twinoxide vízkezelés

Mi az ivóvíz fertőtlenítés?

A fertőtlenítés az ivóvíz-fertőtlenítési eljárás része. Olyan aktív összetevők vízhez történő adagolásával, amelyek szerves anyagokat távolítanak el, a vizet fertőtleníteni lehet. A mikrobiológiai ellenőrzéshez legtöbbször vegyszereket használnak. A klór az egyik ilyen kémszer.

Sok ivóvíz-fertőtlenítőszer használata számos kockázatot jelent. A veszély és a robbanási kockázat mellett, a vegyszereknek számos (negatív és nem kívánt) mellékhatása van, és fertőtlenítéskor melléktermékeket képeznek. Továbbá jelentős különbség van a fertőtlenítő minősége (=eredmény) és az azt létrehozó vegyszerek tisztasága között.

Sok mikrobiológiai organizmus él és szaporodik vizekben. Mivel ezeket az organizmusokat el kell távolítani a vízből, fertőtlenítőt / biocid anyagot alkalmazunk. A biocid célja az ivóvíz fertőtlenítés során, hogy a mikroorganizmusok kipusztításának folyamatát szabályozza.

Biocidok alkalmazása során a következőket kell figyelembe venni:

 • A biocid előállítása során mik a veszélyek és kockázatok?
 • A biocid előállítása során mik a melléktermékek?
 • A biocid alkalmazása során mik a mellékhatások?
 • A biocid alkalmazása során mik a melléktermékek?
 • Milyen a biocid hatékonysága?
 • A biocid biztosítja a fertőtlenítendő víz mikrobiológiai ellenőrzését?
 • Milyen mértékben korrodálja a biocid a berendezéseket?
 • A biocid elpusztít minden vízben élő mikroorganizmust?

A TwinOxide International B.V. egy teljesen eltérő és fejlett koncepcióját nyújtja a tiszta és finom klór-dioxid oldat elkészítésének, mely a fenti kérdésekre teljes mértékben választ ad.

A TwinOxide ivóvíz-fertőtlenítőszer biocid hatékonysága

Ivóvízfertőtlenítés a CIO2-vel

A klór-dioxid (CIO2) egy igen hatékony, környezetbarát mikro-biocid. Gyorsan ható, szelektív oxidálószer, mely elpusztítja és a plankton fázisban lévő organizmusokat, felületet fertőtlenít és elpusztítja a biofilmet. Az évtizedek során a klór-dioxid létrehozásának számos módja fejlődött ki, azonban ezek számos korlátozást és veszélyt rejtenek magukban. A két por komponens alapú TwinOxide® ivóvíz-fertőtlenítő szer egyedi módon hoz létre magas tisztaságú klór-dioxidot, mely megfelel a világ legszigorúbb minőségi szabványainak is. Ez az ivóvízfertőtlenítési eljárás teljesen biztonságos és egyszerű a működtetése. A TwinOxide®-al való ivóvízkezelés csak szabványszerű, és világviszonylatban rendelkezésre álló berendezéseket igényel, biztonságos és könnyű alkalmazni.

Az ivóvízkezelés jelentősége az emberi egészségre

Mikrobiológiai fertőzések évente több százezer betegséget és több ezer halálesetet okoznak. A médiában bemutatott betegségek gyakori kitörése összefüggésben áll az élelmiszer kezeléssel és feldolgozással (szalmonella, shigella és E.koli), ivóvízzel (cryptosporidium), valamint szállodákkal, óceánjáró hajókkal, kórházakkal és irodaépületekkel (legionárius betegség).

A legionárius betegséget gyakran sima tüdőgyulladásként diagnosztizálják. Ez az elbagatellizálás nemrégen került napvilágra, mivel egyre több egészségügyi szervezet ismeri fel a szabályozási tervek szükségességét ez ellen a halálos kór ellen. A klór-dioxidos ivóvízkezelés bizonyítottan az egyik leghatékonyabb kémiai vízfertőtlenítési eszköz az ilyen problémák elleni harcban.

A CIO2 fertőtlenítő hatása

A US EPA szerinti ivóvíz-fertőtlenítőszerként való minősítés kritériumai:

 • A Giardia Lamblia 99,9%-os csökkentése (log 3 csökkentés);
 • Nulla laktóz fermentálás koliform;
 • Kevesebb, mint 10 cfu/ml nem-laktóz fermentáló koliform;
 • Enterosolvens vírus koncentráció 99,99%-os csökkentése (log 4 csökkentés);
 • A CIO2 hatékony fertőtlenítőszernek tűnik 0,2 és 0,8 ppm közötti maradvány koncentrációnál.

Például a 0,3  0,4 ppm CIO2 teljesen deaktiválja a kemény cryptosporidium cisztákat kevesebb, mint 20 perc alatt. A CIO2 áthatol a mikroorganizmus sejtfalán és szétrombolja a sejtek metabolikus működését. Ez hatékonyabb, mint más oxidálószerek, melyek elégetnek mindent, amivel kapcsolatba kerülnek. Ez lehetővé teszi az alacsonyabb hatékony koncentráció alkalmazását.

A CIO2-t már széles körben használják az Egyesült Királyságban és a kontinentális Európában. Az Egyesült Királyságban az Építésügyi Szolgálat Kutatási és Információs Szövetsége (BSRIA) javaslata szerint a CIO2 a legjobb rendelkezésre álló ivóvíz kezelés a hideg és melegvizes rendszerek legionella elleni küzdelmében. A Világ Egészségügyi Szervezet ivóvíz minőségére vonatkozó irányelvei klór-dioxidot javasolnak a folyamatos mikróba elleni harcban. A TwinOxide® ivóvíz-fertőtlenítőszer az ivóvízre vonatkozó német törvényeknek, TVO, megfelelő minősítést kapott (a világ legszigorúbb törvénye), és teljes mértékben megfelel az EN 12671-nek az ivóvíz minőségére vonatkozó európai szabályozás.

A biofilm eltávolítása ivóvízkezeléssel

A biofilm elrendezésében és funkciójában olyan, mint egy pókháló. Amikor bizonyos mikrobák elérik a felszínt, poliszacharidot (hálót) hoznak létre, és ezen keresztül tapadnak. Ez az anyag ragad, és nagyon nehéz eltávolítani. A rétegben csatornák alakulnak ki, melyen keresztül víz áramlik. A ragacsos háló arra haladó tápanyagokat és egyéb mikrobákat kötnek meg, mellyel ételt és gyors növekedési mechanizmust biztosítanak. Ha egy biofilm kialakult, nagyon nehéz eltávolítani, gyakran kézi tisztítást igényel.

A biofilm növekedésével kapcsolatos problémák a következők:
 • Meghibásodott hőcserélő berendezés a hűtőrendszerben;
 • Berendezések és csövek fokozott korróziója;
 • Kórokozók számára megfelelő környezet kialakítása.

Még ha el is pusztítjuk a technológiai vízkezelés során a vízi mikroorganizmusokat, gyorsan újranőnek a biofilmben jelenlévő baktérium közösségek és tápanyagok miatt. A CIO2 olyan, mint az ózon, oldott gáz, és molekuláris diffúzió során áthatol a biofilmen. Azonban az ózontól eltérő módon a CIO2 stabil, lehetővé téve, hogy a film alapjához jusson, ahol megtámadja a mikroorganizmusokat és a kapcsolódási pontnál pusztítja el a biofilmet. A többi oxidálószer főként a biofilm a felületen hat, ahol oxidált réteget képez, mint az elszenesedés a fán. Ez kizárja a további penetrációt.

Nincs olyan biocid, mely bizonyítottan jobban kordában tartaná a biofilmet, mint a CIO2.

A CIO2 a pH tartomány széles skáláján hatásos.

A klór-dioxid oldott gáz, és nem ionizál gyenge savak létrehozására vizes oldatban. Ez a minőség lehetővé teszi, hogy a CIO2 a pH széles skáláján hatékony legyen. Például a pH függő klór hipoklorit iont és hipoklórossavat (HOCI) hoz létre. A hipoklorit csak 1/30 az 1/200 olyan hatékony, mint a HOCI. Lévén, hogy a CIO2 természetes, gyors fertőtlenítő kinetikával, 100%-ban rendelkezésre áll hideg vagy meleg víz fertőtlenítéséhez.

Példák a TwinOxide-al való ivóvízkezelés alkalmazására

 • Hűtőtornyok és láncok: A CIO2 szabályozza az algát, planktoni baktériumokat, biofilmet és vízkövesedést a hőcserélők és segédberendezések maximális biztonsága és teljesítménye érdekében.
 • Ivóvíz: Az EPA által jóváhagyott CIO2 használható az ivóvíz mind előkezelésére, mind pedig végső fertőtlenítésére. A CIO2 bizonyos mértékben eltávolítja a vasat és magnéziumot, és nem képez THM-et!
 • Élelmiszer és ital: A CIO2 kitűnő mikrobiológiai ellenőrző képességgel bír az úsztatóvízben, csomagolóüzemben, felületeken és folyamatok fertőtlenítés során.
 • Hulladékkezelés és szagtalanítás: a CIO2 biztonságosan oxidálja a fenolt, cianidokat, aldehideket, aminokat és merkaptánt, csökkenti a kén összetevőket és egyes növényvédő szereket mind a ivóvízkezelésben és tisztítóberendezésekben.
A TwinOxide® ivóvíz-fertőtlenítőszer miben tér el a hagyományos/szabvány CIO2-től?
ivóvízkezelés - ivóvíz fertőtlenítés
ivóvíz kezelés és fertőtlenítés

A TwinOxide® teljesen eltér minden ismert klór-dioxid létrehozását célzó eljárástól, mivel ez egy kétkomponensű por formában kapható. A komponensben használt összetevők és adalékanyagok teljes mértékben megfelelnek az ivóvíz fertőtlenítés minőségére vonatkozó EN 12671-es szabványnak, és teljes mértékben jóváhagyta a világ legszigorúbb ivóvízre vonatkozó törvénye; a német ivóvízre vonatkozó TVO törvény (Trinkwasser VerOrdnung;).

A TwinOxide® hozzávalói és adalékanyagai minősége és tisztasági osztálya igen magas szintűek, és az ilyen finom alkotóelemek különleges összetétele megakadályozzák az általánosságban a klór-dioxidból ismert melléktermékek kialakulását. Továbbá a veszély kockázata teljesen minimálisra csökken, mivel nincs robbanásveszély, a termék alkalmazása nagyon könnyű és biztonságos.

A TwinOxide® 0,3%-os oldat létrehozását követően ez az ivóvíz fertőtlenítő oldat magas minőségű marad és 30-40 napig használható lesz (a tárolási körülményektől függően). Eredeti csomagolásban az alkotóelemek garantált eltarthatósági ideje a gyártás idejétől számított 5 év. Továbbá a következő bekezdésben rögzítetteket figyelembe kell venni.

A TwinOxide® ivóvíz-fertőtlenítőszer megalapozása

Mielőtt a kutatás fejlesztési csapatunk 1990-ben megkezdte munkáját, számos kulcsfontosságú célt tűztünk ki és alapot fektettünk le a kutatás végeredményét illetően:

 • Por alapú alkotóelemek, a tárolási lehetőségek fokozására;
 • Robbanási kockázatmentesség;
 • Az eredeti légmentesen záródó csomagolásban csak korlátozott veszélyességi besorolás;
 • Az ivóvíz-fertőtlenítőkből már ismert mellékhatások minimalizálása (pl.: szabad klór, THM);
 • Korrózió minimalizálása a berendezésekben és csővezetékekben;
 • Egyszerű és világviszonylatban rendelkezésre álló berendezésekkel történő alkalmazás;
 • Nincs engedmény az alkotóelemek minőségét vagy tisztaságát illetően;
 • A ivóvízfertőtlenítő termékekre vonatkozó legszigorúbb minőségi előírásoknak való megfelelés;
 • Meghaladni a meglévő vízfertőtlenítő termékek minőségét;
 • Zárt térben is alkalmazható;
 • Az elképzelést fedje és védje, újonnan bejegyzett szabdalom;
 • Ez az eljárás elpusztít és kiirt, minden vízben gyakori mikroorganizmust, beleértve a legionellát is;
 • Biofilmek eltávolítása;
 • Nincs oka a vízben gyakori mikroorganizmusok ellenállásának kialakulásának;
 • Nincs szabad klór a fertőtlenítő erőhöz;
 • Alkalmazható sós és édesvizekben;
 • Alkalmazható kemény és lágy vizekben;
 • Alkalmazható más fertőtlenítő szerekkel (pl.: UV, ózon);
 • Gyors biocid működés;
 • Visszamaradt vízfertőtlenítő tulajdonság;

A Tudományos Univerzális Egészségügyi és Kutató Társaság (SUHRA) által kinevezett TwinOxide® vegyészekből és tudósokból álló csapata kifejlesztett egy többszörösen szabadalmazott eljárást, mely határozott választ ad az összes fenti kérdésre. Amikor kutatócsoportunk elkezdte a kutatást, nagyon hamar arra a következtetésre jutottak, hogy a klór-dioxidnak kell lennie minden kutatás és fejlesztés alapjának általános biocid tulajdonságai miatt.

Minden kutató és fejlesztő energiát a klór-dioxid egy fejlett formájára összpontosítva, 8 év munka után, a TwinOxide® ivóvíz-fertőtlenítőszer két por komponensű rendszere készen állt. A kívánt bizonylatolást és vizsgálatokat követően a TwinOxide®-ról megállapították, hogy megfelel az EN 12671-nek és az ivóvíz minőségére vonatkozó német TVO törvénynek megfelelően került hitelesítésre.

2002 decemberében a TwinOxide International B.V. megkezdte a TwinOxide® globális forgalomba helyezését és értékesítését.

Az adagolás arányát és átszámítást tisztázandó, a következőkről szeretnénk tájékoztatni:

A TwinOxide 0,3% oldat a TwinOxide oldatban jelen lévő klór-dioxid koncentrációjára utal. Ez 3 gramm klór-dioxidot jelent literenként = 3000 ppm TwinOxide Diamond klór-dioxid oldat.

Az adagolást illetően két szabvány mennyiségi megjelölés létezik:

ppm = részecske per millió
ppb = részecske per milliárd

2 ppm = 2 mg/L = 2 g/M3
1 ppm = 1 mg/L = 1 g/M3
0,5 ppm = 0,5 mg/L = 0,5 g/M3
1 ppm = 0,0001 % = 0,000001

 • A TwinOxide szabvány adagolási aránya 0,05 ppm és 0,2 ppm között mozog.
 • Adagolás 0,2 ppm-nél: 3 gramm per liter / 0,2 mg = 15.000 liter víz, melyet egy (1) liter TwinOxide 0,3%-os oldattal kell fertőtleníteni.
 • Adagolás 0,05 ppm-nél: 3 gramm per liter / 0,05 mg = 60.000 liter víz , melyet egy (1) liter TwinOxide 0,3%-os oldattal kell fertőtleníteni.

Az ivóvízre vonatkozó német TVO törvény előírásainak való megfeleléshez, a víznek minimum 0,05 ppm visszamaradt anyagot kell tartalmaznia a (vissza)fertőződést elkerülendő.

Visszavonás
TwinOxide International B.V. hiszi, hogy az itt található információk pontosak, azonban a TwinOxide International B.V. nem vállal garanciát az ilyen pontosságra vonatkozóan, illetve nem vállal felelősséget az itt található információk bármely fél által történő felhasználásával kapcsolatban. Az itt található információk biztosítása, illetve a TwinOxide International B.V. Műszaki és Környezetvédelmi Szolgáltató Osztálya által kiadott információk, vagy az azokra történő támaszkodás, nem tekintendő és magyarázható jogi tanácsként, sem pedig oly módon, bármely országos, szövetségi, állami vagy helyi törvénynek vagy szabályozásnak való megfelelés ezáltal biztosítva van. Bármely TwinOxide® 0,3 %-os oldatot használó félnek tisztában kell lennie az ilyen törvényekkel vagy szabályozással a TwinOxide® 0,3 %-os oldat alkalmazása előtt.© 2004

Ivóvíz kezelés, ivóvízrendszer fertőtlenítés TwinOxide®-dal

 1. Felmérni a vízrendszer nagyságát (hány méter – hány milliméteres – cső).
 2. Kiszámítani a TwinOxide-szükségletet, külön a hideg vizes körre, külön a meleg vizes körre (10 ppm).
 3. A vegyszer bekeverése.
 4. Hideg vizes beadagolási pont (lehet a WC tartály betáp csöve). Grundfos szivattyúval (2,5 l/h)
 5. Az adagolás közben kinyitni a rendszeren levő csapokat, mérni a TwinOxide szintet, így lehet látni, hogy meddig jutott el az ivóvíz-fertőtlenítőszer.
 6. Amint a rendszer telített, az adagolást leállítjuk és 8-12 órán át végezzük a fertőtlenítést.
 7. Melegvíz rendszer lehet a gázbojler kivezető csapján az adagolási pont. Nem túl távoli csap kinyitása, hogy a bojlert feltöltse.
 8. Rendszer keringető szivattyújának bekapcsolása, így az anyag végigjut a rendszeren.
 9. Meleg vizes csapok megnyitása. (Ahova az anyag elér, halvány zöld lesz a víz.)
 10. Hatóidő végén a csapok kinyitásával átöblítés.
 11. Fertőtlenítés végén az egészségügyi határértékek ellenőrzése.

Ivóvízkezelés és vízfertőtlenítés

egészséges tiszta vízA fenti leírásból megtudhatjuk, mi is az ivóvíz fertőtlenítés és hogyan zajlik a vegyszere kezelés. A leírt eljárás az ivóvízkezelés része. A mikrobiológiai rendszerfertőtlenítés során biocid vegyszereket használnak. A klór dioxid az egyik ilyen hatásos fertőtlenítőszer, amely oxidáló hatása révén pusztítja el baktériumokat, gombákat, egysejtű mikroorganizmusokat. Ha további információkra lenne szüksége, ezekre a kulcsszavakra keressen rá a Google segítségével: mikrobiológiai ivóvíz fertőtlenítés, technológiai ivóvízkezelés, sterilizáló szerek: alkalmazás felhasználás, legnépszerűbb felhasználási területek az vízkezelésben, klór-dioxid felhasználás: egészséges tiszta víz