Globális ivóvíz hiány

Megoldás az ivóvíz fertőtlenítés?

Ismert tény, hogy bolygónk 71%-át víz borítja, ezért is hangzik elsőre furcsán, hogy globális ivóvízhiánnyal küzdünk. Teljes vízkészletünk csupán 2%-a, egyes források szerint 3%-a ivóvíz csupán, ennek nagy része azonban a sarki jégtakaróban található fagyott állapotban vagy rejtve van a föld alatt.

A globális vízhiány csupán egyik oka az, hogy túl kevés az édesvíz és túl magas a népesség, másik oka, hogy vizeink fokozatosan tovább szennyeződnek. A globális ivóvízhiány égető problémájára sürgősen megoldást kell találnunk, akár szennyvizeink fertőtlenítése révén is.

Az ivóvízhiány főbb okai:

  •  urbanizáció,
  •  mezőgazdaság,
  •  népességnövekedés.

A vízhiány veszélyei

A globális vízhiány rendkívül kedvezőtlen hatást gyakorol az emberiségre, az emberek mindennapi életére. Elsősorban egészségtelen, szennyezett környezetben kell élniük az embereknek, ami a megbetegedések elszaporodásához vezethet. Az öt év alatti gyermekek körében a szennyezett, nem fertőtlenített ivóvízzel terjedő betegségek gyakran halálhoz vezetnek. A statisztikák szerint a fertőzött ivóvízzel terjedő betegségek 88 százaléka a helytelen ivóvízkezelés eredménye, megfelelő fertőtlenítő szerek használatával megelőzhetőek lennének.

Az ENSZ adatai szerint már 2030-ra a föld népességének fele lesz kénytelen olyan helyen élni, ahol nem lesz elegendő ivóvíz a mindennapi élethez. A vízhiány súlyos nemzetközi konfliktusokhoz, végső soron háborúkhoz vezethet, ezért megoldása égető probléma.

Az ivóvízhiány megoldása a helyes ivóvízkezelés

Természetesen a vízhiány megelőzésének első lépése a takarékosság. Az ipar nem képes annyi fertőtlenítő szert gyártani, amennyire akkor van szükség, ha a vizet pazarolja a lakosság, az ipar.

A víztakarékosság első lépése a megfelelő nevelés. A gyerekeknek meg kell tanítani, hogy ne vegyék természetesnek az ivóvizet, és ugyanúgy takarékoskodjanak vele, mint például a villanyárammal. Második lépésként a mezőgazdasági és ipari ágazatokat kell támogatni abban, hogy víztakarékos megoldásokat vezessenek be, kidolgozzák az optimális vízkezelést .

Fertőtlenítés

A globális ivóvízhiány lehetséges megoldásai között szerepelhet a szennyvizek helyes kezelése, fertőtlenítése. Érdemes lehet megvizsgálni a lehetőségét annak, hogy a szennyvízkezelés utolsó fázisaként ipari fertőtlenítést alkalmazzanak a cégek, így biztosítva a természetbe visszatérő víz tisztaságát.

Nehezebben kivitelezhető megoldás, hogy a városokban a szennyvizet a megfelelő tisztítást, szűrést és fertőtlenítést követően újra felhasználják a városi ivóvízhálózatban.

A globális vízhiány feltehetően arra a szintre fog jutni a következő évtizedben, hogy a klór-dioxid ivóvízfertőtlenítő szerek alkalmazása elengedhetetlenné válik.