A koronavírust nem terjeszti a víz, de a járvány kedvez a Legionella baktériumnak

Ipari fertőtlenítés a járvány után

Ipari fertőtlenítés legionella
Legionella kezelése az iparban

A koronavírus járvány kapcsán a korábbinál is nagyobb hangsúlyt fektetünk az ipari fertőtlenítésre és az ivóvízkezelésre. A jelenlegi tudásunk szerint a víz nem terjeszti ezt a vírust, azonban a járvány hatással lehet más baktériumok terjedésére. A távmunka széles körben történő alkalmazása és a social distance bevezetése a közösségi terek, irodák, szállodák épületeinek ideiglenes lezárását eredményezte. A használaton kívüli vízvezetékekben, légtisztító berendezésekben, ipari vízmelegítőkben pedig elszaporodhat a Legionella, mely halálos szövődményeket is okozhat.

Mivel a Legionella a koronavírushoz hasonlóan a tüdőt támadja meg, egy második járványhullámnál már súlyosabb szövődmények és mellékbetegségek ellen kell felvennünk a harcot. Nyilvánvaló, hogy a jelenlegi időszakban kiemelt szerepet kap az ivóvízrendszerek, vízvezetékrendszerek és légkondicionáló rendszerek fertőtlenítése, különösen az ipari létesítményekben és egészségügyi szolgáltatóknál.

Miért veszélyes a pangóvíz?

A kezeletlen vízben rengeteg organizmus megél, többek között a Legionella baktérium is. A klór-dioxiddal vagy egyéb klór tartalmú fertőtlenítő szerrel kezelt ivóvízben elpusztul, de lenyelve egyébként sem jelent veszélyt az ember egészségére.

A hosszú időn keresztül használaton kívül lévő vízvezetékben azonban az ivóvízben maradt néhány baktérium és mikroorganizmus szaporodni kezd. A pangó víz remek táptalaj az ember számára veszélyes organizmusoknak. A helyzet veszélyességét fokozza, hogy az elszaporodó baktériumok megtelepednek a vízkőben, biofilmet képeznek, melyet a vízvezetékrendszer használatbavétele és egyszerű öblítése nem tisztít ki. Az ivóvízrendszerben megtelepedő Legionella a vízpermethez tapadhat, melyet belélegezve súlyos, életveszélyes betegséget szerezhetünk.

A pangóvíz számtalan fertőzésokozó táptalajául szolgálhat, ezért a rendszerek újbóli használatbavétele előtt alapos fertőtlenítést és tisztítást kell végezni.

Épületek használatbavétele fertőtlenítéssel

Az ipari létesítmények újraindulásakor a nem megfelelő módon fertőtlenített szellőztető és vízrendszerek veszély jelentenek a dolgozókra. A levegőben terjedő baktériumok belélegzésével a teljes személyzet megbetegedését is okozhatják, ami a gyár, üzem leállásához vezethet. A koronavírusjárvány idejére leállított, kiürített létesítményeket többféle fertőtlenítő eljárásnak vessük alá:

  • felületfertőtlenítés
  • levegő tisztítása és fertőtlenítése
  • vízvezetékrendszerek fertőtlenítése
  • légkondicionáló berendezések fertőtlenítése
  • hűtők, hűtőtornyok tisztítása és fertőtlenítése.

A klór-dioxid oldat alkalmazása

A Twinoxide fertőtlenítő szer hatóanyaga a klór-dioxid, mely a koronavírus és a Legionella ellen is hatásos. Az ipari létesítmény komplex fertőtlenítés elvégezhető a különféle koncentrációjú oldatok alkalmazásával. A gyártósorok felületeinek fertőtlenítését nedves permetezéssel, a helyiségek levegőjének, falainak fertőtlenítését köd- vagy aeroszolképzéssel oldhatjuk meg.

A klór-dioxid megfelelően adagolva az ivóvízrendszerben leoldja a biofilmet és elpusztítja az ott megtelepedő baktériumokat, mikroorganizmusokat. Rendkívüli előnye, hogy nem jelent veszélyt a dolgozók egészségére és nem képez rezisztenciát a kórokozóknál.

A Twinoxide szakszerű alkalmazásával megelőzhetőek az ipari létesítményekben a megbetegedések, így biztosítható a folyamatos termelés és gyártás.

Ajánlott olvasmány:


A koronavírust nem terjeszti az ivóvíz és a vízvezetékrendszer, de a járvány kedvez a Legionella baktériumnak. A koronavírus járvány idején használaton kívül lévő ipari létesítményekben a pangóvíz kedvez a Legionella baktérium elszaporodásának, ezért szakszerű klór-dioxid oldatos fertőtlenítés alkalmazása ajánlott. Néhány téma, melyek megismerése járvány idején indokolt lehet: fertőtlenítési területek ismertetése, fertőtlenítés az intézményekben, klór-dioxid ára, legionella kezelése, ipari fertőtlenítés szervezése, járvány kezelése az élelmiszeriparban, koronavírus elpusztítása.