Milyen a magyarországi ivóvíz?

Laboratóriumi vízminőség ellenőrzés
Ivóvízminőség ellenőrzése

A lakossági fogyasztásra szánt víz minőségét a megfelelő hatóságok rendszeresen ellenőrzik és a meghatározott alapértékeknek megfelelően változtatják az ivóvíztisztításra és fertőtlenítésre használt szerek mennyiségét, például a klór-dioxid felhasználásának lehetőségeit.

Az ivóvíz minőségét kormányrendelet szabályozza, mely rendelkezik a tisztító és fertőtlenítő eljárások ellenőrzéséről, emellett megszabja, hogy az egyes települések vízhálózatának paraméterei kereshető formában elérhetőek legyenek a hivatal honlapján.

Ki felel érte és ki ellenőrzi az ivóvíz minőségét?

Magyarországon az egészséges ivóvízellátásról és fertőtlenítésről a települési önkormányzat köteles gondoskodni. A bevett gyakorlat szerint a tényleges vízellátást a víz közmű szolgáltatóra ruházzák át, a hivatalos szervek csupán az ellenőrzésről, a víztisztaságról gondoskodnak.

Felhasználói szempontból el kell mondani, hogy a vízminőség biztosításának határa az otthonok vízátadási pontjáig, tehát általában a vízóráig a közmű feladata. Az otthonok, intézmények és gyárak belső ivóvízhálózatának karbantartásáról és fertőtlenítéséről minden esetben a tulajdonos gondoskodik. Ma már elterjedt gyakorlat, hogy klór-dioxid tartalmú szerek alkalmazásával biztosítják a belső vízhálózat tisztaságát.

Alkalmas-e csecsemőtáplálásra a magyarországi csapvíz?

Az egészséges ivóvíz alapvető fontossággal bír a mindennapi táplálkozás során. Az alacsony testtömeg miatt a káros anyagok sokkal károsabban hatnak a csecsemők szervezetére, mint a felnőttekre, ezért az ivóvíz minőségének ellenőrzése sokkal fontosabb, ha kisgyerek van a családban. Mielőtt csapvizet vagy klór-dioxiddal kezelt vizet fogyasztanánk, érdeklődni kell a népegészségügyi szakigazgatási szervnél. Minden esetben a helyi sajátosságok figyelembevételével döntik el, hogy az adott ivóvízhálózatban lévő víz alkalmas-e csecsemőtáplálásra.

A kismamák és babák számára az ivóvízben előforduló nitrit és nitrátszármazék lehet veszélyes. A csecsemőknél hat hónapos kor alatt a túlzott nitrit és nitrátfogyasztás oxigénhiányt okozhat.

A legtöbb esetben azt ajánlják, hogy speciális babavizet vásároljanak a szülők vagy szerezzenek be a fordított ozmózis elvén működő ivóvízszűrő berendezést.

A magyarországi ivóvízellátottság

A felmérések szerint Magyarország lakosságának 95%-a használ vezetékes ivóvizet. Az egy főre eső napi vízhasználat 100-110 liter. A vezetékes víz minőségét rendszeresen, laboratóriumban vizsgálják, és általánosságban elmondható, hogy az ország területén mindenhol fogyasztható és egészséges a csapvíz.


Ivóvízminőség vizsgálat és szabályozása Magyarországon. Az ivóvíz minősége Magyarországon minden régióban megfelelő, emberi fogyasztásra alkalmas, általában nem igényel kiegészítő, klór-dioxidos vagy egyéb fertőtlenítést a felhasználás előtt. Ha szeretnél konkrétabban is megismerkedni a cikkben felmerült témákkal, az alábbi olvasnivalókat ajánljuk: fertőtlenítő szer felhasználás, fertőtlenítés az iparban, ivóvízkezelés ára, klór-dioxid beszerzése, vízkezelés és tisztítás, vezetékes ivóvíz minősége, vízminőség vizsgálata.