vízforralás, ivóvíz fertőtlenítés otthon

Az ivóvíz fertőtlenítése, tisztítása házilag

Minden embernek, súlyától függően, napi 2-3 liter ivóvízre van szüksége. Erre a célra általában megfelel a ma már minden városban biztosított, hatóságilag ellenőrzött vezetékes víz, mégis sokan tartják úgy, nem árt a csapvizet házilag is fertőtleníteni, felforralni, szűrni. Faluhelyen pedig még sok háztartásban kútvizet használnak, ami a legtöbbször valóban tisztításra, fertőtlenítésre szorul. Nézzük át a legismertebb házi, részben népi módszereket. A vízforralás előnyei, hátrányai Továbbra is a forralás az ivóvíz fertőtlenítésének leggyakrabban alkalmazott, legegyszerűbb módja. A hőkezelés hatására a víz átmegy a fertőtlenítési folyamaton, minden kórokozó elpusztul. Ehhez az ivóvizet legalább 15 percig kell forralni az edény lefedése nélkül. A módszernek egyszerűsége és gyakori háztartási alkalmazása ellenére jelentős hátrányai vannak: Vezetékes vizünket központilag… tovább

Continue Reading
fonálféreg elpusztítása ivóvízben

A fonalférgek és a higiénia

Korábbi cikkunkben a fonálférgek elpusztításának egy konkrét esetéről számoltunk be, most néhány általánosabb tudnivalót és pár sajátos életformát veszünk sorra. Mint tudjuk, a fonálférgek (görög eredetű rendszertani nevükön nematodák) különböző – részben parazita, részben önállóan is életképes – típusainak közös jellemzője, hogy rendkívüli az alkalmazkodóképességük, így olyan extrém élőhelyeken is fennmaradnak, ahol egyetlen állattörzs sem tud megtelepülni. Egyaránt előfordulnak erős nyomás alatt a fénytelen mélytengeri környezetben, az édesvizek valamennyi típusában, így megélnek a szikes tavak és a hőforrások szélsőséges feltételei közt is. Megtalálhatóak a mohapárnákon, az oszlásnak indult avarban, a trágyalében, még a sivatagok talajában is. Sajnos nem kímélik az ivóvízrendszereket sem, ott találjuk fajaikat víztározókban, csőhálózatokban, kút- és csapvízben… tovább

Continue Reading
ivóvíz fertőtlenítő szer

Klór-dioxid alapú újgenerációs vízfertőtlenítő szer

A széles felhasználási spektrumban alkalmazható, klór-dioxid alapú fertőtlenítőszer, a TwinOxide® egyre keresettebb termék az iparban, mezőgazdaságban és a háztartási felhasználás területén is. A felmérések és eladási mutatók ezt mind nemzetközi viszonylatban, mind a Magyarországi forgalmazásban megerősítik. A védett márkanév nemcsak egy újgenerációs gyártmányt jelöl, hanem egy olyan innovatív technológia megnevezése is, amely biztonságát, környezetkímélő jellegét és hatékonyságát tekintve meghaladja a hagyományos klórozási technikákat. A TwinOxide két komponensből álló olyan rendszer, amely segítségével 0,3 %-os tiszta klór-dioxid oldat készíthető. A bakterocid vegyületet leginkább ivóvíz-fertőtlenítésénél alkalmazzák (de sok más területen is, lásd alább). A direkt értékesítésre kerülő, jól tárolható és könnyen szállítható vegyszer nem robbanékony, nincs maró hatása, ugyanakkor meghatározott mennyiségű vízhez… tovább

Continue Reading
Noszticzius Zoltán

Magyar találmány a hipertiszta klór-dioxid

A klór-dioxid baktericid tulajdonságát vízfertőtlenítésre, szilárd felületek tisztítására és fertőtlenítésére már évtizedek óta ismerik és alkalmazzák. Előállítása nátirum-klorit (NaClO2) és valamilyen sav reakciójával történik. Az optimális sav a sósav (HCl) lenne, humán célokra való alkalmazásnál viszont valamilyen szerves savat – jelen esetben citromsavat alkalmaznak. A klórdioxid fejlesztése citromsavas oldattal viszont lassú és az el nem reagáltatott klorit miatt problematikus, mivel fény hatására klorát-ion (ClO3–) képződik, ami szennyező anyag. A klór-dioxid a szennyező anyag miatt instabil, könnyen elbomlik. A szennyezőanyagoktól mentes nagytisztaságú klór-dioxid oldat előállítási módszerének technológiáját Noszticzius Zoltán a BME Természettudományi Kar (TTK) Fizikai Intézet Fizika Tanszékének professor emeritusa és munkatársai fejlesztették ki 2006-ban (2012-ben megkapták a szabadalmi oltalmat). 2015-ben… tovább

Continue Reading

Higiénia a baromfitelepen, vízfertőtlenítés

Itatás, ivóvízellátás TwinOxide-os kezeléssel A víz minden élettani folyamathoz nélkülözhetetlen. A baromfi testösszetételének mintegy 70%-a víz, a testtömegtermelésen belül így a vízé a meghatározó szerep. Nyugodtan állítható, hogy a víz a legfontosabb takarmányozási komponens, értelemszerűen a tiszta és egészséges ivóvízre gondolunk. A Twinoxide-ot a baromfitenyésztésben alkalmazhatjuk:  az istállók fertőtlenítésére,  a keltetésre vagy eladásra szánt tojás fertőtlenítésére,  a feldolgozóüzem fertőtlenítésére,  az itatóvíz kezelésére, fertőtlenítésére. A baromfi vízigénye A baromfi vízigényét elsősorban a kezelt ivóvízből, másodsorban a közbülső anyagcsere-folyamatok közben keletkező vízből (ez összes szükségletének mintegy 15%-a), harmadsorban az elfogyasztott takarmányból fedezi. A nevelt csirke vízfogyasztása szorosan összefügg a takarmányfogyasztással, az istállólevegő hőmérsékletével és az életkorral. Egyes takarmányalkotó részek (pl. melasz vagy… tovább

Continue Reading

A klór-dioxid alkalmazása a gyógyászatban

Kórházi fertőtlenítés és gyógyszer A Twinoxid fertőtlenítő szer a gyógyászatban is sikeresen alkalmazzák napjainkban, mivel fő alkotóeleme, a klór-dioxid, több előnyös tulajdonsággal is rendelkezik a tiszta klórral szemben. Emlékeztető: a klór-dioxid (ClO2) egy kémiai vegyület, amely egy klóratomból és két oxigénatomból áll. Szobahőmérsékleten vöröses vagy sárgászöld színű gáz, amely vízben oldódik. A gyógyászati felhasználása antimikrobiális célokat szolgál, de az ivóvíz fertőtlenítésében is szerepet kap. Olyan fertőtlenítőszer, amely az ivóvízhez adva megsemmisíti a baktériumokat, vírusokat és bizonyos típusú parazitákat, amelyek betegségeket okozhatnak. A klór-dioxid előnyös tulajdonságai a gyógyászatban: Hatékonyan fertőtleníti az ivóvizet, nem képződik károsanyag. A kórházi ivóvízhálózatban használt klór-dioxid maximális koncentrációját szigorú szabályozás rögzíti. A vízhez adva a klór-dioxid megsemmisíti… tovább

Continue Reading

Ipari fertőtlenítés

A koronavírust nem terjeszti a víz, de a járvány kedvez a Legionella baktériumnak Ipari fertőtlenítés a járvány után A koronavírus járvány kapcsán a korábbinál is nagyobb hangsúlyt fektetünk az ipari fertőtlenítésre és az ivóvízkezelésre. A jelenlegi tudásunk szerint a víz nem terjeszti ezt a vírust, azonban a járvány hatással lehet más baktériumok terjedésére. A távmunka széles körben történő alkalmazása és a social distance bevezetése a közösségi terek, irodák, szállodák épületeinek ideiglenes lezárását eredményezte. A használaton kívüli vízvezetékekben, légtisztító berendezésekben, ipari vízmelegítőkben pedig elszaporodhat a Legionella, mely halálos szövődményeket is okozhat. Mivel a Legionella a koronavírushoz hasonlóan a tüdőt támadja meg, egy második járványhullámnál már súlyosabb szövődmények és mellékbetegségek ellen kell… tovább

Continue Reading

Egyszerű fertőtlenítő berendezések

Twinoxide oldat permetezése A szakszerű fertőtlenítés az év minden időszakában fontos, azonban egy vírusjárvány idején még nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk az ipari és mezőgazdasági technológiák betartására. A TwinOxide oldatban található klór-dioxid a legtöbb ismert kórokozó ellen hatékony, beleértve a pseudomonas, legionella baktériumokat és a koronavírusokat is. Az ipari és mezőgazdasági fertőtlenítés egyik legegyszerűbb módja a fertőtlenítő oldat permetezése, ehhez különféle permetezőket alkalmazhatunk. A klór-dioxid fertőtlenítő területei A klór-dioxid tartalmú TwinOxide-ot különféle felületek fertőtlenítése mellett az ivóvíz és a levegő fertőtlenítésére is használhatjuk. A járványidőszakokban az alábbi felhasználási területeket emelnénk ki. Mezőgazdasági fertőtlenítések:  gyümölcs, zöldség és vetnivaló termény fertőtlenítése  állattartó telepek épületeinek berendezéseinek a fertőtlenítése  takarmány és ivóvíz fertőtlenítése  friss élelmiszer… tovább

Continue Reading

Koronavírus és influenzajárvány megelőzése fertőtlenítéssel

A klór-dioxid mint baktérium- és vírusölő szer Influenzajárvány idején folyamatosan növekszik a fertőzöttek száma, ez alól a mostani koronavírusos világjárvány esete sem kivétel. Hazánkban is folyamatosan növekszik az érintettek száma, s ezzel egyenesen arányosan a lakosság körében tapasztalható aggodalom szintje. Természetesen meg kell tenni minden közösségi térben és szolgáltatásokat nyújtó intézményekben az óvintézkedéseket, legyen szó iskoláról vagy fogászati rendelőről, gyárról vagy más ipari létesítményről, azonban felesleges pánikolni, és önként karanténba vonulni, még mielőtt komoly okunk lenne rá. A klór, mint fertőtlenítőszer Fertőtlenítés a kórházban klór-dioxiddal A klór az egyik leggyakrabban használt fertőtlenítőszer a víz fertőtlenítéséhez. Alkalmazható a legtöbb mikroorganizmus deaktiválására. Széles körben, hosszú idő óta bizonyította már hatékonyságát, a vírusok… tovább

Continue Reading

Fertőtlenítés az élelmiszeriparban

Aszeptikus gyártási technológia Az élelmiszeriparban az egyik legfontosabb eljárás a fertőtlenítés, hiszen ezzel biztosítható az egészséges áru. Az élelmiszeripari csírátlanításra többféle eljárást alkalmaznak: hő sterilezés, mikrohullámú hőkezelés, ellenállás elvén alapuló hevítés, radioaktív besugárzás, csírátlanító szűrés. A legelterjedtebb ezen eljárások közül a hőkezelés. Az élelmiszerek hőkezeléses tartósítása a mikroorganizmusok hőpusztulásán alapul. Sterilezés, pasztőrözés során a terméket megfelelő edényekben, tartályban légmentesen lezárva melegítik, majd lehűtik. Mivel a túlzott, hosszan tartó hőkezelés az élelmiszer külső megjelenését, biológiai értékét és orgaleptikus tulajdonságait rontja, ezért inkább a forró töltést alkalmazzák. Az aszeptikus eljárás során a terméket forró állapotban töltik az edényekbe, tartályokba, hermetikusan lezárják és a lassú hűlés során önsterilezés megy végbe. Az élelmiszer minősége… tovább

Continue Reading