Fonalféreg az ivóvízben Ivóvízkezelési Terv (Szerbia, Odzaci) A rendszer jelenlegi folyamatának leírása A kutakból (kb. 80 méter mély) akár a 3 km távolságból feltörő vizet két, 140 m3-es levegőztető tartály felé szivattyúzzák. A fertőtlenítéshez elektromos klórozás útján klórt adnak a tartályhoz 1 ppm maradvány értékű szabad klórral, a tartályból történő kilépéskor. A víz mangánt és bizonyos szintű ammóniumot tartalmaz. A klór dózisteljesítménye a levegőztető tartályba 15-18 ppm; A levegőztető tartályból a víz egy duplán felszerelt homokból és aktív szénből álló kettős szűrőrendszerbe jut; A szűrőrendszerből a víz egy 890 m3-es tartályba kerül ahol 0,5 ppm klór maradvány kerül hozzáadásra, és a tartály elhagyásakor a klór maradvány ismét optimalizálásra kerül maximum… tovább
Continue ReadingVízfertőtlenítés a sajtgyártásban
A TwinOxide referencia felhasználója sajtgyárak esetében a Passendale Belgiumban (része volt a Dutch CampinaMelkunieFrieslandFoods-nak), amely 2008 elején eladta a Bongrain SA francia csoportnak. (A Bongrain a világ egyik vezető sajtspecialistája. A Magyar gyáraik a Pannontej a Medve, Karaván és Pannónia márkákkal, valamint a Veszprémtej a Tihany, Bakony, Garamont és Sajtmester márkákkal.) Ivóvízkezelés a sajtgyártásban A vízkezelés a sajt öntőminták (a forma) felszínén történik; Ezeket a formákat Twinoxide-dal fertőtlenítik. A TwinOxide ivóvíz-fertőtlenítőszer antibakterológiai tulajdonságainak köszönhetően a sajt nem tapad többé a formába, könnyen kivehető! Így optimalizálható a termelési folyamat folytonossága. Különösképp a lágy típusú sajtok esetében! Az adagolási arány ennél a vízkezelésnél 0,2 ppm, a formákat TwinOxide-dal permetezik be. A Groupe… tovább
Continue ReadingPet palack fertőtlenítés
IVÓVÍZKEZELÉS AZ ITALIPARBAN A klórdioxid az ivóvíz-fertőtlenítés terén már bizonyítottan megbízható vízfertőtlenítő szer. A klórdioxid manapság került az italiparba fertőtlenítőként. Az élelmiszer és italipar területén a klór-dioxidot sörfőzdékben illetve üdítő italok és bor palackozásánál használják, elsősorban steril víz készítéséhez és palackok mosásához. A töltő higiénia területén is megkezdődött a klór-dioxid alkalmazása tisztító és fertőtlenítő rendszerként. Egyéb alkalmazások, csaknem az összes fertőtlenítő közeg és manapság teljes üzemek működnek kizárólag klór-dioxidot használva sterilizálóként. CIP (cleaning in place; helyi tisztítás) rendszerekben nagyon fontos az élelmiszer feldolgozó eszközök fertőtlenítése, mint pl.: sörfőzdék, tejipari üzemek és szénsavas italgyártó üzemek. Jellemző módon az ilyen élelmiszer feldolgozó létesítményeket úgy tisztítják, hogy a létesítményt alkotó gépek belső és… tovább
Continue ReadingSörtechnológiai fertőtlenítés
IVÓVÍZKEZELÉS A SÖRFŐZDÉKBEN A TwinOxide® (0,3% CIO2)-t már világszerte sikeresen használják ivóvíz fertőtlenítésére. A TwinOxide® sokkal hatékonyabb, mint a hagyományos fertőtlenítők és a klasszikus klórdioxid. Nincs íze, szaga és nincs maró hatása, amely jellemző a klórozásra és egyéb fertőtlenítő módszerekre. A TwinOxide®-nak antimikrobás tulajdonságai vannak és kis dózisban sörfőzdék berendezéseinek tisztítására használják. Már most használják öblítés utáni sterilizálásra. A klasszikus klórdioxidot használják élesztő öblítőszereként. A ClO2 alacsony dózisban, az élesztő életképességének csökkentése nélkül is kitisztítja az élesztő iszapot. A TwinOxide®-ot fel lehet használni a gabona cefre fermentációja során szennyező baktériumok megfékezésére. Az alábbiakban bemutatásra és leírásra kerül részletekkel és referenciákkal a sörfőzés részletes folyamata, a TwinOxide® sörfőzdékben történő alkalmazásának potenciális… tovább
Continue ReadingÉtelipari fertőtlenítés
Baromfi feldolgozás Ausztráliában a TwinOxide-ot egy hatalmas baromfi feldolgozóüzemben alkalmazzák. Ez a baromfi feldolgozó a vezető baromfi gyűjtőhely Ausztráliában és 9 feldolgozóüzemet működtet, amelyek közül ez az említett a zászlóshajó. Ez az üzem óránként 10.000 madarat dolgoz fel napi két 8 órás műszak során. A legnagyobb szupermarket láncoknak szállítanak Ausztrália szerte, valamint a McDonalds-nak, KFC-nek és a Subway-nek is. A feldolgozóüzemben alkalmazott TwinOxide eredményeként drámai mértékben, a heti pár százról gyakorlatilag nullára csökkent a vásárlóiktól érkező panaszok száma. A forgóhűtőben történő kezelés után a madarakon érezhető klórszagot nagymértékben semlegesíti a TwinOxide-dal történő utókezelés a csontozóban. Az eltarthatósági idő a 7-8 napról átlagosan 10 napra nőtt. Ebben az üzemben a TwinOxide… tovább
Continue Reading