fénálféreg fertőtlenítés
Fonalférgek a vízben

Fonalféreg az ivóvízben

Ivóvízkezelési Terv (Szerbia, Odzaci)

A rendszer jelenlegi folyamatának leírása
 • A kutakból (kb. 80 méter mély) akár a 3 km távolságból feltörő vizet két, 140 m3-es levegőztető tartály felé szivattyúzzák.  A fertőtlenítéshez elektromos klórozás útján klórt adnak a tartályhoz 1 ppm maradvány értékű szabad klórral, a tartályból történő kilépéskor. A víz mangánt és bizonyos szintű ammóniumot tartalmaz. A klór dózisteljesítménye a levegőztető tartályba 15-18 ppm;
 • A levegőztető tartályból a víz egy duplán felszerelt homokból és aktív szénből álló kettős szűrőrendszerbe jut;
 • A szűrőrendszerből a víz egy 890 m3-es tartályba kerül ahol 0,5 ppm klór maradvány kerül hozzáadásra, és a tartály elhagyásakor a klór maradvány ismét optimalizálásra kerül maximum 0,5 ppm maradvány klór értékig;
 • A víz továbbításra kerül a fogyasztók felé.

A klórt egy elektromos klórozó állítja elő. A szűrőket éjszaka 20 percen keresztül utánmossák. Mikrobiológiai vizsgálatokat havonta kétszer végeznek a végtartályoknál. A vizsgálatokba beletartozik a teljes baktérium, aerob, coliform, mangán. A THM-et évente egyszer mérik.

Biofilm és fonalférgek jelenléte a rendszerben

A technológiai vízkezelő üzem tartalmaz egy duplán felszerelt homokból és aktív szénből álló kettős szűrőrendszert, melyet az olasz Culligan gyárt. A szűrőrendszer szerves anyaggal erősen szennyezett. A szerves anyag szennyeződés biofilmet, fonalférgeket (Nematoda) és egyéb lehetséges szerves anyagot tartalmaz (organitroph, mesophylic, stb).

 • A homok szűrők mérete egyenként 12 m3, és 50%-ban vannak homokkal feltöltve;
 • Az aktív szénszűrők mérete egyenként 8,5 m3 és két tonna aktív szenet tartalmaz (ami már nem aktív);

A homok és aktív szénszűrők klímája kitűnő a fonalférgek számára, mivel permanensen olyan tápanyagok vannak jelen benne, amelyek lehetővé teszik, hogy a fonalférgek fennmaradjanak és túléljék a rendszerben. Ezek közé a tápanyagok közé tartozik maga a fonalféreg teste.

A fonalférgek legvalószínűbb forrása a rendszerben

A technológiai vízkezelő rendszert 2002-ben Szerbiába szállították. Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az aktív szén valójában regenerált aktív szén volt. 2002 és 2004/2005 között, mielőtt összeszerelték volna, a berendezés a szabadban volt lerakva. Mivel az üzem mezőgazdasági területen helyezkedik el ahol fonalférgek találhatóak, nagy a valószínűsége, hogy a homok és az aktív szén fonalférgekkel fertőződött az összeszerelés előtti időszakban. Amint egyszer bekerültek a rendszerbe a fonalférgek, túlélték és fennmaradtak, így fertőzve a homok és aktív szénszűrőket.

Mivel a klór nem távolítja el és akadályozza meg a biofilm újbóli kialakulását, a fonalférgek számára rendelkezésre állt az a klíma, melyben fennmaradhatnak. Idővel a homok és aktív szénszűrők fonalférgekkel és biofilmmel szennyeződtek. Az aktív szén inaktívvá vált.

A TwinOxide ivóvíz-fertőtlenítőszer alkalmazása a technológiai vízkezelő rendszerben

A rendszerben a fonalférgek és biofilm jelenlétének kérdésének kezelése során figyelembe vettük, hogy egyszerű lépésekkel gyors megoldást érhetünk el, ami segíti a fonalférgek előfordulásának megakadályozását is.

Homokszűrők fertőtlenítése:
 1. Homok eltávolítása a homokszűrőkből. Szűrőház és csővezetékek megtisztítása
 2. Tisztítás után a szűrőházat töltsük fel vízzel és 20ppm dózisteljesítményű TwinOxide-al, majd hagyjuk 10-12 órányit fertőtleníteni.
 3. Töltsük fel a szűrőket új homokkal (győződjünk meg róla, hogy ez a tiszta homok nem tartalmaz fonalférgeket!)
 4. Töltsük fel a szűrőket vízzel, majd alkalmazzunk 10 órányi álló fertőtlenítést 20 ppm TwinOxide ivóvíz-fertőtlenítőszerrel a szűrők összmérete alapján;
Az ivóvízkezelés során a TwinOxide 0,3%-os oldat egyes homokszűrők álló fertőtlenítéséhez szükséges mennyiségének kiszámítása:

Homok szűrőház méret: 12 m3 = 12.000 liter

Dózisteljesítmény TwinOxide: 20ppm

12.000 x 20
————– = 80 Liter TwinOxide 0,3%-os oldat állófertőtlenítéshez 2 és 4 lépésben
3.000

Aktív szénszűrők fertőtlenítése
 1. A szén eltávolítása az aktív szénszűrőkből. Szűrőház és csővezetékek megtisztítása.
 2. Tisztítás után a szűrőházat töltsük fel vízzel és 20ppm dózisteljesítményű TwinOxide-al, majd hagyjuk 10-12 órányit fertőtleníteni
 3. Töltsük fel a szűrőket új aktív szénnel (győződjünk meg róla, hogy ez a tiszta szén nem tartalmaz fonalférgeket!)
 4. Töltsük fel a szűrőket vízzel, majd alkalmazzunk 10 órányi álló fertőtlenítést 20ppm TwinOxide ivóvíz-fertőtlenítőszerrel a szűrők összmérete alapján;

A TwinOxide 0,3%-os oldat egyes aktív szénszűrők álló fertőtlenítéséhez szükséges mennyiségének kiszámítása:

Aktív szűrőház méret: 8,5m3 = 8.500 liter

Dózisteljesítmény TwinOxide: 20ppm

8.500 x 20
————– = 57 Liter TwinOxide 0,3%-os oldat állófertőtlenítéshez 2 és 4 lépésben
3.000

Javasoljuk a szűrőkön az állófertőtlenítés elvégzését legalább havonta egyszer 20ppm dózisteljesítmény mellett, 10 órán át. Ez biztosítja a szűrőkben a lehetséges biofilm képződmény eltávolítását.

TwinOxide 0,3%-os oldat permanens adagolása a szűrőkben az ivóvízkezelés után

Most, hogy a szűrőket kicserélt homokkal megtisztítottuk, és a fenti állófertőtlenítési eljárás során fertőtlenítettük, lényeges, hogy a szűrők szerves szennyeződését felügyeljük.

El kell kerülni a szűrőrendszerben a biofilm újbóli kialakulását és a szerves anyagok felhalmozódását. Ezt a klór-dioxid oldatot képző TwinOxide vízfertőtlenítő szer vízhez történő hozzáadásával érhetjük el a szűrő beszerelése előtt.

Alakítsunk ki egy befecskendezési pontot a levegőztető tartályból jövő adagolócsövön a szűrő beszerelése előtt, és biztosítsuk a TwinOxide 0,3%-os oldat adagolását 0,3ppm TwinOxide dózisteljesítmény megjelöléssel a csővezetéken átfolyó vízmennyiség alapján.

A TwinOxide adagolását automata adagolórendszer végezze.

A szükséges TwinOxide mennyiség kiszámításához használjuk a következő képletet:

Vízmennyiség x dózisteljesítmény ppm-ben/3000= liter TwinOxide 0,3%-os oldat

Erősen ajánljuk egy második befecskendezési pont kialakítását a szűrő beszerelése után, ahol a 0,2 ppm dózisteljesítményű TwinOxide 0,3%-os oldat hozzájárul a víz optimalizált biztonságának biztosításához, mielőtt az a tárolóba kerül. Ez megakadályozza, hogy a tartályban lévő fonalférgek táplálékául szolgáló szerves anyagok kerüljenek a tartályba.

Ivóvízkezelés: klór-dioxid oldal fonalférgek ellen

fonalféreg ivóvízben
A fonalféreg könnyen megtelepszik az ivóvízben

Fonalféreg eltávolítása. Vízfertőtlenítés. A TwinOxide adagolása révén létrejött 0,3%-os klór-dioxid oldat megakadályozza, hogy a tartályban lévő fonalférgek táplálékául szolgáló szerves anyagok kerüljenek az ivóvízbe, így az élősködő kipusztul. A súlyos fertőzéseket okozó Nematoda parazita ellen hatásos az egyszeri (vagy szükség esetén az ismétlődő, rendszeres)  vegyszeres vízkezelés és a technológiai ivóvíz fertőtlenítés. További információkat nyerhet a témában a Google kereső segítségével ezekre a kulcsszavakra keresve: vegyszer fonalféreg ellen, klór-dioxidos fertőtlenítés, mikrobiológiai vízkezelés, kórokozók elpusztítása, víz szűrő, aktív szén. Írásváltozatok: fonálféreg, fonal féreg.