉKBEN

A TwinOxide® (0,3% CIO2)-t már világszerte sikeresen használják ivóvíz fertőtlenítésére.

A TwinOxide® sokkal hatékonyabb, mint a hagyományos fertőtlenítők és a klasszikus klórdioxid. Nincs íze, szaga és nincs maró hatása, amely jellemző a klórozásra és egyéb fertőtlenítő módszerekre. A TwinOxide®-nak antimikrobás tulajdonságai vannak és kis dózisban sörfőzdék berendezéseinek tisztítására használják. Már most használják öblítés utáni sterilizálásra.

A klasszikus klórdioxidot használják élesztő öblítőszereként. A ClO2 alacsony dózisban, az élesztő életképességének csökkentése nélkül is kitisztítja az élesztő iszapot.

A TwinOxide®-ot fel lehet használni a gabona cefre fermentációja során szennyező baktériumok megfékezésére. Az alábbiakban bemutatásra és leírásra kerül részletekkel és referenciákkal a sörfőzés részletes folyamata, a TwinOxide® sörfőzdékben történő alkalmazásának potenciális területei, ajánlott adagolás és alkalmazásának egyéb releváns dimenziói, esettanulmányokkal alátámasztva.

BEVEZETÉS A SÖRFŐZÉSBE, A SÖR ÉS A TWINOXIDE® IVÓVÍZ-FERTŐTLENÍTŐSZER KAPCSOLATA

Sörfőzés

A sört egy egyszerű képlet alapjaira épülő eljárás során főzik. Az eljárás kulcsfontosságú része a malátázott gabona, a régiótól függően, általában árpa, búza vagy néha rozs. (Rozs malátázás során gondosan figyelni kell az anyarozsmérgezés (ergotizmus) megakadályozására, mivel a rozs kifejezetten hajlamos az ilyen mérgező gomba létrehozására a malátázási folyamat során).

A maláta úgy készül, hogy lehetővé kell tenni a gabonának a csirázást, melyet követően egy kemencében szárítják, néha pörkölik. A csírázási folyamat során számos enzim jön létre, nevezetesen a-amiláz és P-amiláz, amit arra használnak, hogy a keményítőt cukorrá változtassa. A pörkölés mennyiségétől függően, a maláta sötétebb színt kap, ami erősen befolyásolja a sör színét és zamatát.

A malátát összetörik, hogy a gabonaszemeket feltörjék, növeljék a felületük területét, és elválasszák a kisebb részeket a héjától. Az ennek eredményeképpen kialakuló őrölt malátát, a cefrézésnek nevezett folyamat során felmelegített vízzel összekeverik egy kádban, az erjesztőkádban. Ez alatt a folyamat alatt a malátában lévő természetes enzimek a keményítő nagy részét cukorra bontják, aminek jelentős szerepe van a fermentáció során. A cefrézés általában 1-2 órát vesz igénybe, és ez idő alatt a különböző hőmérsékletű pihenők (várakozási idő) különböző enzimeket aktiválnak, a felhasznált malátától, módosítási szintektől és a sörfőző mester igényeitől függően. Az ilyen enzimek tevékenységük során a gabonában lévő keményítőt dextrinné, majd erjeszthető cukorrá alakítják, mint pl. a malátacukor. Az erjesztőkádnak általában van egy barázdált kettős feneke vagy más formájú elágazása, ami szűrőként működik lehetővé téve, hogy a folyadék elváljon a gabonaszemektől.

A 49-55°C-os (120-130°F) cefre pihentetés számos proteinese-t aktivál, ami a sört egyébként esetleg zavarossá tevő fehérjét bontja le. Azonban fontos gondosan odafigyelni mivel a sörhab is főként fehérjéből áll, tehát a túlzásba vitt fehérje pihentetés olyan sört eredményezhet, amelyen nem marad meg a hab. Az ilyen pihentetést általában csak az alul-módosított (azaz alul-malátázott) malátánál használják, amely egyre kevésbe keresett Németországban és a Cseh Köztársaságban, illetve nem malátázott gabonáknál, mint a kukorica és a rizs, melyeket széles körben használnak Észak-Amerikában.

A 60°C-os (140°F) cefre pihentetés aktiválja a β-glukanázt, ami a gumiszerű beta;-glükánt bontja le a cefrében, amitől a cukrok sokkal szabadabban áramolhatnak később a folyamat során. A modern cefréző eljárásokban kereskedelmi forgalomban kapható gomba alapú beta;-glukanázt lehet adalékként hozzáadni.

Végül 65-71°C-os (149-160°F) cefre pihentetést alkalmaznak, hogy a malátában lévő keményítőt cukorrá változtassák, amit később az élesztő használ fel a sörfőzés során. Ez utóbbi pihentetést a tartomány alsó végén végezve alacsonyabb rendű cukrok jönnek létre, amelyet az élesztő jobban tud fermentálni. Ez cserébe egy kevésbé testes, magasabb alkoholtartalmú sört eredményez. A tartomány felső végéhez közelebb végzett pihentetés magasabb rendű cukrokat hoz létre, ami az élesztő számára kevésbé fermentálható, ennek eredménye a testesebb alacsonyabb alkoholtartalmú sör.

Cefrézés után az eredményképpen létrejövő folyadékot megszűrik a gabonaszemektől a szűrésnek nevezett folyamat során. A szűrés előtt, a cefre hőmérsékletét meg lehet emelni kb. 75°C-ra (165-170°F) (cefrézés) az enzimek deaktiválásához. További vizet lehet a gabonára locsolni, a további cukor kivonásához (bekeverésként ismert eljárás).

Ezen a ponton a folyadékot sörlének nevezik. A sörlé egy hatalmas rézüstbe vagy üstbe kerül ahol komlóval és néha más hozzávalókkal, mint pl. gyógynövények vagy cukor felfőzik. A főzési folyamat feladata az enzimes folyamatok megállítása, fehérjék kicsapása, komló gyantájának izomerizálása és a sörlé koncentrálása és sterilizálása. A komló adja a sör zamatát, aromáját és keserűségét. A főzés végén a komlózott sörlé leülepedik, egy forgó medencének nevezett tartályban letisztul, majd a letisztult sörlét lehűtik.

A sörlé ezután egy fermentációs tartályba kerül, ahol élesztőt adnak vagy dobnak hozzá. Az élesztő a maláta cukortartalmát alkohollá, széndioxiddá és egyéb összetevőkké alakítja a glikolízisnek nevezet folyamat során. Egy-három hét elteltével a friss (vagy zöld) sör kondicionáló tartályokba kerül. Az egy héttől akár több hónapig is eltartó kondicionálás után a sört általában leszűrik az élesztő és a kisebb részecskék eltávolításához. Ezután a világos sör készen áll a fogyasztásra vagy csomagolásra.

A sör típusoknak négy nagy családja van attól függően, hogy a főzés során milyen élesztőt használnak

Ale (felső erjesztésű élesztő)

Az ale élesztő magasabb hőmérsékleten erjeszt 15-20°C (60-68°F) között, illetve esetenként akár 24°C-on (75°F) is. A tiszta ale élesztő habot képez az erjedő sör tetején, emiatt gyakran nevezik felső erjesztésű élesztőnek bár vannak olyan brit élesztő szűrők, melyek alul ülepednek le. Az ale fajta általában a fermentáció elejétől számított három héten belül fogyasztható, azonban egyes típusoknak jót tesz több hónapos vagy akár éves érés. Az ale sör színe a nagyon világostól az átlátszatlan feketéig terjed. Anglia híres a sokféle ale söréről. Az ale élesztőt le lehet szedni az elsődleges fermentálóról és hűtőben tartható.

Világos sör (alsó erjesztésű élesztők)

Míg az élesztő természetét egészen addig nem ismerték teljesen, amíg a Carlsberg sörfőzdebeli Emil Hansen egyetlen élesztő sejtet nem izolált az 1800-as években, a bajor sörfőzők már évszázadok óta válogatták ezeket a hidegerjesztésű sörélesztőket söreik hideg alpesi barlangokban történő tárolásával (lagern).

A természetes kiválasztódás folyamata azt jelentette, hogy a leginkább hidegtűrő vadélesztők továbbra is a barlangokban tárolt sörben maradtak aktív erjesztőként. Ebből a bajor élesztőből loptak és hoztak el a Carlsberg sörfőzdébe abban az időben, amikor Hansen híres munkáját végezte.

Hagyományos módon az ale és a lager söröket úgy különböztetik meg, mint felső erjesztésű illetve alsó erjesztésű. Azonban az évek múlásával a házi sörfőzdék és a mikro sörfőzdék egyaránt a szakma határait feszegetik, ezek az egyértelmű definíciók kezdenek elhalványulni. A kettő közötti fő különbség az a lager élesztő raffinóz előállítási képessége. A raffinóz egy triszacharid mely galaktózból, fruktózból és glükózból áll.

A lager élesztő általában a fermentor alján gyűlik össze és gyakran nevezik alsó erjesztésű élesztőnek. A jellegzetesen 18°C-os (65°F) ale erjesztési hőmérséklethez képest a lager fermentáció sokkal alacsonyabb, 10°C-os (50°F) hőmérsékleten történik.

Tárolás alatt a sör bársonyossá, a zamatok pedig lágyabbá válnak. Eltűnnek a fermentáció során létrejövő kén összetevők. A lager sör sikere jelentős tényező volt az 1900-as évek elején a hűtés hirtelen történő bevezetésében.

Ma a lager teszi ki a sörgyártás jelentős részét, melyek közül a leghíresebb egy light lager a Pilsner, amely a csehországi Pilsen-ből származik (Plzen, Cseh Köztársaság).

Gyakori tévhit, hogy minden lager világos színű – a lager színe az egészen világostól a mély feketéig terjedhet, akár csak az ale.

Spontán erjedésű sörök (vadélesztők)

Ezeket a söröket manapság elsősorban Belgiumban, Brüsszel környékén főzik. Az erjesztést vadon élő élesztő törzsek végzik, melyek a Brüsszelen keresztülfolyó Zenne folyó egyes részein találhatóak.

Az ilyen sört Lambic sörnek is nevezik. Azonban az élesztő bankok, a National Collection of Yeast Cultures (Nemzeti Élesztő Kultúra Gyűjtemény) megjelenésével, az ilyen sörök főzése, bár nem spontán erjesztés során, de bárhol lehetővé vált.

Vegyes eredetű sörök

Az ilyen sörök a spontán erjesztésű sörök és ale, vagy lager keverékei vagy olyan ale/lager típusok melyeket vadélesztő erjesztett.

A sörfőzés folyamata

Jellemző módon a sörfőzés folyamata 7 lépésre osztható: cefrézés, szűrés, főzés, erjesztés, kondicionálás, szűrés és töltés. A sörfőzést egyes kolostorok (főként katolikusok) még mindig végzik. A Trappista kolostorokban készült sört Trappista sör címkével illetik. Számos német kolostorban készült sört Kloster Bier-nek neveznek.

Manapság számos egyszerűsített sörfőző rendszer létezik, melyet lehet otthon vagy éttermekben használni. Ezek az otthoni sörfőző rendszereket általában az egyszerű használat miatt alkalmazzák, habár vannak, akik a teljes sörfőzési folyamatot maguk szeretik végezni.

Cefrézés

sorgyartas2 e1511867830788A cefrézés az a folyamat, amikor a sörléként ismert őrölt gabonát (általában malátázott árpát, kiegészítve olyan gabonával mint kukorica, cirok, rozs vagy búza, 90-10-től akár 50-50 arányban) vízzel keverik, és ezt a keveréket felmelegítik, majd bizonyos hőmérsékleten pihentetik (nevezetesen 45°C, 62°C és 73°C), lehetővé téve, hogy a gabonában lévő keményítőt lebontsa cukorra, ami jellemzően maltóz.

Szűrés

A szűrés a cefrézés során a sörlé extrakt kiválasztása a felhasznált gabonából. Ez vagy egy szűrőkádban történik, ami egy kettős fenekű széles tároló, vagy egy cefre szűrőben, egy ilyen fajta szeparációra tervezett nyomólapos és keretes szűrővel. A szűrésnek két fokozata van: első a sörlé lefolyás, mely során az extrakt hígítatlan állapotban kerül szeparálásra a felhasznált gabonából, valamint a bekeverés, amely során a gabonában maradó extraktot meleg vízzel mossák le.

Szűrőkád

A szűrőkád egy olyan speciális tároló, amit a vegyes gabona sörfőzésben használnak az édes sörlé elválasztására a felhasznált gabonától (malátázott árpa stb.). Alapvetően egyszerűen egy hatalmas szűrő. Lehet akár olyan egyszerű akár egy lyukas aljú műanyag vödör, illetve olyan összetett, mint egy rozsdamentes acél üst a csapra szerelt speciális szűrővel, az üst oldalához hegesztve. A bekeverés a gabona vízzel történő leöblítése, melyet legtöbbször egy szűrőkádban végeznek.

Cefreszűrő

A cefreszűrő egy nyomólapos és keretes szűrő. Az üres szűrőkben van a cefre, beleértve a használt gabonát, és befogadóképességük kb. egy hektoliter. A nyomólemezeknek van egy tartószerkezetük a szűrőszövethez. A nyomólemezek, keretek és szűrőszövet a következők szerint van elrendezve egy kereten: keret, szövet, nyomólemez, szövet, a szerkezet mindkét végén nyomólemezzel. Az újabb cefre szűrőkön van belső gumi, ami a bekeverések között ki tudja nyomni a folyadékot a gabonából. A gabona nem viselkedik szűrőközegként a cefre szűrőben.

Főzés

A sörlének nevezett maláta extraktok főzése biztosítja annak sterilitását, ezzel megakadályozva sok fertőzést. A főzés során komlót adnak hozzá, ami kesernyés zamatot, illat, és aroma összetevőket ad a sörnek, és a főzés hőjével együtt a sörlében a fehérje koagulálását, valamint a sörlé pH-nak csökkenését eredményezi.

Végül a főzés során keletkező gőzök elpárologtatják az olyan illatokat, mint a dimetil szulfid prekurzor.

A főzést úgy kell végrehajtani, hogy egyenletes legyen és intenzív. A főzés 50-120 percig tart, az intenzitástól, komló adagolás ütemezésétől függően, valamint a sörlé mennyiségétől, amely a sörfőző szerint el fog párologni.

Főző berendezés

A legegyszerűbb főzőüstöket alulról egy égő közvetlenül melegíti. Ezek erőteljes és előnyös főzést tesznek lehetővé, azonban hajlamosak a sörlét megpörkölni ott ahol a láng az üsthöz ér, karamellizálást okozva és megnehezítve a takarítást. Legtöbb sörfőzde gőztüzelésű üstöt használ, amelyek az üstben gőzköpenyt használnak a sörlé felfőzéséhez. A gőzt nyomás alatt egy külső kazán biztosítja. A modern sörfőzdék manapság sok érdekes főzési módszert használnak, melyek sokkal intenzívebb főzést, illetve a főzés céljának sokkal teljesebb megvalósítását érik el.

Számos sörfőzdének az üstön kívüli főző egysége van, melyet néha kalandriának is neveznek, amelyen keresztülpumpálják a sörlét. Az egység általában egy magas vékony henger, rajta felfelé keresztülfutó csövekkel. Ezek a csövek hatalmas felületet biztosítanak, ahol a gőzbuborékok képződhetnek, és ezzel kiváló illékonyságot biztosítanak.

A teljes sörlé mennyiséget egy óra alatt 7-12 alkalommal keringetik ezen a külső főző egységen keresztül, ezzel biztosítva, hogy a sörlé a főzés végére egyenletesen főjön mindenhol. Ezt követően a sörlét atmoszferikus nyomáson főzik az üstben, és gondos ellenőrzés mellett a külső főző egység be-, és kivezetéseinél túlnyomást lehet létrehozni a külső főzőegységben, ezzel néhány Celsius fokkal megemelve a forráspontot. Visszatérve a főzőüstbe egy erőteljes párolgás alakul ki. A párolgás miatt megnövekedett hőmérséklet akár 30%-al is csökkentheti a főzési időt.

A külső főzőüstöt eredetileg arra tervezték, hogy javítsa az üst teljesítményét, amely nem nyújtott megfelelő főző hatást, azóta azonban elfogadta az ipar, mint a sörlé főzés egyetlen eszközét. A modern sörfőzdéket fel lehet szerelni belső kalandriával, amihez nem szükséges szivattyú. Alapvetően ugyanazon az elven működik, mint a külső egységek, de a sörlé forralóüstön keresztül történő mozgatásához a hőszállítást (konvenkció) használja. Ezzel megakadályozható a túlforralás, mivel a forralóüst tetején lévő terelő, csökkenti a habképződést, és csökkenti a párolgást. A belső kalandriát általában nehéz kitisztítani.

Energia-visszanyerés

A forrásban lévő sörlé sok energiát vesz fel, és pazarlás ezt az energiát a levegőbe engedni. Az energia-visszanyerés legegyszerűbb módja egy üst pára kondenzátor segítségével lehetséges (németül: Pfaduko, a sokkal hosszabb Pfannendunstkondensator-ból). Az üst pára kondenzátor gyakran nem más, mint egy lemezes hőcserélő.

A legtöbb nagy sörfőzdében külön tartály van az örvényléshez (whirlpooling). Az ilyen tartályok nagy átmérőjűek, hogy elősegítsék az ülepedést, lapos az aljuk, tangenciális az örvény alján a bevezetés, és kivezetés alul, az örvény külső széléhez közel. Az örvénynek nem lehet belső kiszögellése, amely lassíthatja a folyadék forgását. Az örvény alja a kivezetés irányában gyakran enyhén meg van döntve. Az újabb örvényeknek általában van az örvény közepén felfüggesztett “Denk gyűrűje”. Ezek a gyűrűk vízszintesen vannak beállítva, és átmérőjük, általában az örvény átmérőjének 75%-a. A Denk gyűrű megakadályozza másodlagos örvények kialakulását, elősegítve az örvény közepén egy kohéziós tölcsér létrejöttét. Kisebb sörfőzdék gyakran használják a főzőüstöt örvényként. Az Egyesült Királyságban bevett szokás egy hopback; nevű eszközt használni a zöld sörlé tisztítására (a zöld sörlé az a sörlé amihez még nem adtak élesztőt). Ennek az eszköznek az örvényhez hasonló hatása van, de más módon működik. A két eszközt gyakran összekeverik, de funkciójukat tekintve teljesen eltérőek. Míg az örvény a centrifugális erő segítségével működik, a hopback egy réteg friss komló virágot használ zárt helyen, amely szűrőágyként működik a seprő (trub) eltávolítására. Továbbá, mivel az örvény csak a pellet alakú komló eltávolításához jó (mivel a virágok nem vállnak szét könnyen), a hopback-et általában csak a teljes komló virág eltávolítására használják (mivel a pellet által hátrahagyott részecskék általában keresztüljutnak a hopback-en.)

Az otthoni sörfőzésben ahol a sörfőzőnek megvan hozzá az ereje, hogy megemelje a teljes főzetet és kézzel dolgozza meg, a seprő eltávolítási eljárás (az amit az örvény és a hopback hivatott elvégezni), általában egyszerűen a seprő főzőüst aljára történő leülepedésével történik, majd lassan leöntik a zöld sörlét a tetejéről, úgy hogy ne kavarja fel a vékony seprőt. Leszívást is lehet használni, de ez ritkább.

A sörlé lehűtése

Az örvényt követően a sörlét le kell hűteni erjesztési hőmérsékletre (20-26°Celsius [2]) mielőtt az élesztőt hozzáadják. A modern sörfőzdékben ezt lemezes hőcserélővel oldják meg. A lemezes hőcserélőnek sok bordás lemeze van, melyek két külön áramlási vonalat képeznek. A sörlét bepumpálják a hőcserélőbe, és keresztülhalad minden második hézagon a lemezek között. A minden második hézagokon a hűtőközeg, általában víz halad keresztül. A lemezeken lévő bordák biztosítják a turbulens áramlást. A jó hőcserélő a 95 °C-os sörlét képes 20 °C-ra hűteni, míg a hűtőközeget kb. 10 °C-ről 80 °C-ra melegíti. Az utolsó néhány lemezben általában olyan hűtőközeg van, amit fagypont alá lehet hűteni, ami a sörlé hűtési hőmérséklet finomabb szabályozását teszi lehetővé, illetve lehetővé teszi a 10 °C körüli hőmérsékletre történő hűtést. Hűtést követően általában oxigént oldanak fel a sörlében, az élesztő újjáélesztéséhez, és segítve annak reprodukcióját.

Erjesztés

sorgyartasAz erjesztési lépés a sörfőzési folyamatban akkor kezdődik, amikor az élesztőt hozzáadják a lehűtött, majd azt követően levegőztetett sörléhez. A levegőztetést általában steril levegővel végzik. Ezen lépések elvégzése után lehet a terméket először sörnek nevezni.

Ez a stádium az, amikor a malátából kinyert cukrok átalakulnak alkohollá és széndioxiddá. Az erjesztő tartályok különböző formákban léteznek, a hatalmas tartályoktól, ami tároló silónak néz ki, az öt gallonos üveg ballonig az otthoni sörfőző kamrájában.

Manapság a legtöbb sörfőzde hengeres-kúpos, vagy CCV üstöket használ, melynek kúpos az alja és hengeres a teteje. A kúp nyílása általában 60°-ban van, amely szög lehetővé teszi, hogy az élesztő a kúp csúcsa felé haladjon, azonban nem túl meredek ahhoz, hogy túl nagy függőleges helyet foglaljon el. A CCV-k ugyanabban a tartályban képesek végezni az erjesztést és a kondicionálást. Az erjesztés végén a kúp csúcsába eső élesztő és egyéb szilárd anyagok egyszerűen kimoshatók a csúcsból.

Kraeusen, egy angol sörfőzde erjesztő tartálya, nyitott erjesztő tartályokat is használnak, általában a sörfőző pubokban bemutatókra, illetve Európában búzasör erjesztéséhez. Ezeknek az üstöknek nincsen teteje, ami nagyon megkönnyíti a felső erjesztésű élesztők eltávolítását.

Az üstök nyitott teteje a fertőzés kockázatát fokozzák, de megfelelő tisztítási eljárással és gondosan szabályozva, azt, hogy ki léphet be az erjesztő kamrákba, a kockázat jól kordában tartható.

Az erjesztő tartályokat általában rozsdamentes acélból gyártják. Ha csak egyszerűen hengeres tartályok ferdére vágott végekkel, úgy függőlegesen helyezik el, szemben a kondicionáló tartályokkal, amelyeket általában vízszintesen helyeznek el. Csak nagyon kevés sörfőzde alkalmaz fa kádakat az erjesztéshez, mivel a fát nehéz tisztán és fertőzésmentesen tartani.

A magas kraeusen után általában egy dugós eszközt (németül Spundapparat) helyeznek a tartályra, hogy lehetővé tegye, hogy az élesztő által létrehozott széndioxid természetes úton karbonizálja a sört. Ezt a dugós eszközt be lehet állítani egy adott nyomásra, hogy megfeleljen az éppen előállított sör típusának. Minél több nyomást tart vissza a dugós eszköz, annál szénsavasabb lesz a sör.

Kondicionálás

Amikor az erjedő sörben a cukrok már majdnem teljesen digerálásra kerültek, az erjedés lelassul, és az élesztő elkezd a tartály aljára leülepedni. Ebben a stádiumban a sört majdnem fagyásig lehűtik, ami elősegíti az élesztő ülepedését, és a fehérjék koagulálást okozza és leülepíti az élesztővel együtt. A kellemetlen zamatok, mint a fenolos összetevők vízben oldhatatlanná válnak, és a sör zamata lágyabbá válik. Ez idő alatt a nyomást tartják a tartályokban, megakadályozva ezzel a sör ellaposodását.

Ezt követően a sört gyakran lefejtik (leszívják) egy másik konténerbe, általában ballonba, pihentetéshez vagy egy másodlagos erjesztéshez. Az erjesztés gyakorlatilag már befejeződött tehát a másodlagos erjesztés ténylegesen a kondicionálásra utal. Ajánlott a hydrometer alkalmazása, hogy teljesen meggyőződjünk róla, hogy az erjedés befejeződött, ez különösen akkor fontos óvintézkedésként, amikor a sört palackozzák. A lefejtés azért történik, hogy a sört elválasszuk a seprőtől, hogy a megmaradó aktív élesztő ne fogyassza el, mivel ez kellemetlen zamatot ad a sörnek. A lefejtés segít továbbá a sört elválasztani a lerakódástól, lecsökkentve annak lehetőségét, hogy bekerüljön a késztermékbe. A másodlagos erjesztés során az elsődleges erjesztésből maradt egyes melléktermékek digerálásra kerülnek, ami jelentősen javítja az ízt. A másodlagos erjesztés 2-4 hétig tart, néha tovább, a sör típusától függően. Ezen kívül a lager típusú sörök ezen a ponton majdnem fagyponton pihennek 1-6 hónapig a típustól függően. Ez a hideg pihentetés a kénes összetevők csökkentését szolgálja, melyet az alsó erjesztésű élesztők hoznak létre, valamint, hogy egy kevesebb észtert tartalmazó, tisztább ízű végterméke jöjjön létre.

Ha az erjesztő tartályoknak van hűtőköpenyük, szemben azzal, hogy a teljes erjesztő pincét hűtik le, úgy a kondicionálás történhet ugyanabban a tartályban, mint az erjesztés. Ellenkező esetben külön tartályokat (és külön pincét) kell használni. Itt történik a pihentetés.

Szűrés

A sör leszűrése stabilizálja a zamatot, és fényt valamint ragyogást kölcsönöz a sörnek. Nem minden sört szűrnek. Amikor a helyi törvények értelmében adót kell meghatározni, azt általában ebben a stádiumban végzik kalibrált tartályokban.

A szűrők több félék lehetnek. Sok közülük előre gyártott szűrő közeget használ, mint pl.: leplet vagy gyertyát, míg mások pl. diatomeaföldből, más néven kovaföldből álló finom port használnak, melyet a sörhöz adnak és keringetnek a rosta után, hogy egy szűrőágyat hozzon létre.

A szűrök változatosak lehetnek a durva szűrőktől, melyek eltávolítják az élesztő nagy részét és a sörben maradó szilárd részeket (pl.: komlót, gabona részecskéket), egészen az olyan szűrőkig, melyek elég finomak ahhoz, hogy megszűrjék a sör színét és testességét. Az általában használt szűrő besorolások a durva, finom, és steril. A durva szűrés után a sör kissé homályos marad, de észrevehetően tisztább, mint a szűretlen sör. A finom szűréstől egy pohár sör olyan tiszta lesz, hogy észrevehető zavarosság nélkül elolvashatnánk rajta keresztül egy újságot. Végül, amint azt a neve is sejteti, a steril szűrés elég finom ahhoz, hogy majdnem minden mikroorganizmust eltávolítson a sörből a szűrési folyamat során.

Lemez (párna) szűrők

Ezek a szűrők előre gyártott közeget használnak és meglehetősen közvetlenek. A lemezeket úgy gyártják, hogy csak egy adott méretnél kisebb részecskéket engedjenek át, és a sörfőző megválaszthatja, hogy milyen finomra szeretné a sört szűrni. A lemezt belehelyezik a szűrőkeretbe, sterilizálják (például forró vízzel), majd felhasználják a sör szűrésére. A lemezeket át lehet mosatni, ha a szűrő eltömődik, és a lemezek általában eldobhatóak és a szűrési időszakok között kicserélik. A lemezek gyakran por alakban tartalmazzák a szűrőközeget, hogy segítsék a szűrést.

Észben kell tartani, hogy az előre-gyártott szűrőknek két oldala van. Az egyiken nagyobbak, míg a másikon kisebbek a lyukak. Az áramlás a nagyobb lyukú oldal felől a kisebb lyukú oldal irányába áramlik, azzal a szándékkal, hogy a nagyobb részecskék fennakadjanak a nagyobb lyukakon, míg elegendő hely marad ki a részecskék és a szűrőközeg között arra, hogy a kisebb részecskék keresztüljussanak, és a kisebb lyukakon akadjanak fenn.

Kovaföld szűrők

A por alakú közeget használó szűrőket jelentősen bonyolultabb használni, de sokkal több sört képesek megszűrni mielőtt szükségessé válik a regeneráció. Gyakran előforduló közeg a diatomeaföld vagy kovaföld és a perlit.

Csomagolás

A csomagolás azt jelenti, hogy a sört abba a tárolóba teszik, amiben elhagyja a sörfőzdést. Ez általában palack, alumínium doboz és kishordó, azonban ide tartozhat az ömlesztett tartály nagy mennyiségben vásárlók részére.

A sörről és összetételéről

A sör malátázott árpa és komló vagy komló koncentrátum cefréjének alkoholos erjesztése ivóvízben, további malátázott vagy malátázatlan gabona vagy szénhidrát készítmény hozzáadásával vagy anélkül. Nem használható a keserű alapelem eléréséhez komlóhelyettesítő, mint a szaponin, semmilyen forrásból. A komló a Humulus lupulus L. nevű kúszónövény, mely az eperfa családjába tartozik, 4 ± 1 karéjos levéllel. Termései (a komló) a nővirágzat szárított tölcsér alakú termései, melyet a sörfőzésben és gyógyászatban használnak. A komló illékony olajakat tartalmaz (0,3-1%), valamint lupulint, humulint, xanthohumol, tejsavat, cerilalkohol gyantát és annak savait.

A tiltott szaponinnak is keserű íze van. Habár szájon át elfogyasztva emberre gyakorlatilag nem mérgező, erős hemolitikus anyagként viselkednek a véráramba fecskendezve, mely feloldja a vörösvérsejteket még rendkívüli mértékben felhígítva is.

A keserű íz, ami a sör vonzerejének egy részét adja, a korábban említett gyantából és gyantasavból származik. A kellemetlen zamat a nemkívánatos erjesztő élesztéstől származik H2 S, ecetsav, tejsav és így tovább. A sörre oly jellemző hab, kiöntéskor a malátázás során keletkezett felületaktív cukor proteint tartalmaz. Ezek a felületaktív anyagok vélemények szerint megóvják a CO2 buborékokat is, amint azok lassan a korsón keresztül emelkednek. Az albuminok és komló gyanta valószínűleg szintén játszik valamilyen szerepet a habképződésben és annak megtartásában. A sör besorolást a 4-6%-os alkoholtartalmú italok kapják, kivétel a lager és a pilsner sörök.

Az ügyfél kívánságai és igényei

A sörfőzési eljárás jelenti az egyik legnagyobb kihívást egy mikrobiológiai ellenőrző program számára. A mikroorganizmusok felelnek a termék előállításáért és megrontásáért egyaránt. A mikrobiológiai ellenőrzés alapvető az előállításban, a töltő berendezéseknél, úgy, mint a pasztörizálók, fűtők és hűtők, CIP higiénia, töltő fej egységek higiéniája, víz és elosztórendszerek fertőtlenítése, vadélesztő, penész és illatanyag szabályozás, teherautók és tehervagonok sterilizálása.

A klórdioxidról (ClO2) sörfőzdékben

A klórdioxidot már évtizedek óta használják ivóvíz fertőtlenítésére (Johnson and Kunz, 1998). A ClO2 fertőtlenítőként sokkal hatásosabb mint a klór. Nincs íze, szaga és a klórozásos módszerekre jellemző maró hatása (Johnson, 1997). Oxidálószerként viselkedik. A klórdioxidnak antimikróbás tulajdonsága van, és néha használják sörfőzdék berendezéseinek fertőtlenítésére. A ClO2 50-100 ppm oldata öblítés utáni sterilizálásra használják (Johnson, 1997). Jonhnson és Kunz (1998) beszámolnak a klórdioxidról, mint élesztő mosószerről. Megfigyelték, hogy a ClO2 megtisztította a baktériumoktól a két vizsgált élesztő iszapot már 13 ppm szinten is, az élesztő életképességének csökkentése nélkül. A klórdioxid ezen tulajdonságai lehetőséget biztosítanak kiértékelni annak használatát a szennyező baktériumok szabályozásában a gabona cefre erjesztése során.

[Ref. 1: Johnson, D. 1997. Applications of chlorine dioxide: A post rinse sanitizer that won’t leave a bad taste in your mouth. Brewing Techniques (March/April): 76-8 1] [Ref.2. Johnson, D., and Kunz, K. 1998. Coming clean: A new method of washing yeast using chlorine dioxide. New Brewer (Sept/Oct): 56-57]

A TwinOxide® klórdioxid már potenciálisan használatban van a következő alkalmazások esetén:

A klórdioxid lehetséges alkalmazásai:
 • Zárt tartályok sterilizálása
 • Palack kupakok sterilizálása
 • Transzfer vonalak sterilizálása
 • Csapok sterilizálása
 • Kis hordók sterilizálása
 • Kemény felületek sterilizálása
 • Élesztőmosás

Fertőző baktériumok ellenőrzésére a gabona cefre erjesztése során.

> Pasztörizáló, fűtő és hűtőberendezések sterilizálása: A TwinOxide® hatékonyan kontrollálja mind a szabadon úszó (planktonikus) mind a kötött (ülő) mikroorganizmusokat a vízben valamint az ilyen rendszerek felületein.

> CIP sterilizálása: A TwinOxide® oldatok hatékony záró higiéniás öblítést biztosítanak.

> Töltőfej egységek sterilizálása: A TwinOxide® oldatot rápermetezik a töltőfejre 10 másodpercig tartó kilövellések során, szünetek vagy ebéd alatt. A permet befedi az összes felületet és megakadályozza mikroorganizmusok elszaporodását.

> Vízelosztó rendszerek fertőtlenítése: A TwinOxide® hatékonyan kontrollálja a szabadon úszó (planktonikus) és kötött (ülő) mikroorganizmusokat a vízben és az ilyen rendszerek felületein.

> Vadélesztő, penész és szagok ellenőrzése: A TwinOxide® levegő áramba történő szitálása megakadályozza a penész és a vad élesztő elterjedését. Ez megakadályozza a termékekben a “rossz szagokat”

> Teherautók és vasúti kocsik sterilizálása: A TwinOxide® oldatok hatékonyan tisztán tartják és eltávolítják a baktériumokat a tartálykocsik és vasúti kocsik belsejéből. Az öblítés utáni sterilizálás az egyik leghatékonyabb módja a mikróbamentes eszközök biztosításának, és ugyanakkor megtakaríthat néhány öblítést.

A tisztítás és tisztán tartás hagyományos eljárása a következő lépésekből áll:

1. Langyos vízzel öblítés, minél több szerves szennyezés eltávolítása érdekében.

2. Tisztítás meleg vízzel és egy lúg alapú tisztítószerrel a protein eltávolításához hidrolízis, emulgálás és/vagy elszappanosítás során

3. Foszforsavas öblítés a marószer semlegesítésére és a sörkő (kalcium oxalát) eltávolítására. Ha a sav salétromsavat is tartalmaz, passziválási (bevonat) hatás jelentkezik a rozsdamentes acélon.

4. Hideg vizes öblítés.

5. Öblítés utáni sterilizálás.

A TwinOxide®  ivóvíz-fertőtlenítőszer alkalmazásának előnyei

Ha a legtöbb sörfőző előtt ugyanazon mondaton belül említjük meg a klór és sterilizálás szót, a reakció általában, elrontja a söröm ízét. (ezt általában ugyanaz az ember mondja, aki a saját sörét jodoforral rontja el). A nátrium hipoklorit fehérítő esetén igazuk is van. Már 1-2 ppm aktív hipoklorit is érezhető az ivóvízben.

Háromszoros öblítés szükséges a fehérítő eltávolításához a sörfőző berendezésekből és palackokból, hogy a sör ne vegye át a klór ízét. Ezért nem ajánlott a berendezések és palackok öblítés utáni sterilizálása hipokloritos fehérítővel. Ellenben a TwinOxide® ideális a tisztítószer kiöblítése utáni sterilizálásra. A TwinOxide® eltávolítja a fenolos ízeket és szagokat a vízből és nem képez truhalometánt vagy klorofenolt. (1) Ez nagyon fontos a sörfőző számára, mert ezek az összetevők rendkívül károsak a sörre, nem beszélve az emberre vagy a környezetre gyakorolt mérgező hatásukról. A TwinOxide® alkalmas cianidok, szulfidok, baldhead; és merkaptán eltávolítására a vízből. Ezek az összetevők is kedvezőtlenek a sör szempontjából.

A klórdioxid hatásai a sörgyártásban a következő hivatkozásokban: BRAUWELT INTERNATIONAL; 2007; VOL 25; NUMB 5; PP 261-263; IMPACT OF CHLORINE DIOXIDE DURING BEER PRODUCTION.

A sör minőségének megőrzése

A TwinOxide® klórdioxid hatékony fertőtlenítőszernek bizonyult a nemkívánatos mikroorganizmusok eltávolításában az ivóvízből. A TwinOxide® klórdioxidos fertőtlenítés megvédi a csővezetékeket és felületeket a biofilm kialakulástól is, már nagyon alacsony koncentráció eseté is.

A BIOFILM POTENCIÁLIS KOCKÁZATOT JELENT

A termék minőségét illetően, mivel táptalajt jelenthet a sört károsító bacilusoknak és patogén bacilusoknak. Ideális körülményeket biztosítanak a baktérium fejlődéséhez, ahol ellenőrizhetetlenül elszabadulhatnak. Tehát a klórdioxid képes széles körűen megvédeni a sörfőző főzetét és a kapcsolódó csőrendszert a sört károsító mikroorganizmusok ellen. Azonban a sörfőzők aggódnak amiatt, hogy a klórdioxid és a klorit hatással lehet a sör zamatára, ha klórdioxidot adnak a sörfőző főzethez vagy súlyos (high gravity) sörhöz adják hígításra. Ennek hátterében egyrészt az áll, hogy olyan klórozott szerves anyagok jöhetnek létre, mint a klorofenol, aminek már kevesebb, mint 1 ppb koncentrációban is káros hatása van a sör ízére. Ez a hatás ismert a klórozott sörfőző főzet használatakor, amikor a klórt nem távolítják el teljesen használat előtt a sörfőzés folyamata során. Viszont a klórdioxid egy oxidálószer, ami oxidációs zamatot adhat a sörnek, mint az oxigén.

A klórdioxid tulajdonságai

A klórdioxid az oxidáló biocidek közé sorolható. Nem metabolikus toxin. A mikroorganizmusok elpusztítása annak az eredménye, hogy megszakítja a tápanyag szállítást a sejt falon keresztül, nem pedig annak, hogy a metabolikus folyamatokat (= metabolizmus) szakítja meg.

Klórdioxid és a sörgyártás

A sörben általában 2,4,6-triklór-fenol és 2,6 diklór-fenol található, amelyet a klóros víz használatával lehet létrehozni.

Az 1 táblázatban bemutatott érzékelési határok kritikusak ebben az összefüggésben, mivel a klór-fenolok rendkívül alacsony zamat és szagküszöbértéket mutatnak.

Érzékelési határ

Anyag neve

Érzékelési határ

2-klór-fenol

0,01 ppm (10 ppb)

2,6- Diklór-fenol

0,0005 ppm (0,5 ppb)

Triklór-fenol

0,00001 ppm (0,01 ppb)

Tetraklór-fenolok

0,00001 ppm (0,01 ppb)

Az elsődleges vizsgálatok során a sörfőző főzetet különböző klórdioxidok koncentrációval kezelték (0,07 ppm, 0,2 ppm, 0,4 ppm és 0,8 ppm). A felhasznált klórdioxid a sav klorit folyamat alapján került előállításra nátrium klorit és hidrogén-kloridot felhasználva.

A sörfőző főzetet alsóerjesztésű sör készítésére használták. Gázkromatográf (GC-ECD) segítségével észlelték a klórozott szerves anyagokat.

Eredmények

Klórozott szerves anyagok vagy klór-fenolok nem találhatóak sem a zöld sörben sem a szűretlen sörben. Illetve a kóstoló bizottság sem talált zamatbeli különbséget összehasonlítva a klórdioxiddal nem kezelt sörfőző főzetet használó sörrel.

Második próbálkozásra 2000 ppm-et tartalmazó klórdioxid oldatot adtak egy 500 ml-es alsóerjesztésű sörhöz, melynek eredeti sörlé tartalma 11 és 14% között volt 0,05 ml, 0,1 ml és 0,2 ml egyenkénti mennyiséggel.

Illetve nem lehetett felfedezni benne sem klór-fenolt sem kellemetlen ízt.

Harmadik próbálkozásra 18° Plato koncentrációjú sörlé került felvizezésre 12° Plato-ig, különböző ClO2 koncentrációjú víz használatával (0,07 ppm, 0,2 ppm és 0,4 ppm és 0,8 ppm). A sörlé erjesztésre került, a terméket kielemezték és a kóstoló bizottság pozitív eredménnyel vizsgálta.

Minden vizsgálat azt bizonyította, hogy a hígításhoz használt sörfőző főzetben vagy vízben a 0,8 ppm-nél alacsonyabb klórdioxid koncentráció nincsen negatív hatással a sör ízére. Magasabb koncentrációban azonban ízlelés közben enyhe oxidációs íz érezhető. Ez azt jelenti, hogy:
A vízben jelen lévő klórdioxid felbomlik, vagy gáz formájában felszabadul, például tartályokba történő töltés során, és a sörfőző főzet felmelegítése során;

A fent leírt reakció körülményei, melyek klór-fenol kialakulásához vezethetnek, nincsenek jelen a sörgyártás során;

A sörfőző főzetben jelen lévő klórdioxid nem lép reakcióba más összetevőkkel, melynek nincs negatív hatása a sör minőségére és zamatára.

A jelen eredmények csak a szabad klórt nem tartalmazó klórdioxid oldatokra érvényesek, mint a TwinOxide. Nem alkalmazhatók olyan folyamatokra ahol klórgázt használnak klórdioxid előállításához.

Továbbá az eredmények nem vonatkoznak olyan vízre, amelyet a klórdioxidos kezelést megelőzően klórdioxiddal kezeltek, klórral vagy klóros fehérítő folyadékkal kezeltek, illetve amelyből a klórdioxid hozzáadása előtt nem távolították el teljesen a szabad klórt. Továbbá nem végeztek vizsgálatokat a stabilizált klórdioxid használatával kapcsolatban sem.

Kétség esetén még mindig fennáll a ClO2 eltávolításának lehetősége a sörfőző főzetből. Erre a célra különösen alkalmas közepes nyomású UV lámpák UV fénye. Az UV fény hatására a klórdioxid felbomlik klorittá és kloráttá. Az alacsony nyomású UV lámpák nem alkalmasak a klórdioxid lebontására.

A klórdioxid klorittá történő lebontása aktív szénszűrőkben történik, amit részben visszatart, de a szűrő telítettsége esetén átjuthat rajta. Nem ismert a klorit és a klorát sörre gyakorolt negatív hatása. Mindkettő oxidálószer, de hatóerejüket tekintve kb. 100-szor gyengébbek, mint a klórdioxid.

Ajánlások

Maximálisan megengedhető klórdioxid adagolási koncentráció 0,4 ppm
Kezelés után fennmaradó koncentráció 0,2 ppm
Maximális klorit koncentráció 0,2 ppm
Maximális klorát koncentráció nincs határérték
ClO2 koncentráció gyakorlati üzemeltetési szabályzata nettó védelemhez kb. 0,05 ppm

Referenciák

Masschelein, W. J.: Chlorine Dioxide. Michigan; Ann Arbor Science Publisers, Inc 1979.
Schwister, K. et. al.: Taschenbuch der Chemie. 2nd edition Leipzig: Fach-buchverlag Leipzig in Carl Hanser Verlag, 1999.
A TwinOxide® használata stabil folyamatokat biztosít a sörgyártásban

Hamarosan érvénybe lépő szabályozások megkövetelik, hogy az ismert folyamatok nem biztonságos termékek szállításának kockázatától mentesek legyenek. Az esetleg észlelhető kémiai szennyeződés mellett, a nagyon gyors mikrobiológiai fertőzések jelentős egészségkárosító hatással lehetnek a fogyasztóra. Azonban jelentős hátrány, hogy a mikrobiológiai elemző módszerek legalább néhány napig tartanak. A mikroorganizmusok észlelése előtti növekedés problémája miatt, az elemzés eredménye túl későn lesz meg. Különféle stratégiákat kell felállítani a sörfőzdékben, hogy a mikroorganizmusok számát a lehető legalacsonyabban lehessen tartani. A csövekben növekedő biofilm csökkentése mellett, csökkenteni kell a másodlagos szennyeződés kockázatát is.

Első kérdésként a víz belső stabilitása TwinOxide® klórdioxid segítségével hasznos választás lehet.

A töltő sorokban a másodlagos fertőzés kockázatának csökkentése lentebb vihető a kezelő személyzet jobb képzésének köszönhetően. A személyi higiéniás ismeretek fokozása a dolgozók oktatásán keresztül, egyszerűsített képekkel és a növekvő bacilusok bemutatásával együtt, lehetővé teszi számukra, hogy higiénikusabb legyen a munkakörnyezetük.

Másodsorban, a műszaki berendezések optimalizálása, olcsó de hatékony mechanikailag feljavított tisztítási eljárásokkal (pl. rövid mosás a töltő üzemben segít csökkenteni a táplálékként és a növekedés alapjaként szolgáló szerves anyagok elérhetőségét), csökkentheti a másodlagos fertőzés kockázatát. Forró vizes öblítési lépésekkel együtt a bacilusok elterjedésének két fő alapvető feltételétől szabadulhatunk meg.

A stabilizálási; folyamat következő optimalizálási lépése, a klórdioxiddal történő munka, csökkenti a tisztítási költségeket és fokozza a tisztítás eredményét.

A klórdioxid vízben oldható gáz. A TwinOxide® használata megengedett víz stabilizáló szerként, azonban fertőtlenítőként történő alkalmazása az ízre, vagy a termék más tulajdonságaira gyakorolt negatív hatások nélkül csak a TwinOxide®-al lehetséges. A TwinOxide® nem képez szerves klóros összetevőket, mint a klór-fenol vagy a halogénezett szénhidrogén.

TwinOxide® A FERTŐTLENÍTŐ MINDEN ESETRE. Már évek óta ismert tény, hogy a klórdioxid gáz erős antimikróbás hatású szer. Ez a gáz azonban mérgező és instabil vizes oldatban.

A TwinOxide® legyőzte a klasszikus klórdioxid problémáit, és olyan koncentrált stabil formában létezik, aminek nagyon alacsony a toxicitása. Erős oxidálószerként a TwinOxide® ClO2-t valósággal ellenáll a szerves terhelésnek és a kemény víznek. Ezek a műszaki javulások eredményezték azt, hogy a legtöbb nemzetközi hatóság jóváhagyta a TwinOxide®ClO2-t mint elfogadható fertőtlenítőszert számos alkalmazás esetén, sörfőzdékben, borászatokban, üdítőitalok gyártásában, tejtermék és élelmiszer (hús, hal, gyümölcs és zöldség) feldolgozó üzemekben. Azok a tulajdonságok, melyek a TwinOxide® ClO2-t a sörfőzők, malátakészítők és egyéb ital üzem üzemeltetői számára vonzóvá tették a következők:

Kevés illat Ellentétben a szokásos fertőtlenítőszerekkel, mint a hipoklorit, kvaterner ammónium vagy akár a peroxo-ecetsav, a TwinOxide® ClO2-nek majdnem észrevehetetlen az illata, míg meghaladja az előbb említett összetevők baktériumölő hatékonyságát. A hipokloritok klór-fenolt képeznek (orvosi íz összetevő) szerves anyagokkal keveredve a sörben: A kvaterner ammónia összetevőnek jól ismert negatív hatásai vannak a zamatra; a peroxo-ecetsav csökkentésének végterméke az ecetsav, jellegzetes ecetszerű természetével. Még a tartályban maradó és a sörrel érintkező kis mennyiségnek is lehetnek káros hatásai a sör zamatára.

Alacsony maróhatás A TwinOxide® CIO2 nem ártalmas az üstökre vagy csővezetékrendszerre az ajánlott adagolás betartása mellett. A sörfőzők jellemző módon kedvelik a hipoklorit hatékonyságát, de nagy hátrány a hipoklorit szerepe a feszültségkorróziós kifáradás kialakulásában rozsdamentes acélon, különösképpen hegesztési varratoknál. A TwinOxide® ClO2, míg 10-15-ször hatékonyabb fertőtlenítő, mint a hipoklorit, nem fokozza, vagy járul hozzá a fém feszültségkorróziós kifáradásához. A TwinOxide® ClO2 ugyanolyan, mint a csapvíz. Amikor üstökben vagy csővezeték rendszerekben befejező öblítésként használják, tökéletesen biztonságos 5-10 ppm oldatot kiöblítés nélkül a tartályban, csőrendszerben, vagy feldolgozó egységben hagyni, (azaz palacktöltő, hordó lefejtő gépek, lemezes vagy nyomás alatti lapszűrő, stb.).

Könnyű kezelés Míg tartályok, töltő berendezések és egyéb berendezések kedvelt fertőtlenítője az idofor, peroxo-ecetsav és hipoklorit, vannak a kezelés során hátulütői. Az iodofor ténylegesen csak alacsony pH mellett hatékonyak, ezért általában koncentrátumként szerepelnek foszforos vagy salétromsavas oldatokban. Ezért veszélyes a kezelésük. Az iodofor továbbá hajlamos foltot hagyni a berendezéseken (és embereken). A peroxo-ecetsav valójában meglehetősen illékony mérsékelten magas hőmérsékleten (120°F/50°C) és spontán robbanást okozhat. Koncentrált formában maró hatású. A hipokloritnak mint a klórgáznak rövidtávú a behatási határa kicsit magasabb, mint a TwinOxide® ClO2-nek (1,0 ppm szemben a 0,3 ppm-el). Azonban mivel a TwinOxide® ClO2 10-15-ször hatékonyabb, mint a hipoklorit normál használati szint esetén, kevésbé veszélyes.

Nincs környezeti hatás A TwinOxide® ClO2 nem képez erősen karcinogén trihalometánt, mint a hipoklorit szerves anyagok jelenlétében. A TwinOxide® környezet-, és felhasználóbarát, és számos hatóság elfogadta már mint olyan anyagot, melynek nincs a környezetre gyakorolt hatása ártalmatlanításkor. Nem maró hatású, illetve nem illékony koncentrált stabil formájában.

Hatásfok A TwinOxide® ClO2 nem klórozás útján hat, hanem oxidáció útján (elektron átadás) és bizonyítottan hatékony a sörfőzdékben, borászatokban és italgyártó üzemekben szokásos minden mikroorganizmussal szemben. Hatékony baktériumszaporodást gátló szer akár 5-20 ppm használati arány esetén is, az olyan gyakori kórokozók ellen mint a Lactobacillus és Pediococcus sp., illetve 50 ppm-nél vadélesztők és penész ellen is.

A klasszikus klórdioxidot már vizsgálták számos, az alább felsorolt mikroorganizmusra:

1. Staphylococcus aureus ATCC 25923

2. Staphylococcus aureus (MRSA) ATCC 43300

3. Streptococcus pyogenes ATCC 12344

4. Enterococcus faecalis ATCC 19433

5. Enterococcus faecalis (VRE) ATCC 51299

6. Escherichia coli ATCC 25922

7. Escherichia coli O157 ATCC 43895

8. Serratia marcescens ATCC 13880

9. Stenotrophomonas maltophilia ATCC 136037

10. Salmonella Enteritidis ATCC 13076

11. Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853

12. Burkhoderia cepacia JCM 5507

13. Mycobacterium fortuitum ATCC 6841

14. Legionella pneumophila ATCC 33152

15. Helicobacter pylori ATCC 43504

16. Candida albicans ATCC 90028

TwinOxide® erőösszemérés

Fertőtlenítő összehasonlítás eredménye

> 5 LOG redukció koncentráció életképes sejtekben t = 60 másodperc

(azt mutatja, hogy a TwinOxide® 5 LOG redukciót mutat 60 másodperc alatt átlagos < 50% koncentrációban mint más fertőtlenítőszerek)

sorgyartas gr

Hogyan pusztítja el a klórdioxid a mikroorganizmusokat?
Mikróbás hatás

mikroba1mikroba2A sejt életképessége a membrán potenciál megtartásán múlik. A membrán potenciálját a sejt ionos gradiense határozza meg. Az ion transzporterek közvetlenül fenntartják a gradienst reakcióként az egyszerű diffúzió arányaira. A megfelelő sejtműködés érdekében a citoplazma állapotokat nagyon specifikus tartományban kell tartani. A példa mutatja: pH gradiens (H+ ionok)

Egyszerű diffúzió

Amint a H+ ionok diffundálnak a sejtbe, a H+ szállítók nagyobb sebességgel szállítják őket, hogy megmaradjon a megfelelő pH, és ezáltal a membrán potenciálja

Az aminosav sorrendje határozza meg a konformációs alakot, ami cserébe meghatározza a fehérje funkcióját. Az aminosavak változatai deaktiválják a fehérjét. A ClO2 bizonyos funkció csoportokat oxidál bizonyos aminosavakon. A példa mutatja: ATPase. A fehérje bal oldalán kijelölt területek az aminosavak, amit a ClO2 oxidálni fog.

Mikróbás sejtes deaktiválás

A transzporter fehérjék kitétele a ClO2-nek funkcionálisan deaktiválja azokat. Kutatások azt mutatták, hogy a ClO2-nek való kitétel a transzmembrán ionos gradiensének hiányát okozza (Berg, et. al., 1986). A transzmembrán potenciáljának ilyen hiánya megakadályozza, hogy a sejt normál sejt folyamatokat lásson el, és ezzel végül annak pusztulását idézi elő.

Ivóvíz fertőtlenítés sörfőzdében és italkészítő üzemben

Malátacsíráztató: A TwinOxide® ClO2 hatékony lemosó fertőtlenítő falakon, padlón, csíráztató helyiségekben és áztató tartályokban. Elpusztítja és kifehéríti az ilyen magas páratartalmú helyeken gyakran előforduló penészt és üszögképződést. A TwinOxide® sikeresen használható árpaáztató vízben, minden típusú mikróbás növekedés megakadályozására. A mikróbás terheléstől függően jellemzően a 10-50 ppm-el biztosítani lehet az áztatóvíz biztonságos újrafelhasználását a következő adagnál. A TwinOxide® erős oxidáló képessége ténylegesen csökkenti a BOD terhelést ártalmatlanításkor.

Sörfőzde: Minden üst és csőrendszer esetén biztonságos, legyen az réz vagy rozsdamentes acél, a TwinOxide® biztosítja a mikróbamentes környezetet rézüstben/üstben, cefre szűrőben vagy szűrőkádban, örvény tartályban, ülepítőben és sörlé hűtő rendszerekben. A sörlé erjesztő területre történő átszállításához használt csőrendszereket is lehet fertőtleníteni. A használaton kívüli időszak alatt biztonsággal benne lehet hagyni a 10 ppm oldatot a csővezetékben, fertőtlenítés céljából.

Erjesztő/tároló terület: Az 50 ppm-es TwinOxide® oldat megfelelő tartályok falainak és a hozzá tartozó csőrendszerek álló fertőtlenítésére. Mivel a késztermékkel alacsony szinten történő érintkezés nincsen hatással a sör végleges ízére, a TwinOxide® biztonsággal használható záró öblítésként, és bizonyos mértékű reziduális, baktériumszaporodást gátló hatást is el lehet érni. Ajánlott a csizmákat, kesztyűket és élesztőkezelő eszközöket 100 ppm-el fertőtleníteni. A 100 ppm TwinOxide® ClO2 ideális a tartályoknál vagy azok belépési helyéhez közeli csizmamosóként is.

Szűrés: A TwinOxide® kifejezetten hasznos szűrőrendszerek stabilizálására és fertőtlenítésére. Használható az aktivált szén és homok/kavics szűrők sokkszerű fertőtlenítésére víztisztító létesítményekben. Általában 20-100 ppm oldatot engednek át lassan ezeken a típusú szűrőkön. Az aktív szén nem nyeli el jelentősen a TwinOxide®-ot. Miután az ágy fertőtlenítve van, a TwinOxide®-ot 1-3 ppm koncentrációban hozzá lehet adni a vízáramhoz a szűrőágy előtt, a jövőbeni szennyeződés megakadályozására.

A nyomólapos és keretes szűrőket 10-20 ppm oldattal lehet fertőtleníteni, anélkül, hogy szükség lenne a savas fertőtlenítők és hasonlóknál szükséges vízöblítésre. A használaton kívüli időszakokban akár 10 ppm-es áztató oldatot is lehet szűrőben hagyni anélkül, hogy a szűrőkeretnek vagy a lemezeknek ártana.

Ajánlott ezt az eljárást elvégezni bármely normál gyártás után, hogy megakadályozzuk az élesztő, penész és baktériumok növekedését, mivel a lemezeken visszamaradó termék kiváló növekedési közeg. Ugyanilyen erősségű oldatot permetezve a szűrő lemezek külső érintett peremeire, megakadályozza a penész kialakulását állás közben.

Csomagolás: A TwinOxide® ClO2 biztonságos fertőtlenítő és áztató oldatot biztosít hordó mosók, palack és doboz töltők számára. Fertőtlenítsen 50-100 ppm-en és áztassa vagy helyezze a töltő edényeket hideg 10 ppm-es vízbe.

Az aszeptikus hordó, palack és doboz öblítés közvetlenül a sör, gyümölcslé, üdítőital vagy víz betöltése előtt fokozható ha TwinOxide® ClO2-t használnak végső hideg öblítésként. Igen hatékony fertőtlenítő és mikróbás megelőző a TwinOxide® ClO2 10-50 ppm használata aszeptikus &bdquo;köd&rdquo; permetként az aszeptikus palack és doboz töltők körül.

A TwinOxide® ClO2 nem maró természete ideális gátlószerré teszi az alagút pasztörizálók esetén. A TwinOxide® ClO2 a pasztörizáló mérsékelt hőmérsékletű zónáiban a leghatékonyabb (friss víz melegítő és hűtő zónái). Általában 10-20 ppm oldat megfelelő és meglehetősen biztonságos a berendezés szempontjából.

Tartály-teherautó mosó: A tartálymosás és fertőtlenítés szokásos alkalmazásához hasonlóan a TwinOxide® ClO2 is használható az ömlesztett tartályok és a hozzájuk tartozó csövek és tömlők fertőtlenítésére és tisztítására. Mossuk a tartály belső részét, szivattyúkat és tömlőket, a külső részeket. Ez megakadályozza a mikroorganizmusok átjutását a csatlakozó rendszerekre vagy azokból.

Penész és üszög takarítás és szabályozás: Tisztítsa meg a falakat és padlót valamint a légkezelő egységeket és gépeket TwinOxide® ClO2 oldattal. Ez hatékonyan elpusztítja a penész és üszög spórákat, míg marad annyi fehérítő képessége, hogy eltávolítson egyes erős fekete elszíneződéseket. Ez egy jó eljárás festés előtt, illetve penész vagy nyálka növekedést gátló szer alkalmazása előtt.

Technológiai víztisztítás: A TwinOxide® jóváhagyott technológiai víztisztító és fertőtlenítő nagyon alacsony dózisban. Az ivóvíztisztítás is engedélyezett emberi fogyasztásra és gyakran használják nyilvános és magán vízellátó rendszerekben.

Aktív szénágy (ACB): A fertőzött ACB-t vissza lehet öblíteni és beáztatni 50 ppm TwinOxide® ClO2 oldatba 15-60 percig, amely után jöhet egy előre történő öblítés 15-30 percig a technológiai vízzel. Ezt követően ajánlott 1-3 ppm TwinOxide® ClO2-t fecskendezni a technológiai vízáramba az ACB előtt megelőzendő a jövőbeni fertőzéseket.

Ioncserélők fertőtlenítése: Ioncserélő gyanta sterilizálása/fertőtlenítése: a TwinOxide® egy felhasználóbarát vegyszer, melyet ioncserélő gyanták sterilizálására lehet használni anélkül, hogy az károsan hatna a gyanta képességeire. A TwinOxide® tulajdonságai a következők: nincs maró hatása, nincs hatással az ioncserélő gyantára, alacsony toxicitás, magas mikróbaölő hatásfok, nincs pH érzékenység, egyszerű maradványérték figyelés, stb. A TwinOxide® alkalmazása ioncserélő sterilizálásra 50 ppm TwinOxide® ClO2 per 50 liter víz per 50 liter gyanta mennyiség

[Lásd Egyesült Államok szabadalom sz. 3,787,339 a mellékletben. PÉLDA: Egy anion cserélő gyanta Dowex 1 x 4 (20 – 50 háló) 3,78 milliekvivalens száraz gyanta grammonként statikus ioncserélő képességgel (meg. / dgr.) többlet nátrium-humátot tartalmazó semleges oldatba került 3 napra. (Ez az anyag köztudomásúan beszennyezi az ioncserélő gyantát) Leöblítés után, a gyanta elemzése során azt találták, hogy erős báziskapacitás veszteséget szenvedett, 0,29 milliekvivalencia száraz gyanta grammonként, ami 7,7% veszteség és gyanta szennyeződést jelez. Ezt a beszennyezett gyantát mosták egy éjszakán át a klasszikus stabilizált ClO2 súly szerint kb. 5%-ban, vízzel öblítették, savasították kb. 2N HCl oldattal, ismét megmosták vízzel, ismét kicserélték egy 2N nátrium-kloridos oldattal majd lemosták vízzel, hogy eltávolítsák a szabad klorid ionokat. A klorid formában lévő gyanta cseréje a többlet 2N NaNO3-ra és a kimosott klorid ionok titrálása 3,82 meg. / száraz gyanta gramm kapacitást nyújtott. Kapacitás szempontjából ezt a gyantát teljesen visszaállították. A gyanta gyöngyök kemények voltak és nem ment végbe hasadás, amint azt a mikroszkópos vizsgálat is megállapította.]

A fenti gyanta egy beszennyezett mintáját alávetették 24 órás 2N HCl, majd 2N NaCl öblítésnek. A kezelésnek azonban nem sikerült visszaállítani a humát ionok miatt elveszített kapacitást, és szükségessé vált a klórdioxidos kezelés alkalmazása, hogy a gyanta további használatra alkalmassá váljon.

Üvegmosás / öblítés: Még a sörfőzés utolsó lépésében is, ahol a bárokban és pubokban szükség van hatékony és biztonságos pohár sterilizálásra, a TwinOxide® ClO2 megfelel ennek a követelménynek. Ideális poharak öblítésére. Szemben a jellemző kvaterner ammóniumos öblítéssel, nem lesz semmilyen ártalmas hatással a sör ízére, illetve a sör habjának minőségére. (Hivatkozás: BRAUWELT INTERNATIONAL; 2007; VOL 25; NUMB 5; PP 261-263; IMPACT OF CHLORINE DIOXIDE DURING BEER PRODUCTION).

Élesztő iszap mosása TwinOxide®-dal: A TwinOxide® hatékonyan elpusztítja az élesztőben lévő nemkívánatos baktériumokat, míg az élesztőkultúrát sértetlenül hagyja. A TwinOxide egyedi működése miatt nem jelentkeznek a foszforsav hátrányai. Nem képez klór-fenolokat (ami egy rettegett orvosi jelleget kölcsönöz a terméknek) szerves anyagok jelenlétében.

Élesztőmosó módszerek: Általában 20-40 ppm kezdő mosást alkalmazunk (20 ppm a homogén élesztőnek, 40 ppm a csomós vagy erősen pelyhes fajtáknak) hatékony a legtöbb Lactobacilli és Pedio-cocci faj esetén. Ezt a mosást a TwinOxide® ClO2 közvetlenül az élesztő iszaphoz történő adagolásával végzik mennyiség/ppm alapon.

Élesztőmosás adagolási arány: a homogén, újrahasznosított sörélesztő rendszeres mosásához, legalább 30 perctől 6 óráig tartó 20 – 40 ppm mosás szükséges a bedobás előtt.

Lehetséges alkalmazás membrántorzulásnál: A sejt membrán torzulás támogatása a cukor kivonási kapacitás fokozásához, hogy több cukrot lehessen kinyerni az árpából, búzából vagy néha rozsból. A sejt membránt valójában torzítani kell, hogy a cukrot ki lehessen nyerni a sejtekből. Az ehhez az eljáráshoz kikísérletezett és meghatározott adagban történő TwinOxide® hozzáadásával, javítani lehet a sejt membrán torzulást, aminek eredménye a sejtből nyert cukor növekvő hozama, ami maximalizálja az erjesztési folyamat eredményét.

Az élesztő iszapnak olyan vékonynak kell lennie ami lehetővé teszi a homogén keveredést, általában 20-40% szilárdanyag tartalommal. A TwinOxide® ClO2 pusztító hatása nagyon gyors a hagyományos foszforsavas mosáshoz képest. Csak 15 – 30 perc szükséges, hogy a TwinOxide® kifejtse hatékony baktériumszaporodást gátló hatását, anélkül, hogy az stresszt okozna az élesztő sejtjeinek.

Alkalmazás Ajánlott

TwinOxide® Koncentráció

Érintkezési idő Módszer
Üdítőitalok
Sor fertőtlenítés 20-100 10-20 min Töltse fel és öblítse át a sort az oldattal
Biofilm eltávolítás 20-100 30 min-8 óra Töltse fel a sort az oldattal
Sterilizálás 5-10 1-5 min Töltse fel és öblítse át a sort az oldattal
Sörfőzde
Sörfőző berendezések tisztítása 5-20 30 sec-1 óra Permetezze, töltse fel és öblítse a tartályokat és sorokat
És sterilizálása
Sörös hordó és palack és doboz 5-20 30 sec-5 min Permetezés, merítés, öblítés
sterilizálása
Sörélesztő mosása 1-20 30 sec-8 óra Merítés, permetezés
Bor szűrőprés sterilizálása 2-20 30 sec-1 óra Feltöltés, permetezés, öblítés
Borkészítő berendezés 2-20 30 sec-1 óra Feltöltés, permetezés, öblítés
sterilizálása
Boros palack és dugó 2-20 30 sec-1 óra Feltöltés, permetezés, öblítés
Sterilizálása
Víztároló tartály
Sterilizálása 2-5 1min-8óra Sorok és tartályok feltöltése és öblítése
Biofilm eltávolítása 20-200 1min-8óra Sorok és tartályok feltöltése és öblítése
Szagtalanítás 0.1-5 1 min-től folyamatosig Sorok és tartályok feltöltése
Fordított ozmózisú membrán
Szennyezésmentesítés
Fertőtlenítés
Sterilizálás
Folyamat mikroszűrése 5-200 1 min- 2 óra Feltöltés, keringetés és öblítés

 

2. Példa: Sörfőzdei öblítés utáni sterilizálás CIP után, élesztő mosás, hordó fertőtlenítés (5-20 ppm), palackmosás (2 ppm). A tisztítást merülő/vízsugaras öblítőben történik Lavatec KD 0 dupla fenekű palackmosó alapján, 12 perces tartózkodási idővel a palackok számára.

Ebbe az öblítő/mosóba beépítésre került a végső öblítő fürdőben TwinOxide® klórdioxidot használó kezelés utáni tulajdonság, ami maró hatású fürdőt jelent, üveg törmelék és címke eltávolítás nélkül.

A TwinOxide® klórdioxid röviden hat az üvegben, majd csupán néhány másodperc múlva visszamaradt anyag nélkül feloldódik. Ezzel egy időben a termék pillanatpasztőrözése megtörténik a Krones berendezésben. A csapolt sör kevesebb baktérium és mikrobiológiailag biztonságos feltételek melletti palackozására használt töltő egy pneumatikus Mecafill VK-PV, fokozott higiéniai töltő kialakítással, légkondicionált burkolattal.

3. példa: Sörgyártáshoz használt berendezések tisztítása és sterilizálása mikro-sörfőzdékben. Klasszikus módon előállított 5 ppm klórdioxid oldatot felhasználó vizsgálatok sorozata számos helyszín sterilizálására mikro-sörfőzdében.

A sörfőzdében lévő összes helyszínt megtisztították és sterilizálták a vizsgálat előtt.

A következő helyszínekről gyűjtöttek mintákat:

1. Városi vízellátás 50n filtered

2. Growler

3. Korsótöltő

4. Hőcserélő

5. Lager tartály

6. Sör vonal

Számos lemezt beoltottak ecsettel a helyszínen elő-, és utó-sterilizálást végeztek klórdioxiddal.

Minden lemezt 37°C-on inkubáltak. Minden eredmény kolónia formáló egység per milliméterben (CFU/ml) van megadva.

Kenetmintavevők: Hat mintát vettek és helyeztek R2A, EMB és SAB R2A lemezre, előkezelt, utókezelt Growler 146 3 korsótöltő 0 2 EMB előkezelt, utókezelt Growler 0 0 korsótöltő 0 0 SAB előkezelt, utókezelt Growler 79 0 korsótöltő 0 0 Vízminták : tíz 50 ml mintát helyeztek R2A (-1 – -3 hígításban) R2A lemezre előkezelt, utókezelt alapvonal víz 50, töltő 0 Growler 20 (világos, sárga, kicsi) 0 korsótöltő 80 (világos sárga, kicsi) 0 hőcserélő 550 (40 narancs, köz; 90 sárga, 0 kicsi; maradék homályos Lager tartály elő-0 sörvonal 20 (fehér, hatalmas) 0 Minden kolónia típus R3A-n lett tovább tenyésztve.

Az azonosításba tartozott a Lactobacillus sp. különféle coccid és számos környezetben található nem patogén gomba. Az eredmények a tiszta klórdioxid oldat hatásfokát mutatják.

Nem volt a sör ízére gyakorolt hatása.

Klórdioxid zárt tartályban
Helyszíni próba eredményei

– Víztároló tartály szennyeződésmentesítése

sorgyartas3Kenetmintákat három helyszínről vettek a tartály szennyeződésmentesítés előtt.

 

Helyszíni próba eredményei

– Víztároló tartály szennyeződésmentesítése

sorgyartas5Kenetmintákat három helyszínről vettek a tartály szennyeződésmentesítés után.

sorgyartas4Klórdioxid zárt üstben, teljesen új rozsdamentes acél próbatest

Rozsdamentes acél próbatest biofilm rárakódással

Rozsdamentes acél próbatest biofilm rárakódással 30 perces 25 ppm után

 

 

 

 

 

 

Palack kupakok fertőtlenítése és anyagának megfelelősége

A sterilizálási kezelés 5 ppm 60 másodpercig. Szintén vizsgálták a 10 ppm-et 30 másodpercig. A kontrol víz volt 60 másodpercig és 30 másodpercig, Két fajta kupakot vizsgáltak. Nagyítás alatt értékelték a kupakok oxidációját és sérüléseit.

sorgyartas7Eredmények

Mindkét kezelés azt bizonyította, hogy nem okoz több sérülést a palack kupaknak, mint csak a vizes kontrol.

a].5 ppm klórdioxiddal 1 percig kezelt ezüst kupak felülete

b] 5 ppm klórdioxiddal 1 percig kezelt ezüst kupak széle.

c] csapvízzel 1 percig kezelt ezüst kupak felülete.

d] csapvízzel 1 percig kezelt ezüst kupak széle

Továbbító vezetékek egy new hampshire-i sörfőzdében

7,5 ppm klasszikus módon generált klórdioxid a transzfer vonalakban, a hőcserélőn és hőmérséklet érzékelőn keresztül bejuttatva, 5 óra állási idővel.

Kenetmintát vettek a hőmérséklet érzékelőről, az érzékelőt tartó vezetékről, továbbító tömlőről és továbbító vezetékek csatlakozóiról.

KONKLÚZIÓ ÉS VÉLEMÉNYEK

A jelen vizsgálati program (elektrokémiai és merüléses) adatainak eredménye alapján, a következő kijelentést tehetjük a 304L és a 316L rozsdamentes acél fent leírt, és a vizsgálati körülmények között készített deionizált vízben lévő klórdioxid hatásával kapcsolatban:

A 304L és 316L rozsdamentes acél folyamatos kitétele külső hőmérsékleten (22°C-on) klórdioxidnak, hegesztett és nem hegesztett környezetben, várhatóan nem produkál kivehető korróziót. <3 mpy (ezred per év) ráta jósolható.

A vizsgálatok alapján, a 304L és 316L típusú rozsdamentes acél kitétele klórdioxidnak (<550 ppm), külső hőmérsékleten (22°C-on) várhatóan nem okoz gödrösödést.

A TwinOxide®-os ivóvízkezelés még több részlete

A TwinOxide® használható a sörrel kapcsolatba kerülő bármilyen eszköz sterilizálására, a hőcserélőtől az erjesztő berendezésig, hordóig vagy palackig, és beleértve mindent, ami ezek között van. Hőcserélők, nyitott erjesztők, másodlagos erjesztők, uni-k kiszolgáló/sima tartályok és hordók számára, ajánlott TwinOxide® adagoló ppm oldatot használnak öblítés után sterilizáláshoz. Az oldatot általában permet golyókon (mint a CIP) keresztül pumpálják, illetve nyitott erjesztő berendezések esetén, egy szívó permetező segítségével, éppen azelőtt, hogy a sterilizált erjesztőbe kerülne a sör. Megismételve, nem áll fenn a sör ízének elrontásának veszélye amennyiben a megfelelő mennyiségű sterilizálószert használják. A spórát termők, mint az élesztő és a penész nem képesek immunitást kialakítani a TwinOxide® (klórdioxid) oxidáló hatásával szemben, ami ideális sterilizálószerré teszi sörfőzdék számára.

Hordók esetében az ajánlott TwinOxide® (0,3% klórdioxid) szint alkalmazható de az alkalmazás módja jelentősen eltérhet attól függően, hogy milyen hordót tisztító/sterilizáló rendszert használ a sörfőző. Egyes kisebb sörfőzdékben a régi stílusú hordók megtisztításához és sterilizálásához eltávolítják a dugót, míg a nagyobb sorfőzdékben általában van hordó lefejtő gépük, az új egyenes oldalú hordók kitisztítására és sterilizálására. Még az új palackoknak is hasznára válik 25-50 ppm TwinOxide® (0,3% klórdioxid) oldat. Mivel a dobozok rostjai elektrosztatikusan lerakódhatnak a palack belsejében, sok sörfőzdében a palackot kiöblítik, mielőtt teletöltenék. Mivel ezek a rostok organizmusoknak adhatnak otthont, táncsásos az öblítés azok eltávolítására. Az öblítéstől nem csak hosszabb lesz a sör eltarthatósága, de jobb kinézetű terméket is kapunk. A palackokat egyszerűen fel kell fordítani töltés előtt a többlet fertőtlenítőszer eltávolításához.

A vízfertőtlenítés hardveres gépi berendezései:

A TwinOxide® áramlásba történő permanens adagolása érdekében a beszállító által szállított eszközök a következők:

– Adagoló szivattyú a TO áramlatba történő adagolásához.

– Érzékelő a visszamaradt ClO2 számlálásához.

– Két 100 literes tartály a TwinOxide® aktív oldat elkészítéséhez és tárolásához.

– Minden csatlakozó és specifikus tartozék

A biofilm eltávolításához szükséges berendezések a következők:

– Két 100 literes tartály a TwinOxide® aktív oldat elkészítéséhez és tárolásához.

– Egy szivattyú, mely képes kevesebb, mint 6 óra alatt 2 m3-t a puffer tartályba fecskendezni.

Javasoljuk elegendő számú TwinOxide® csomag megrendelését (ennek kiszámítása a ténylegesen elhasznált vízmennyiségen alapul) annak érdekében, hogy megfelelő készlet legyen az extra inputhoz, vagy ha a próbát a következő hónapban is folytatnák.

Helyszíni beszerelés

A TwinOxide® tárolótartályokat is tartalmazó adagolórendszert zárható, szellőztetett helyiségben kell elhelyezni. Ebben a helyiségben lennie kell egy csapnak tömlővel a TwinOxide® oldat elkészítéséhez szükséges vízellátásra. Továbbá konnektort is biztosítani kell az adagoló szivattyúnak és a világításnak. A tároló helyiségben mindig legyen kéznél védőkesztyű, maszk, stb. a berendezés és a vegyszerek biztonságos kezelésének biztosítása érdekében.

A beszereléshez szükséges

– AC áramellátás – 5 konnektor.

– Vízcsap és tömlő

– A hátsó gyűrűs rendszeren befecskendezési pont.

– Szellőztetett helyiség.

Próba vízvezetékekben

A vízvezetékekben történő próbát két lépésre kell osztani, a biofilm eltávolítás, elpusztítva biofilmet, hogy megszabaduljunk a benne élő mikróbáktól, hogy gyorsan és a környezetre biztonságosan működhessen, valamint a tartós adagolás, ami megöli a sörfőzési folyamathoz, palackmosáshoz és csomagoláshoz használt bejövő vízben lévő összes mikróbát. A sörfőző egyik kezelője legyen felelős a TwinOxide® kezeléséért, ő vesz részt a TwinOxide® képviselői által tartott oktatáson a biofilm eltávolításakor és a tartós adagolási folyamat elején, hogy megértse a folyamatot és a továbbítási technológiát.

Biofilm eltávolítás

20 ppm adagolási aránynál a biofilm eltávolítási művelet legalább 8 munkaórát igényel. Ehhez a művelethez két 1000 literes tartályra van szükség, valamint egy szivattyúra, amely kevesebb, mint 6 óra alatt képes a TwinOxide®-ot a puffer tartályba juttatni. Ezalatt a magas adagolási arányon végzett 8 munkaóra alatt vízmintát kell venni és a vízbe kerülő TwinOxide® maradvány anyagot fotométerrel és a megfelelő reagenssel meg kell vizsgálni. Amikor az összes biofilm eltávolításra került, befejeződhet a biofilm eltávolítási művelet. A puffer tartályt ki lehet üríteni a TwinOxide® maradvány anyaggal együtt a csatornarendszerbe, anélkül, hogy az káros lenne a környezetre.

Tartós adagolás

A tartós üzem elején az adagolási arány 0,2 ppm a mindenkori bejövő víz minőségének megfelelően, 0,05 ppm TwinOxide® visszamaradt anyagot fenntartva. Az adagolási arány lehetővé teszi a mikróbák elpusztítását, eltávolítva a kevés maradék biofilmet, és visszamaradt anyagot képezve a vízben. A 0,2 ppm adagolási arány hivatott elkezdeni a próbát, de változtatható, hogy jobban megfeleljen a sörfőzde specifikációinak. Ez az adagolási arány változhat a megfigyelési idő leteltével, de mindig a szabályozott visszamaradt anyagtól és a szabványba illeszkedéstől függ.

TwinOxide® visszamaradt anyag mérése

Az online klórdioxid érzékelőtől függetlenül (kérem ellenőrizze a beszállítónál), a háttér rendszerben a TO oldat visszamaradt anyag manuális mérését kell végrehajtani. A TO oldat visszamaradt anyag manuális mérését manuális érzékelő csomaggal (Merck Specialties vagy bármely más beszállító) lehet mérni.

Bakteriológiai vizsgálat

A víz bakteriológiai elemzésének rendes eljárását, rendszeres időközönként kellene végrehajtani, az üzemeltetés és eljárások jelenlegi normáinak megfelelően. A vizsgálat célja, csökkenteni a baktériumok CFU szintjét <1, 1 vagy 2 szint alá. A TO adagolás finomhangolását ennek a célnak a biztosítására kellene összpontosítani. Eleinte előfordulhat, hogy a visszamaradt biofilmből baktériumtelepek válnak le. A 3-ig hét végére a baktérium szint eléri a legalacsonyabb/nulla szintet.

Az ivóvíz fertőtlenítés konklúziója

A sörfőzők általában hihetetlenül konzervatívak. Amint egy tisztító és sterilizáló rendszer kialakul, ami ténylegesen működik is, és minőségi sört lehet gyártani, nagyon nehezen lehet változást elérni. Sterilizálásban (és különösen az öblítés utáni sterilizálásban), ahol a sör és a vegyszer ténylegesen érintkezésbe léphetnek, hatalmas hitbéli bizodalomra van szüksége a sörfőzőnek, hogy egy másik megközelítést próbáljon ki. Ahhoz, hogy a sörfőzők megpróbálják a TwinOxide®-os sterilizálást, egy kisebb próba csomagot vagy rendszert kellene kipróbálni. Így nincs veszélyeztetve a teljes tétel vagy sörgyártás. Akárhogy is legyen, alapvetően három kérdés marad: Jobb íze van a sörnek? A sör zamatát befolyásolta a korábbi fertőtlenítőszer? Ezzel a módszerrel a sör eltarthatósága nő? A sörfőzőnek ezekre a kérdésekre kell válaszolnia mielőtt két lábbal ugrana bele;. A spórát termő organizmusok hírhedtek arról, hogy egyre inkább immunissá válnak a fertőtlenítőkre (különösen a klóros fehérítőre), amikor heteken és hónapokon át folyamatosan használják alacsony ppm szinten. A TwinOxide® megfelelő alkalmazásával a sörfőzőmester megakadályozhatja, hogy az ilyen mikroorganizmusok megvessék lábukat a sörfőzdében, illetve maximalizálhatják a sör eltarthatóságának idejét. Az olyan tartályoknál, amit néhány órán belül ismét megtöltenek sörrel, a TwinOxide® a legjobb a gyors elpusztításban anélkül, hogy megváltoztatná a sör zamatát. Ha több idő telik el a sterilizálás és a tartályok sörrel történő újratöltése között, mint pl. egy nap vagy egy teljes hétvége, a TwinOxide® képes azt a reziduális védelmet nyújtani, amit a klóros fehérítő nem. Megfelelő intézkedéseket kell hozni a sterilizálószerek túlzott használatának elkerülésére. Kerüljék a “glug” módszert a sterilizálószerek adagolásakor. Nemcsak költséges, de a sterilizálószerek túlzott használata káros is lehet a késztermékre.

ESETTANULMÁNYOK A KLASSZIKUS KLÓRDIOXID GENERÁTOROKRA
Tápvíz ellátás egy közép-angliai sörfőzdében

Az elmúlt 10 évben a Feedwater Limited volt az egyik nagy Midlands Brewery (Közép angliai sörfőzde) beszállítója. Az egész akkor kezdődött, amikor a korábbi víztisztító cég nem tudott megoldást nyújtani az egyik jelentős helyszíni problémára, az erősen szennyezett és korrodálódott glikol rendszerre. A Feedwater a szabadalmazott tisztító rendszert használták, a CORROSPERSE 84-et, speciális alvállalkozókat alkalmaztak és sikerült nekik elérni, hogy a rendszer teljesen működőképes hatékonysággal üzemeljen egy hetes művelet után. Ezt követően a Feedwater több mint L30 e/év összeget takarított meg a gyárnak azzal, hogy egy sokkal gazdaságosabb vízforrást ajánlott közműveknek. Ma a Feedwater biztosítja a víztisztítást és szolgáltatást a következő rendszerekhez:

Közművek

 • Mélyhűtött üzem hűtőtornyai
 • Glikol rendszer
 • Gőzkazánok
 • MPHW rendszer
 • A ACoP (L8) által megkövetelt összes kémiai és bakteriológiai megfigyelést heti látogatások alkalmával végzik el.
 • Az összes vegyszert a FEEDSAFE szállítja hordó nélküli (drumless) szállítás során, ezzel kikerülve a helyszíni vegyszer kezelést.
 • A hűtőtornyokat 6 hónapos időszakonként tisztítják és klórozzák.
 • Habár nem része a szerződésnek, a Feedwater megvizsgálta a helyszín ACoP-nek való megfelelőségét, hogy a törvény megfelelő oldalán segítse maradni őket.
 • Rendszeres felülvizsgálatot tartanak, és a személyzetet képzik, hogy tisztában legyenek a Legionella-val és a megfelelő törvényekkel.

A vízellátás on-line fertőtlenítése

 • A gyár teljes területén a vizet ACTIV-OX®-al kezelik, ami a Feedwater egyedi klórdioxid formulája. A gyárnak maximális biztosíték kellett a jó vízminőségre ezen az új helyszínen ezért az ACTIV-OX®-ot választotta, ami a következőket biztosítja:
 • a) Hatékony bakteriológiai szabályozás
 • b) A kezelt víz vagy termék nem kap mellék ízt.
 • c) Biztonságos adagoló rendszer és vegyi tároló.
 • d) Maximálisan megfelel a COSHH szabályozásnak.

Mi az ACTIV-OX?

Az ACTIV-OX a klór dioxid biztosításának egy egyedi formája. Maga a klórdioxid nem újdonság. Párizs már a második világháború óta használja vízellátásának fertőtlenítésére. Ami új, az az előállításának módja. A klórdioxid egy instabil gáznemű anyag, amit a felhasználási ponton kell előállítani. Ezt általában vegyszerek használatával érik el, melyek közül az egyik egy erős sav, együtt egy bonyolult adagoló és vegyszerkezelő rendszerrel, ami jobban illik a nehéziparhoz vagy a városi gyárakhoz. A Feedwater úgy alakítottá át ezeket a vegyszereket, hogy csak stabil, nem veszélyes, élelmiszer besorolású folyadékokat használjon, megbízható, hibabiztos adagoló rendszerben.

A két vegyszer, az ACTIV-OX 20 és az ACTIV-8, közvetlenül a tartályból kerülnek befecskendezésre, az ACTIV-OX adagoló egységben található hagyományos adagoló tápszivattyún keresztül. A szivattyúkat a fővízvezetékhez csatlakozó elkerülő vezetékre telepített vízmérőből leadott jelek szabályozzák, ami mindenkor biztosítja a megfelelő adagolást, általában a 0,5 ppm-et teljes oxidálószerként. A vegyszerek a vízvezetékre telepített keverő blokkon keresztül kerülnek befecskendezésre, ahol a befecskendezési ponton jön létre a klórdioxid.

Az adagoló egységnek van egy PLC kontroll egysége, ami megfigyeli a felhasználást és a vészjelzést illetve a hibabiztos rendszert működteti. Biztosítja, hogy az Egyesült Királyság Ivóvízügyi Felügyelősége által ivóvíz tisztításhoz megengedett maximális 0,5 ppm adagolási arány tartható legyen.

Az eredmények

A biofilm csővezetékekből történő eltávolításához használt klórdioxid kezdeti szakaszát követően, a kezelt vízben a teljes baktériumszám már nagyon alacsony szinten tartható, ezzel jelentősen hozzájárulva a folyamatos gyártási minőséghez.

A Feedwater szolgáltatása

A Feedwater berendezéseinek és vegyszereinek szállítását támogatja rendszeres szervizzel, annak biztosítására, hogy az eredmények optimálisak legyenek, illetve, hogy az adagoló telep hatékonysága és megbízhatósága maximális szinten tartható legyen.

Esettanulmány ACTIV-OX® klórdioxidos kezelés egy tejfeldolgozó üzem kondenzátorában

Háttér

Ez a hatalmas integrált tejfeldolgozó üzem és tejipari komplexum 1,4-1,6 millió liter tejet dolgoz fel naponta. Az első szeparáció után a lefölözött tejet 5 (vagy 8)-szoros termokompressziós evaporátorban elpárologtatják, amit permetezve szárítás követ, és így nyernek naponta 80-85 t lefölözött tejport.

A német gyártmányú evaporátort arra tervezték, hogy az 5-ik kondenzátum visszanyerhető és újrafelhasználható legyen. Ez volt a szokásos gyakorlat 7 évvel ezelőttig, amikor üzemeltetési okokból, a visszanyert kondenzátum használatát megszüntették és helyette a városi vezetékes vizet használták kazánokban, hűtővíznek és CIP pótvíznek.

Ez megemelte az üzemeltetés költségeit, mert:

 • Csökkentette a kazán tápvizének hőmérsékletét
 • Csökkentette a koncentrátum ciklusait a hűtőtornyokban
 • Megnövelte a vezetékes víz használatát
 • Növelte a kifolyó vízmennyiséget

Folyamatos elkötelezettségének részeként, hogy csökkentse ügyfeleinek víz és energia számláit, a Feedwater ajánlotta a kondenzátum visszanyerés újbóli bevezetését az ACTIV-OX felhasználásával, szabadalmazott klórdioxid adagoló rendszerét, a bakteriális aktivitás megakadályozására.

A program célkitűzései a következők voltak:

 • A vezetékes víz használatának csökkentése
 • Kazán tápvíz hőmérsékletének növelése
 • Kazán tápvíz minőségének javítása

Rendszer

A célok elérése érdekében azt javasolták, hogy az evaporátor 5-ik kondenzátumát, egy tartályba történő összegyűjtést követően, átvezessék először egy triplex többszörös közegű szűrőrendszeren (kaszkád visszaöblítéssel) ami 23 m3/óra képes teljesíteni. A szűrőrendszerből a kondenzátumot 0,5 ppm klórdioxiddal kezelik, mielőtt tárolásra kerülne, majd felhasználják a kazán és a hűtőtornyok ellátására.

A tárolt kezelt kondenzátumhoz további klórdioxidot adagolnak 0,5 ppm-ig, mielőtt felhasználják a CIP rendszerben. A klórdioxid az élelmiszeripar biocid választása, mivel hosszú-távú fertőtlenítést biztosít, nem hoz létre klórozott szerves származékokat,és biocid hatására nincs befolyással a pH.

Az ACTIV-OX rendszer automatikus adagoló rendszert biztosít, anélkül hogy szükség lenne reaktorra vagy tároló tartályra, ahol a klórdioxid oldat koncentrátumot tartanák.

Eredmények

 • Vezetékes vízfogyasztás 500m3/nappal csökken
 • Kazán tápvíz hőmérséklet 10-15°C-al nő
 • Kazán tápvíz lágyítási szükséglet több, mint 95%-al csökken
 • Kazán lefúvatás 60%-al csökken
 • Hűtőtorony leeresztés 45%-al csökken
 • Klórdioxid tartható 0,4 ppm&ndash;en a tárolótartályban
 • Klórdioxid tartható 0,4 ppm&ndash;en a CIP rendszerhez
 • TVC CIP víz elemzése folyamatosan nulla
 • CIP műveletek fokozott hatékonysága a langyosabb víznek köszönhetően
 • Csökkenő kifolyó mennyiség

Konklúzió

Az ACTIV-OX használata az evaporátor kondenzátum klórdioxiddal történő kezelésének biztonságos, szabályozható és hatékony módját biztosítja, tehát a gyárban újrahasználható.

A számítások szerint a kevesebb vezetékes víz használatából, magasabb kazán tápvíz hőmérsékletből és csökkentett só felhasználásból származó összes megtakarítás L100,000 lesz évente, amivel kevesebb, mint 12 hónap alatt megtérül a befektetést.

Egy másik esettanulmány Hatalmas glikol rendszer tisztítása egy UK sörfőzdében

A probléma

Egy hatalmas, 180m3 kapacitású glikol hűtőrendszerrel rendelkező sörfőzdében szerették volna lecserélni a glikol oldatot, hogy megakadályozzák a jövőben a meglévő glikol bomlásával összefüggő problémákat.

Két bonyolító tényező volt: A gyár úgy szerette, volna lecserélni a rendszer tartalmát, hogy a rendszer közben működik. A rendszer korrodálódott, szükségessé téve a korrózió eltávolítását mielőtt az új glikolt beteszik.

A fenti folyamat során a tartályból az összes hulladékot kivezették a helyi szennyvíztisztító telepre.

Eredmények

sorgyartas8A táblázat a tisztítási folyamat előrehaladását mutatja, amint az elemzés kimutatta a teljes vas és TDS tartalmat.

A CORROSPERSE 84 hatását mutatják a korrózió eltávolításában és egy passzívált felület létrehozásában, ami már készen áll az újratöltéshez és megakadályozáshoz.

 

A megoldás

Miután a helyi víztisztító vállalat elutasította a részvételt, értesítették a Feedwater Limited-et, aki felajánlotta a tisztítószerét, CORROSPERSE 84-et hasznosító folyamat alkalmazását, ami egy on-line tisztító, nem-savas és biztonságosan oldja a korróziót, mely után a felület passzivált marad.

A folyamat

1 nap: Elegendő oldatot eresztettek le és űrtartalom alapján 5% CORROSPERSE 84 engedtek bele.

2-17 nap: A tisztító oldatot keringették és mintát elemeztek a kör több részéből, hogy megfigyeljék és kiegyensúlyozzák az alacsony áramlású területeket, és biztosítsák a hatékony kezelést mindenhol.

18-19 nap: A rendszer leeresztése és kiegyensúlyozott átmosása vízzel.

20-21 nap: Amikor az elemzés azt mutatta, hogy a mosás befejeződött, beszivattyúzták az új glikolt, és új 33% erősségű oldatot hoztak létre.

sorgyartas9

> Bal oldalon tiszta és teljesen megvédett. Jobb oldalon Corrosperse oldattal történő kezelés előtt.

1 liter 0,3%-os TwinOxide® oldat 0,05 ppm-vel 60.000 liter vizet képes fertőtleníteni. 1 liter 0,3%-os TwinOxide® oldat 3 ppb-vel akár 1.000.000 liter vizet is képes fertőtleníteni!