Kórházi fertőtlenítés és gyógyszer

Fertőtlenítés a kórházban
Kórházi fertőtlenítés klór-dioxid gázzal

A Twinoxid fertőtlenítő szer a gyógyászatban is sikeresen alkalmazzák napjainkban, mivel fő alkotóeleme, a klór-dioxid, több előnyös tulajdonsággal is rendelkezik a tiszta klórral szemben.

Emlékeztető: a klór-dioxid (ClO2) egy kémiai vegyület, amely egy klóratomból és két oxigénatomból áll. Szobahőmérsékleten vöröses vagy sárgászöld színű gáz, amely vízben oldódik. A gyógyászati felhasználása antimikrobiális célokat szolgál, de az ivóvíz fertőtlenítésében is szerepet kap.

Olyan fertőtlenítőszer, amely az ivóvízhez adva megsemmisíti a baktériumokat, vírusokat és bizonyos típusú parazitákat, amelyek betegségeket okozhatnak.

A klór-dioxid előnyös tulajdonságai a gyógyászatban:

  • Hatékonyan fertőtleníti az ivóvizet, nem képződik károsanyag. A kórházi ivóvízhálózatban használt klór-dioxid maximális koncentrációját szigorú szabályozás rögzíti. A vízhez adva a klór-dioxid megsemmisíti a kellemetlen ízeket és szagokat azáltal, hogy elpusztítja az algákat és baktériumokat.
  • A személyi higiéniai termékekben is sikeresen alkalmazzák, például a klór-dioxid felhasználható a recept nélkül kapható szájvizekben és a különböző fertőtlenítő célú fogászati termékekben, melyeket a rossz lehelet kezelésére javasolnak.
  • Felhasználása kiterjed a gyógyászati intézmények ellátási részlegeire is. Ételkészítés során antimikrobiális szerként használják, például húsok, gyümölcsök és zöldségek mosására.

Gyógyászati alkalmazások

Kórházakban és más egészségügyi környezetben a klór-dioxid-gáz segíti az orvosi és laboratóriumi felszerelések, a terápiás ellátás során használt különböző felületek, helyiségek és eszközök fertőtlenítését. Megfelelő koncentrációban a klórdioxid biztonságos és hatékony eszköz, mivel segít kikerülni a bakteriális fertőzéseket kórházi és gyógyászati környezetben. Bizonyos baktériumok, például a Legionella pneumophila potenciálisan halálos tüdőgyulladást is okozhat, ezért a fertőtlenítés alapvető fontosságú a terápiás ellátásban.

Tévhitek a klór-dioxiddal kapcsolatban

A klór-dioxid használatával kapcsolatban sok tévhit él. A fertőtlenítő eljárás nem gyógyítja és nem zárja ki a betegségeket, nem előzi meg az autizmust, AIDS-t, maláriát, hepatitis megbetegedéseket, influenzát, vagy a rákot. Azon állítás, mely szerint a klór-dioxid lenyelése – amit bizonyos információk szerint „csoda ásványi oldatként” reklámoznak- ezeket vagy más betegségeket meggyógyítja, hamis.

A klór-dioxid vegyület

Tiszta formájában a klór-dioxid veszélyes gáz, azonban belégzése nem valószínű, mivel a levegőben gyorsan bomlik klórgázzá és oxigénné. A klór-dioxidot használó munkavállalók biztonsága érdekében, azonban szabályok rögzítik a klór-dioxid kezelésének módját, mely előírásokat szigorúan be kell tartani.

Összefoglalva

A klór-dioxid alkalmazása nem valamiféle csodás gyógymód számos betegség ellen, hanem a ClO2 hatékony fertőtlenítő eszköz. A klór-dioxid “házi felhasználása”, fogyasztása hányingert, hányást, hasmenést és súlyos kiszáradást okozhat. Ezeket a termékeket nem szabad fogyasztani, vagy otthon ápolt betegnek adni. Felhasználásuk csak megfelelő tudással, az előírásoknak megfelelően történhet.

________________________________________________________________________________

A klór-dioxid felhasználási módja és alkalmazása a gyógyászatban. A klór-dioxid alapú fertőtlenítő szert a gyógyászatban többféle módon is alkalmazzák. Az épületek, helyiségek, berendezési tárgyak és gyógyászati eszközök fertőtlenítése mellett egészségügyi panaszok elhárítására is alkalmas. Az alkalmazási területek bővebb megismeréséhez az alábbi témákat is olvassa el: klór-dioxid ára, fertőtlenítő szer beszerzése, gyógyászati alkalmazás, orvoslás segédeszközei, fertőtlenítés az iparban.