klór dioxid képlete ClO2A biztonságos fertőtlenítőszer

A TwinOxide egy biztonságos fertőtlenítő szer, melynek fő alkotóeleme a klór-dioxid – ClO2.

A klór-dioxid felfedezése

A klór-dioxidot – vegyjele ClO2 – Sir Humphry Davy állította elő először, egyes források szerint 1811-ben, mások szerint 1814-ben. A Royal Society (Királyi Természettudományos Társaság) professzoraként végzett kísérletei során nátrium-hipokloritot, hidrogén-kloridot és nátrium-kloritot reagáltatott egymással, ennek eredménye lett az újfajta baktériumölő szer. A tudományos felfedezéseket a korabeli Angliában sokan fenntartássokkal fogadták, a jeles kutatón is sokat gúnyolódtak.

A klór-dioxid felfedezése
Olyan korszak volt ez, amikor egyes kutatók rugalmas csöveket helyeztek be a vénájukba, míg mások baktériumokat nyeltek. Mindenki azt akarta bizonyítani, hogy az ő elmélete a helyes. A korabeli karikatúrán Humphry Davy kémikus (a képen jobbra) épp a nevető gáz emberi testre gyakorolt hatását demonstrálja. 1802, London, Királyi Természettudományos Társaság. Eredeti aláírás: „Új felfedezésekről szóló előadás a pneumatika területén”

A klór dioxid azonban kiállta az idő próbáját, ma egyedülálló, újgenerációs fertőtlenítő és sterilizáló szer gyanánt tartjuk számon. Különlegessége abban rejlik, hogy elemi oxigént vált ki, mely oxidálja az élő sejteket, így azok rendkívül gyorsan elpusztulnak, ehhez a hatástípushoz a kórokozók nem szokhatnak hozzá, így a szer hatásossága az idő múlásával nem csökkenhet.

A klór-dioxid fizikai-kémiai tulajdonságai

  • Halmazállapota – gáz
  • Szín és szag – zöldessárga, erős szagú gáz, a klórra emlékeztet
  • Olvadás és forráspontja – -59C° és 9,9C°
  • Oldhatósága vízben – 2,5 g/l
  • Egyéb tulajdonságai: 10%-nál magasabb koncentrációban a levegőben robbanásveszélyes.

Fertőtlenítő tulajdonsága

A klór-dioxid, amennyiben rendkívül tiszta állapotban alkalmazzuk, egészségügyi fertőtlenítésre és sterilizálásra is alkalmas. A TwinOxide ilyen tiszta hatóanyagot tartalmaz. Modern és gazdaságos előállításának egyik módszerét a Budapesti Műszaki Egyetem fizika tanszékén Noszticzius Zoltán professzor és társai 2006-ban dolgozták ki. Egy speciális membránszeparációs eljárással állítottak elő nagy tisztaságú klór-dioxidot. A módszert 2012-ben Európában, 2013-ban pedig Amerikában szabadalmaztatták.

A klórdioxid gyógyászatban való alkalmazása azért lehet előnyös, mert képes rövid idő alatt, már kis koncentrációban is elpusztítani a baktériumokat, gombákat és vírusokat, eközben az emberi szervezetre nem jelent veszélyt. A szer megfelelő alkalmazásával elkerülhető az antibiotikumok nagy mennyiségű alkalmazása, így a szervezetben lévő kórokozók rezisztensé válása is megakadályozható.

A ClO2 a fertőtlenítési eljárás során a baktérium fehérjéjének egyik aminosavát, a ciszteint támadja meg, melyet néhány ezredmásodperc alatt elpusztít. Mivel az emberi szervezet sejtjei több százszor nagyobbak a baktériumoknál, ezért az emberre csak hosszabb kontaktus esetén jelent veszélyt.

A sebkezelés során a klór dioxid elpusztítja a bőrfelületen található kórokozókat, ezután a gyors elpárolgásnak köszönhetően nem tölt annyi időt a sebben, hogy az emberi szövetekben jelentős mértékű kárt okozhatna.

A ClO2 felhasználási területei

A TwinOxide vizes oldatában 99,9%-os tiszta klór-dioxid található, mely rendkívül hatásos, így elképesztően széles körben alkalmazható tisztításra és fertőtlenítésre. A szer rendkívül jól alkalmazható a pseudomonas és a legionella ellen, a pangó vizek és vizes, nedves helyek tisztítására. A fertőtlenítő oldatot sikerrel alkalmazhatjuk:

  • élelmiszeripari fertőtlenítés során (palackozásnál, sajt- és sörkészítésnél)
  • ivóvíz fertőtlenítésére
  • medencék és jacuzzik tisztítására
  • egészségügyi fertőtlenítésre
  • épületek, helyiségek fertőtlenítésére és tisztítására.

Fertőtlenítés az élelmiszeriparban

A klór-dioxid biztonságosan alkalmazható az élelmiszeripari berendezések tisztítására és sterilizálására is. A megfelelő koncentrációjú oldat segítségével a helyiségek tisztántartása is megoldható, a berendezések és tárolóedények csíramentesítése is elvégezhető, de az élelmiszer mosására és tartósítására is kiváló, mert nem veszélyes az emberi szervezetre, ha betartják az előírásokat.

Ivóvízkezelés és vízfertőtlenítés

Az ivóvíz előállítása során a klórgáz a legnépszerűbb hatóanyag, mely azonban rongálhatja a vízvezeték rendszert, emellett rákkeltő anyagok képzésében is részt vehet.

A klór-dioxid 0,3%-os oldatának alkalmazása nem jár ilyen veszéllyel,

miközben a szer leoldja a vezetékek és tározók falán képződött biofilm réteget, ennek köszönhetően egészségesebb és tisztább lesz a rendszer, az ivóvíz pedig biztonságos marad. Speciális adagolóberendezés segítségével otthoni vagy üzemi használatra is alkalmas a fertőtlenítő szer.

Egészségügyi sterilizálás

Az egészségügyben rendkívül széles körben alkalmazhatjuk a klórdioxid vizes oldatát. A kórházi helyiségek tisztítása, a bútorok fertőtlenítésére ugyanúgy alkalmas, mint az orvosi eszközök és berendezések, gépek sterilizálására. Megfelelő koncentrációban pedig sebkezelésre alkalmazható, a kórházi protokollba történő beillesztésével csökkenthető az antibiotikumok használata.

Épületek fertőtlenítése

A klór-dioxid vizes oldata permetezéssel vagy gőzképző géppel terítve alkalmas bármilyen típusú épület belső helyiségeinek fertőtlenítésére. Kiválóan alkalmas állattartó farmokon a járványokat megelőző, rendszeres kezelések elvégzésére. Mivel az ivóvízbe kerülve sem káros a magasabb rendű élő szervezetekre, ezért az ólak kiürítése nélküli, napi megelőző fertőtlenítésre is használható.

 

Weboldalunk témája: A klór-dioxid felfedezése, képlete, meghatározása és felhasználása. A ClO2 nagy hatásfokú fertőtlenítő és sterilizáló szer, a TwinOxide legfontosabb alkotórésze, melyet a szennyeződések és fertőzések elleni fellépésünk során ivóvízkezelésre, élelmiszerek kezelésére és az egészségügyben csírátlanításra is alkalmazhatunk. A szer az emberek egészségére ártalmatlan. Kulcsszavak, melyek szorosan kapcsolódnak a témához: klór-dioxid oldat, fertőtlenítés otthon, kórházi sterilizálás, fertőtlenítő szer vásárlása, és ára, a TwinOxide alkalmazása, baktériummentesítés, technológiai vízkezelés.