Elfogyhat az ivóvizünk?

Vízgazdálkodás problémái
Globális vízgazdálkodási problémák Földünkön.

Bolygónkon a vízkészlettel való gazdálkodás kritikus periódusba ért. Számos képzett szakember nemcsak azt állítja, hogy a klímaváltozás úgy általában veszélyezteti a lakosságot, hanem arra is figyelmeztetnek, hogy a közeljövőben konkrétan az ivóvíz drasztikus csökkenésére, hiányára kell számítani.

És globális léptékben itt nem is a saját háztartásunkban felmerülő hiány az elsődleges probléma. Nem is gondolunk arra, hogy a munkahelyek 75 %-a függ a víztől, ezért a vízkészlet csökkenése és egyre nehezebb kitermelhetősége, a vízminőség romlása egész termelési ágazatokat veszélyeztet. A munkahelyek megszűnésénél is nagyobb baj, hogy az ott előállított termékekből hiány lép fel.

A vízgazdálkodásnak kitett szakmák

Világszerte több milliárd ember dolgozik olyan iparágban, mely függ a víztől:

  • mezőgazdaság
  • halászat
  • erdőgazdálkodás.

Furcsamód a városok tekintetében jelentősen javult a helyzet az elmúlt időszakban, hiszen a közműszolgáltatók, a városi vízgazdálkodásért felelős szervezetek és intézmények folyamatosan fejlesztik a vízfelhasználás gazdaságosságát elősegítő eszközparkjukat. A városokban megjelent a tudatos vízhasználat, a felhasznált vizet tisztítják és a környezetbe kerülve már nem jelent olyan terhet a természet számára, mint akár csak tíz évvel ezelőtt.

A globális vízválság megelőzése

A globális vízgazdálkodás legfontosabb problémáinak megoldásához az ágazat jelenleg nem rendelkezik elegendő felkészült szakemberrel, a hiány enyhítésére az UNESCO akciótervet állított össze. A megfelelő szakképzést nyújtó intézmények létrehozása mellett az okos eszközök, automatikus számítógépes adatgyűjtő és feldolgozó berendezések fejlesztését és bevezetését javasolják. Az ellenőrzést akár egy megfelelő szoftverrel rendelkező laptop segítségével elvégezheti a feladatra kiképzett szakember.

A szuperszámítógépek segítségével lehetőség van globális vízügyi modellek létrehozására és szimulációk futtatására, mely értékes adatokkal szolgálhat a vízügyi válságok megelőzéséhez.

Vízválság

A vízgazdálkodás jelenleg tapasztalható hiányosságai oda vezethetnek, hogy 15-20 éven belül előállhat a vízválság, mivel az ipari szereplők 50 %-kal több vizet használnak majd el, ha nem történik érdemi változás. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az emberek szomjazni fognak, de az iparágak jelentős részében korlátozásokat kell majd bevezetni a vízfelhasználás tekintetében. A helyzet javítása érdekében az ipari felhasználókat kell elsősorban rávenni a tudatos és szakszerű vízkezelés, vízgazdálkodás bevezetésére.

Szabályozói felelősség

A vízgazdálkodással foglalkozó szakemberek úgy látják, hogy elsősorban az egységes szabályozással, a megfelelő törvényi háttér megteremtésével érhető el a lakosság ivóvízellátásának biztonsága. A településfejlesztési, ipari, mezőgazdasági és energiatermelési vízfelhasználás mellett az árvízvédelem és az aszálykezelés szakszerű dokumentálása és szervezése is fontos.

A városok és falvak lokális vízgazdálkodása szempontjából a kutak fúrásának szabályozása, lehetőség szerint betiltása és a vízszennyezés minimalizálása a legfontosabb feladat.


Globális és lokális vízgazdálkodási problémák és megoldási lehetőségeik. A globális vízgazdálkodás problémái közül a szakemberhiány a legégetőbb, ez veszélyeztetheti a lakosság és az ipari felhasználók vízellátását már a közeljövőben. Néhány téma, mely olvasása hasznosnak bizonyulhat és amelyek megtalálásában a Google kereső lehet segítségünkre: vízkezelés klór-dioxid, ivóvízkezelés és fertőtlenítés, vízgazdálkodás az iparban és mezőgazdaságban, ivóvíz tisztítás.