Higiénia a baromfitelepen, vízfertőtlenítés

Itatás, ivóvízellátás TwinOxide-os kezeléssel A víz minden élettani folyamathoz nélkülözhetetlen. A baromfi testösszetételének mintegy 70%-a víz, a testtömegtermelésen belül így a vízé a meghatározó szerep. Nyugodtan állítható, hogy a víz a legfontosabb takarmányozási komponens, értelemszerűen a tiszta és egészséges ivóvízre gondolunk. A Twinoxide-ot a baromfitenyésztésben alkalmazhatjuk:  az istállók fertőtlenítésére,  a keltetésre vagy eladásra szánt tojás fertőtlenítésére,  a feldolgozóüzem fertőtlenítésére,  az itatóvíz kezelésére, fertőtlenítésére. A baromfi vízigénye A baromfi vízigényét elsősorban a kezelt ivóvízből, másodsorban a közbülső anyagcsere-folyamatok közben keletkező vízből (ez összes szükségletének mintegy 15%-a), harmadsorban az elfogyasztott takarmányból fedezi. A nevelt csirke vízfogyasztása szorosan összefügg a takarmányfogyasztással, az istállólevegő hőmérsékletével és az életkorral. Egyes takarmányalkotó részek (pl. melasz vagy… tovább

Continue Reading

A klór-dioxid alkalmazása a gyógyászatban

Kórházi fertőtlenítés és gyógyszer A Twinoxid fertőtlenítő szer a gyógyászatban is sikeresen alkalmazzák napjainkban, mivel fő alkotóeleme, a klór-dioxid, több előnyös tulajdonsággal is rendelkezik a tiszta klórral szemben. Emlékeztető: a klór-dioxid (ClO2) egy kémiai vegyület, amely egy klóratomból és két oxigénatomból áll. Szobahőmérsékleten vöröses vagy sárgászöld színű gáz, amely vízben oldódik. A gyógyászati felhasználása antimikrobiális célokat szolgál, de az ivóvíz fertőtlenítésében is szerepet kap. Olyan fertőtlenítőszer, amely az ivóvízhez adva megsemmisíti a baktériumokat, vírusokat és bizonyos típusú parazitákat, amelyek betegségeket okozhatnak. A klór-dioxid előnyös tulajdonságai a gyógyászatban: Hatékonyan fertőtleníti az ivóvizet, nem képződik károsanyag. A kórházi ivóvízhálózatban használt klór-dioxid maximális koncentrációját szigorú szabályozás rögzíti. A vízhez adva a klór-dioxid megsemmisíti… tovább

Continue Reading

A koronavírust nem terjeszti a víz, de a járvány kedvez a Legionella baktériumnak

Ipari fertőtlenítés a járvány után A koronavírus járvány kapcsán a korábbinál is nagyobb hangsúlyt fektetünk az ipari fertőtlenítésre és az ivóvízkezelésre. A jelenlegi tudásunk szerint a víz nem terjeszti ezt a vírust, azonban a járvány hatással lehet más baktériumok terjedésére. A távmunka széles körben történő alkalmazása és a social distance bevezetése a közösségi terek, irodák, szállodák épületeinek ideiglenes lezárását eredményezte. A használaton kívüli vízvezetékekben, légtisztító berendezésekben, ipari vízmelegítőkben pedig elszaporodhat a Legionella, mely halálos szövődményeket is okozhat. Mivel a Legionella a koronavírushoz hasonlóan a tüdőt támadja meg, egy második járványhullámnál már súlyosabb szövődmények és mellékbetegségek ellen kell felvennünk a harcot. Nyilvánvaló, hogy a jelenlegi időszakban kiemelt szerepet kap az ivóvízrendszerek,… tovább

Continue Reading

Egyszerű fertőtlenítő berendezések

Twinoxide oldat permetezése A szakszerű fertőtlenítés az év minden időszakában fontos, azonban egy vírusjárvány idején még nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk az ipari és mezőgazdasági technológiák betartására. A TwinOxide oldatban található klór-dioxid a legtöbb ismert kórokozó ellen hatékony, beleértve a pseudomonas, legionella baktériumokat és a koronavírusokat is. Az ipari és mezőgazdasági fertőtlenítés egyik legegyszerűbb módja a fertőtlenítő oldat permetezése, ehhez különféle permetezőket alkalmazhatunk. A klór-dioxid fertőtlenítő területei A klór-dioxid tartalmú TwinOxide-ot különféle felületek fertőtlenítése mellett az ivóvíz és a levegő fertőtlenítésére is használhatjuk. A járványidőszakokban az alábbi felhasználási területeket emelnénk ki. Mezőgazdasági fertőtlenítések:  gyümölcs, zöldség és vetnivaló termény fertőtlenítése  állattartó telepek épületeinek berendezéseinek a fertőtlenítése  takarmány és ivóvíz fertőtlenítése  friss élelmiszer… tovább

Continue Reading

Koronavírus és influenzajárvány megelőzése fertőtlenítéssel

A klór-dioxid mint baktérium- és vírusölő szer Influenzajárvány idején folyamatosan növekszik a fertőzöttek száma, ez alól a mostani koronavírusos világjárvány esete sem kivétel. Hazánkban is folyamatosan növekszik az érintettek száma, s ezzel egyenesen arányosan a lakosság körében tapasztalható aggodalom szintje. Természetesen meg kell tenni minden közösségi térben és szolgáltatásokat nyújtó intézményekben az óvintézkedéseket, legyen szó iskoláról vagy fogászati rendelőről, gyárról vagy más ipari létesítményről, azonban felesleges pánikolni, és önként karanténba vonulni, még mielőtt komoly okunk lenne rá. A klór, mint fertőtlenítőszer Fertőtlenítés a kórházban klór-dioxiddal A klór az egyik leggyakrabban használt fertőtlenítőszer a víz fertőtlenítéséhez. Alkalmazható a legtöbb mikroorganizmus deaktiválására. Széles körben, hosszú idő óta bizonyította már hatékonyságát, a vírusok… tovább

Continue Reading

Fertőtlenítés az élelmiszeriparban

Aszeptikus gyártási technológia Az élelmiszeriparban az egyik legfontosabb eljárás a fertőtlenítés, hiszen ezzel biztosítható az egészséges áru. Az élelmiszeripari csírátlanításra többféle eljárást alkalmaznak: hő sterilezés, mikrohullámú hőkezelés, ellenállás elvén alapuló hevítés, radioaktív besugárzás, csírátlanító szűrés. A legelterjedtebb ezen eljárások közül a hőkezelés. Az élelmiszerek hőkezeléses tartósítása a mikroorganizmusok hőpusztulásán alapul. Sterilezés, pasztőrözés során a terméket megfelelő edényekben, tartályban légmentesen lezárva melegítik, majd lehűtik. Mivel a túlzott, hosszan tartó hőkezelés az élelmiszer külső megjelenését, biológiai értékét és orgaleptikus tulajdonságait rontja, ezért inkább a forró töltést alkalmazzák. Az aszeptikus eljárás során a terméket forró állapotban töltik az edényekbe, tartályokba, hermetikusan lezárják és a lassú hűlés során önsterilezés megy végbe. Az élelmiszer minősége… tovább

Continue Reading

Ásott és fúrt kutak fertőtlenítése

Teendők árvíz és belvíz levonulását követően Az ásott, fúrt és vert kutak fertőtlenítését általában árvíz vagy belvíz levonulását követően szükséges elvégezni. A szennyezett vízzel együtt érkező baktériumok és kórokozók elpusztítását szisztematikusan és alaposan kell elvégezni. A kutak tisztítása s fertőtlenítése csak egy része a teljes munkamennyiségnek. A legfontosabb feladat, hogy a kórokozók szaporodását és terjedését megakadályozzuk, ezért a környezet szakszerű csíramentesítésére van szükség. A fertőtlenítési kezelés Elsősorban a személyi fertőtlenítést kell elvégezni, ennek két típusát alkalmazzuk: higiéniás kézfertőtlenítés és teljes személyi fertőtlenítés. Míg az előbbit minden esetben és rendszeresen kell végezni, a teljes fertőtlenítés azon személyek esetében válik szükségessé, akik a védelmi munkálatok során fertőzött területeken dolgoztak. Mindkét esetben alkalmazható… tovább

Continue Reading

A klór-dioxid mint fehérítőszer

Hatékony és biztonságos anyagok A klór-dioxid hatékony és biztonságos ivóvíz kezelő szer, azonban ipari használatra is alkalmas sokoldalúságának köszönhetően. A fertőtlenítés és tartósítás mellett fehérítésre is kiválóan alkalmas, sőt sokkal kedvezőbb tulajdonságai vannak, mint a klórnak, hiszen a klórtartalmú szerves vegyületek képződése minimális az eljárás során. A modern gyárakban és üzemekben a hatékonyság és minőség mellett a környezeti ártalmak minimalizálását is szem előtt kell tartani, ezért lehet ideális fertőtlenítő és fehérítő szer a TwinOxide. Textil fehérítése A 18. századtól kezdve foglalkoznak a tudósok az ipar problémáinak megoldásával. Ekkor jöttek rá, hogy egy-egy gyártási nehézség megoldásával jelentős anyagi forráshoz juthatnak, ráadásul a további kutatásokat is finanszírozhatják. A klór alkalmazását a textil… tovább

Continue Reading

Vízkezelés és fertőtlenítés a sörfőzdében

A klór-dioxid alkalmazásának előnyei A sörfőző üzemekben a vízkezelés és a megfelelő fertőtlenítés talán még fontosabb is, mint a komló minősége. A gyártás során a berendezések és a környezet tisztán tartása, tehát az élelmiszerrel érintkező és az élelmiszerrel nem érintkező felületek fertőtlenítése nem csak az élelmiszer-biztonság tekintetében fontos, hanem az elkészült termék minőségét is befolyásolhatja. A vízkezelés megszervezése nemcsak a palackok és edények tisztán tartása, hanem a sörfőzéshez használt víz tekintetében is lényeges. A TwinOxide szer legfontosabb összetevője a klór-dioxid, mely mindkét feladatra tökéletesen alkalmas. A vízkezelés és a sör Az elkészült sör jellegét és minőségét az alkoholtartalom és az oldott, erjedt anyagok határozzák meg. Az gyártásban az oldott szárazanyag-tartalmat… tovább

Continue Reading

A víztisztítás jövője

Okos víztisztító berendezések A megfelelő minőségű ivóvíznek a biztosítása az emberiség egyik legfontosabb problémája, ezért a állandó téma a legújabb vízkezelési és víztisztítási technológiák fejlesztése, az ivóvíz fertőtlenítő berendezések modernizációja. A jövő víztisztító és fertőtlenítő berendezései a hétköznapi használati tárgyakhoz hasonlóan, az alkalmazott módszertől függetlenül, az „okosodás” felé fejlődnek. A számítógépes irányítás nemcsak biztonságossá teszi az kitermelt és kezelt ivóvizet, de megnöveli a gépek és berendezések hatékonyságát, csökkenti a felhasznált adalékanyagok és energia mennyiségét, tehát mérsékeli a költségeket is. Vízszűrő berendezések A jövő vízszűrő berendezései, elvi felépítésükben nem sokban térnek el az ókorban használt, homokkal töltött vízszűrő árkok működésétől. A modern szűrőbetétek komoly százaléka porózus anyag, mint például a szén,… tovább

Continue Reading