legionella baktériumok - biofilm

Honnan kapta nevét a légiós betegség, a legionellózis?

Aki Rejtő Jenő A láthatatlan légió című regényére tippel, az téved – de nem is olyan nagyot. Egyfelől a betegséget okozó baktérium emberi szem számára valóban láthatatlan, másfelől a kór és a kórokozó elnevezése ténylegesen a légió, légiós szavakból ered.

Történt, hogy 1976 nyarán az Amerikai Légió nevű, veterán katonákat tömörítő szervezet Philadelphiában tartotta több napos ünnepi rendezvényét. Az összejövetel után a résztvevők közül többen súlyos állapotban, tüdőgyulladásra utaló tünetekkel kerültek kórházba. Összesen 221-en betegedtek meg az akkor még ismeretlen, titokzatos kórban, közülük 34-én vesztették életüket. A hatóságok globális influenzajárvány kitörésétől tartottak, de a megbetegedettek korábban egyazon időben egyazon helyen tartózkodtak, így a vizsgálatok is a forráshely lokalizálására irányultak, és még a bioterrorizmus gyanúja is felmerült. Hónapok teltek el, míg sikerült azonosítani a kórokozót, amely a Legionella pneumophila nevet kapta. Kiderült, hogy a mikroorganizmus a legionárius-rendezvény színhelyén, Bellevue-Stratford Hotelben működtetett légkondicionáló-párásító berendezésekből áradó permettel került a levegőbe – és a vendégek tüdejébe.

Ma már tudjuk, hogy a Legionella-fajok a természeti környezet részei, előfordulnak folyókban és tavakban. Szerencsére minimális a veszélye annak, hogy a természetes vizes közegekkel érintkezve legionellózist kapjunk, mivel ezek a baktériumok leginkább csak a fertőzött vízből képződő finom permet, szabad szemmel nem látható apró cseppek belélegzésével okozhatnak léguti gyulladást. Fontos tudni azt is, hogy a legionárius betegség emberről emberre nem terjed, és bár fő tünete a súlyos tüdőgyulladás, létezik egy enyhébb formája is, az úgynevezett Pontiac-láz, amely egy-másfél nap lappangási idő után kevésbé veszélyes, pár nap múltán spontán megszűnő nátha-szerű tünetekkel jár.

Legionella-fertőzés megelőzése vízrendszerek fertőtlenítésével

Az adott patogén baktérium megtelepedésének feltételei civilizációs környezetben úgyszólván minden mesterséges vízrendszerben adottak, leginkább a pangó és meleg-vizes rendszerekben, ahol biofilmek kialakulása biztosítja szaporodásukat (képünkön). Az egészségügyi kockázatok olyan eljárásokkal csökkenthetők, amelyek meggátolják a mikroorganizmus elterjedését a rendszerben, illetve csökkentik a permetképződést. Javallott például a víz vagy 20 °C alatti, vagy 60 °C fölötti hőmérsékleti tartományban tartása és folyamatos áramoltatása vagy gyakori leeresztése, cseréje.

A Legionella elpusztítása (vagy inaktiválása) megoldható vegyszeres úton, például klórgázt a vízbe juttatva a kialakuló hipoklórossav (HOCl) végzi a fertőtlenítést. E módszer azonban drasztikus és környezeti károkat okoz. Hatásosabb és az emberi környezetre nézve kíméletesebb a klór-dioxid alapú készítmények, így a TwinOxide használata. További részletekkel itt ismerkedhet meg:

Cégünk egy külön weboldalt is működtet e témában: