Víztisztítás és víztisztító berendezések

Vízkezelés mezőgazdasági öntözéshez
Öntözőrendszer a mezőgazdaságban.

A mezőgazdasági vízkezelés egyik fő feladata, hogy a termőföldek öntözéshez szükséges vízmennyiséget és vízminőséget biztosítsa. Mivel a fúrt kutak kialakítására a legtöbb esetben nincs mód és lehetőség, ezért a rendelkezésre álló vizet kell a megfelelő kezeléssel a mezőgazdasági használatra alkalmassá tenni.

A legtöbb esetben a szűrés, mint alapvető vízkezelési eljárás, szükséges az öntözővíz biztosításárhoz. A szűrés során a szemcsés anyagokat tudjuk eltávolítani a vízből, azonban nem ritka, hogy a mikroszkopikus algák, spórák és baktériumok elpusztítása is szükséges.

A tisztítás nemcsak a mezőgazdasági növények egészsége és termése miatt fontos, hanem az öntözőrendszerek és öntözőberendezések karbantartása szempontjából is. A szórófejek és csepegtetőberendezések könnyen eltömődhetnek, ha nem megfelelő minőségű öntözővizet használunk.

A mezőgazdasági öntözőberendezésekhez kerülő víz tisztítása az alábbi eljárásokkal lehetséges:

  • fizikai tisztítás
  • kémiai víztisztítás
  • biológiai vízkezelés.

Kémiai víztisztítás

Vegyi víztisztításra akkor van szükség a mezőgazdaságban, ha az öntözőrendszer vagy az öntözendő növények nem tolerálják a vas vagy mész szennyezőanyagot.

A vas és a mangán oldott vegyületei bizonyos határérték fölött az ivóvízben sem megengedett szennyező anyagok. Ezeket az anyagokat az ivóvízkezelési eljárások során hatékony berendezések segítségével távolítják el a vízvezetékhálózatba kerülő vízből. A vas- és mangánsókat speciális berendezések segítségével kicsapatják.

Biológiai víztisztítás

A biológiai víztisztítás a mikroorganizmusokra élettani hatást gyakorló vegyszerekkel történik, lényegében a klórnak és egyéb vegyületeknek a biológiai hatásán alapul. A klór vagy a rézgálic elpusztítja azokat a mikroorganizmusokat a vízben, melyek károsan hatnának a növényekre.és a mezőgazdasági öntözőrendszerekre. Az  Ilyen vegyületeknek az öntözővízbe való injektálásával nemcsak a vízben élő mikroorganizmusok, hanem csíráik és spóráik is elpusztíthatók.

Mízőgazdasági öntözés
Öntözővíz kezelése a mezőgazdaságban

A mezőgazdasági öntözőrendszerekben gyakori a biofilm kialakulása, ezért rendszeresen kell ezzel a módszerrel tisztítani a berendezéseket. Hatékonyság és gazdaságosság szempontjából a klór-dioxid az egyik legnépszerűbb, hatékonyságával és környezetkímélő jellegével kitűnő mezőgazdasági vízkezelő és tisztító szer.

Nyomásszabályozás

Az öntözőrendszerek és berendezések egyik fontos alkatrésze a nyomásszabályozó. Erre azért van szükség, hogy a rendszer mindig ugyanazt a vízhozamot adagolja. Egyes helyeken a víznyomás csökkentése szükséges, például akkor, ha csepegtető öntözést alkalmazunk. A magasabb nyomásoknak a megkívánt szintre való csökkentése és ennek a kisebb nyomásértéknek az állandó fenntartása valamennyi osztóvízvezeték csatlakozási pontjain a nyomásszabályozás feladata.

A nyomáscsökkentő szelepek az ivóvízellátó hálózatokban is megtalálhatók. Bár a nyomást közönséges tolózárakkal is csökkenteni lehet, ezek nem képesek állandósítani a másodlagos nyomást, ha az elsődleges nyomás változik. A nyomásszabályozó berendezésék működésének biztosítása a rendszeres karbantartással lehetséges, az eltömődés elkerülése érdekében érdemes klór-dioxid oldattal rendszeresen átmosni a rendszert.


Vízkezelés és tisztítás a mezőgazdaságban és az iparban. A mezőgazdaságban a vízkezelés feladata a szükséges mennyiségű és minőségű víz biztosítása a termesztett növények öntözése céljából. A kezelés része a szállítás utáni tisztítás és fertőtlenítés, mely gyakran klór-dioxid szerrel történik. Érdekes témák, melyeket további olvasásra ajánlunk: vízgazdálkodás az iparban, vízkezelés a mezőkön, ivóvízkezelés ára, klór-dioxid fertőtlenítő szer, öntözés kiépítése, öntözőrendszer szerelése, mezőgazdasági áruk, víz kitermelése, ismert eljárások