jacuzzi-fertőtlenítés

A nyugati világot követve mára Magyarországon is igen divatos pihenési forma lett az úgynevezett wellnes-hétvége, amikor is családok vagy baráti társaságok kikapcsolódás, egyben feltöltődés, szórakozás céljából olyan hoteleket keresnek fel szabadnapjaikon, amelyek egyszerre kínálnak kondíció-javító és kényeztető szolgáltatásokat. Ebbe beletartozik a sportolási-edzési lehetőség, a masszázsszalon és jellemzően a pezsgőfürdő.

Mindez benne rejlik a szó eredeti jelentésében: az USÁ-ból indult trendet fémjelző kifejezés a wellbeding és a fitness szót (jó közérzet, jó kondíció) összegyúrásából született. Mára az edzés-sportolás háttérbe szorult, és a wellness inkább a lazítást-szórakozást jelenti, a szó üzenete nagyjából ez: Érezd jól magad!

A wellnesnek elengedhetetlen része a közös fürdőzés hidromasszázs-medencékben, pezsgőfürdőkben. Ezek gyűjtőneve a jacuzzi, amelyekre higiéniai szempontból az jellemző, hogy kis mennyiségű nagyon meleg vízbe aránylag sokan ülnek, miközben a rendszer viszonylag kis teljesítményű szűrőkkel van ellátva. Ám a pezsgőfürdő a minimálisan kötelezőnél nagyobb odafigyelést igényel, mert az egészségünkre veszélyes kórokozó mikroorganizmusok számára a meleg vizes környezet igen kedvező a megtelepedésükhöz.

A levegőellátó-buborékoztató berendezésben például elszaporodhat a súlyos légúti fertőzést okozó legionella baktérium, a víz keringtető rendszernek pedig szinte minden részé nagyon kedvező feltételeket nyújt a pseudomonas aeruginosa baktérium telepeinek kialakulásához. Az optimális hőmérséklet és állandó páratartalom nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a kórokozók gyorsan szaporodjanak. Ez azt eredményezheti, hogy az ilyen fürdőt használóknál kialakulnak bizonyos betegségek, például asztma, különféle típusú hörghurut, légúti allergiák, fül- és szemgyulladás, húgyúti fertőzés…

Éppen ezért fontos a wellness hotelek működtetői számára tudatosítani, hogy nemcsak lehetséges, hanem feltétlenül szükséges a legionella és a pseudomonas elleni védekezés, és nem elegendő alkalmi jelleggel a medencét és a szűrőberendezést sokkolásos állófertőtlenítés alá vetni, hanem a folyamatos vegyszeres vízkezelés is elengedhetetlen. Ez megoldható klórozással, de a klóros víz (a kellemetlen szagán túl) maga is okozhat egészségügyi problémákat, ráadásul például a pseudomonas akár ellenállást tud kifejteni ellene, így ajánlatos a környezetet jobban kímélő, ugyanakkor nagyobb hatékonyságú vízfertőtlenítő szert alkalmazni.

A wellnes-központok tulajdonosainak és üzemeltetőinek saját érdekük, hogy hatékony vízkezelést alkalmazzanak az általános klóros kezelés helyett vagy mellett. Tökéletes megoldás a TwinOxide használata, ehhez cégünk mind a vízkezelő anyagot, mind a fertőtlenítéshez megfelelő biztonságos eszközöket, mind a szakmai tanácsadást garantálni tudja.