Tárolórekeszek, hordók és tartályok csíramentesítése Az iparban használatos műanyag edények, hordók és tálcák fertőtlenítése és tisztítása többféle módszer alkalmazásával lehetséges. A csíramentesítés szükségessége és folyamatának típusa a műanyag tárolóeszköz típusától és a felhasználási területtől függ. Más előírások vonatkoznak az élelmiszeriparban használt ládákra és hordókra, és megint mások a követelmények a kármentesítő tálcák karbantartása során. A műanyag fertőtlenítésének, tisztításának módszerei Az iparban használt eszközök csíramentesítésére az alábbi eljárásokat alkalmazzák leggyakrabban: vegyszeres tisztítás hőkezelés gőzölés UV fényes besugárzás ózonos fertőtlenítés. Tisztítás és csíramentesítés A műanyagipar fejlődésének köszönhetően manapság szinte bármilyen célra alkalmazhatjuk a fröccsöntött vagy öntött műanyagedényeket, tárolóeszközöket és hordókat. A felhasznált anyagok tartósak, nem lépnek reakcióba a bennük tárolt anyagokkal és… tovább
Continue ReadingIvóvízminőség szabályozása Magyarországon
Milyen a magyarországi ivóvíz? A lakossági fogyasztásra szánt víz minőségét a megfelelő hatóságok rendszeresen ellenőrzik és a meghatározott alapértékeknek megfelelően változtatják az ivóvíztisztításra és fertőtlenítésre használt szerek mennyiségét, például a klór-dioxid felhasználásának lehetőségeit. Az ivóvíz minőségét kormányrendelet szabályozza, mely rendelkezik a tisztító és fertőtlenítő eljárások ellenőrzéséről, emellett megszabja, hogy az egyes települések vízhálózatának paraméterei kereshető formában elérhetőek legyenek a hivatal honlapján. Ki felel érte és ki ellenőrzi az ivóvíz minőségét? Magyarországon az egészséges ivóvízellátásról és fertőtlenítésről a települési önkormányzat köteles gondoskodni. A bevett gyakorlat szerint a tényleges vízellátást a víz közmű szolgáltatóra ruházzák át, a hivatalos szervek csupán az ellenőrzésről, a víztisztaságról gondoskodnak. Felhasználói szempontból el kell mondani, hogy a… tovább
Continue ReadingSzennyvízelhelyező telep gyakorlati megvalósítása
Hernádi Szennyvízelhelyező Telep A hernádi nyárfás élelmiszeripari szennyvízelhelyező telep létrehozásának elsődleges célja, hogy a baromfi- (és kisebb részben sertés-) húsfeldolgozó üzem szennyvizei számára biztosíthassák a megfelelő kezelést, hiszen nagy mennyiségű ivóvíz felhasználásával végzik a munkát. A megvalósítás során figyelembe kellett venni, hogy a feldolgozásra és tisztításra szánt vízmennyiség részben veszélyes hulladéknak minősül, emellett a telep fertőtlenítésére használt szerek is a csatornarendszerben kötnek ki. A szennyvíz mennyisége és betermelése Az üzem területén tetemes mennyiségű, napi 1600 köbméternyi ipari szennyvíz keletkezik, melyet elsősorban egy ipari zsírfogón eresztenek keresztül, majd első lépésként rácsszűrő és ívszita szűri ki az úszó szennyeződéseket. A vizet az alábbi berendezések segítségével kezelik: Oxidációs árok – biológiai előtisztítás Dorr-ülepítő… tovább
Continue ReadingA világ legnagyobb víztisztító telepe
Így optimalizálják a vízkezelést a chikagói James W. Jardine víztisztító telepen A vízkezelés és víztisztítás egy rendkívül fontos és felelősségteljes munka, melytől nagyon sok ember egészsége és élete függ. Az otthoni víztisztító berendezések működése is rendkívül összetett, mit mondhatunk akkor az olyan telepekről, melyek milliókat látnak el egészséges és tiszta ivóvízzel. A nagy méretű berendezések által kezelt óriási mennyiségű fogyasztásra alkalmas víz olyan erőforrásokat igényel, melyek fenntartása komoly költségekkel jár, ezért folyamatosan tökéletesíteni és fejleszteni kell őket. Az ivóvíztisztítással kapcsolatban két elvárást fogalmaznak meg a felhasználók: legyen biztonságos és olcsó. A chicagói víztisztító telep Chicagóban található a világ egyik legnagyobb víztisztítója, a James W. Jardine víztisztító telep, mely közel 5… tovább
Continue ReadingÁsott és fúrt kutak fertőtlenítése
Teendők árvíz és belvíz levonulását követően Az ásott, fúrt és vert kutak fertőtlenítését általában árvíz vagy belvíz levonulását követően szükséges elvégezni. A szennyezett vízzel együtt érkező baktériumok és kórokozók elpusztítását szisztematikusan és alaposan kell elvégezni. A kutak tisztítása s fertőtlenítése csak egy része a teljes munkamennyiségnek. A legfontosabb feladat, hogy a kórokozók szaporodását és terjedését megakadályozzuk, ezért a környezet szakszerű csíramentesítésére van szükség. A fertőtlenítési kezelés Elsősorban a személyi fertőtlenítést kell elvégezni, ennek két típusát alkalmazzuk: higiéniás kézfertőtlenítés és teljes személyi fertőtlenítés. Míg az előbbit minden esetben és rendszeresen kell végezni, a teljes fertőtlenítés azon személyek esetében válik szükségessé, akik a védelmi munkálatok során fertőzött területeken dolgoztak. Mindkét esetben alkalmazható… tovább
Continue ReadingVízkezelés a mezőgazdaságban
Víztisztítás és víztisztító berendezések A mezőgazdasági vízkezelés egyik fő feladata, hogy a termőföldek öntözéshez szükséges vízmennyiséget és vízminőséget biztosítsa. Mivel a fúrt kutak kialakítására a legtöbb esetben nincs mód és lehetőség, ezért a rendelkezésre álló vizet kell a megfelelő kezeléssel a mezőgazdasági használatra alkalmassá tenni. A legtöbb esetben a szűrés, mint alapvető vízkezelési eljárás, szükséges az öntözővíz biztosításárhoz. A szűrés során a szemcsés anyagokat tudjuk eltávolítani a vízből, azonban nem ritka, hogy a mikroszkopikus algák, spórák és baktériumok elpusztítása is szükséges. A tisztítás nemcsak a mezőgazdasági növények egészsége és termése miatt fontos, hanem az öntözőrendszerek és öntözőberendezések karbantartása szempontjából is. A szórófejek és csepegtetőberendezések könnyen eltömődhetnek, ha nem megfelelő minőségű… tovább
Continue ReadingGlobális vízgazdálkodási problémák
Elfogyhat az ivóvizünk? Bolygónkon a vízkészlettel való gazdálkodás kritikus periódusba ért. Számos képzett szakember nemcsak azt állítja, hogy a klímaváltozás úgy általában veszélyezteti a lakosságot, hanem arra is figyelmeztetnek, hogy a közeljövőben konkrétan az ivóvíz drasztikus csökkenésére, hiányára kell számítani. És globális léptékben itt nem is a saját háztartásunkban felmerülő hiány az elsődleges probléma. Nem is gondolunk arra, hogy a munkahelyek 75 %-a függ a víztől, ezért a vízkészlet csökkenése és egyre nehezebb kitermelhetősége, a vízminőség romlása egész termelési ágazatokat veszélyeztet. A munkahelyek megszűnésénél is nagyobb baj, hogy az ott előállított termékekből hiány lép fel. A vízgazdálkodásnak kitett szakmák Világszerte több milliárd ember dolgozik olyan iparágban, mely függ a víztől:… tovább
Continue ReadingKertek és üvegházak fertőtlenítése
Algaölő és gombaölő szerek alkalmazása A kertek és üvegházak fertőtlenítése klór-dioxid alapú szerrel végezhető el ideális minőségben. A TwinOxid oldat nemcsak hatékony, de költségtakarékos is nagyüzemi, mezőgazdasági alkalmazás esetén. A növények egészségét veszélyeztető gombák és algák elpusztításának, kezelésének köszönhetően növekszik a termés mennyisége, javul a minősége, így lényegében a bevétel növelhető a megfelelő csíramentesítés elvégzésének köszönhetően. Pangóvizek és pocsolyák kezelése A kertekben és üvegházakban kialakulhatnak olyan nedves, pangóvizes részek, ahol a melegebb időjárásnak köszönhetően a baktériumok és mikroorganizmusok mellett a gombák és algák is elszaporodhatnak. Ezek a betegségek nemcsak a terméshozamot befolyásolhatják, hanem a növények pusztulásához is vezethetnek. A mezőgazdasági kultúrnövények fokozottan érzékenyek a betegségekre, ezért a klór-dioxidos kezelésük elkerülhetetlen.… tovább
Continue ReadingA klór-dioxid mint fehérítőszer
Hatékony és biztonságos anyagok A klór-dioxid hatékony és biztonságos ivóvíz kezelő szer, azonban ipari használatra is alkalmas sokoldalúságának köszönhetően. A fertőtlenítés és tartósítás mellett fehérítésre is kiválóan alkalmas, sőt sokkal kedvezőbb tulajdonságai vannak, mint a klórnak, hiszen a klórtartalmú szerves vegyületek képződése minimális az eljárás során. A modern gyárakban és üzemekben a hatékonyság és minőség mellett a környezeti ártalmak minimalizálását is szem előtt kell tartani, ezért lehet ideális fertőtlenítő és fehérítő szer a TwinOxide. Textil fehérítése A 18. századtól kezdve foglalkoznak a tudósok az ipar problémáinak megoldásával. Ekkor jöttek rá, hogy egy-egy gyártási nehézség megoldásával jelentős anyagi forráshoz juthatnak, ráadásul a további kutatásokat is finanszírozhatják. A klór alkalmazását a textil… tovább
Continue ReadingVízkezelés és fertőtlenítés a sörfőzdében
A klór-dioxid alkalmazásának előnyei A sörfőző üzemekben a vízkezelés és a megfelelő fertőtlenítés talán még fontosabb is, mint a komló minősége. A gyártás során a berendezések és a környezet tisztán tartása, tehát az élelmiszerrel érintkező és az élelmiszerrel nem érintkező felületek fertőtlenítése nem csak az élelmiszer-biztonság tekintetében fontos, hanem az elkészült termék minőségét is befolyásolhatja. A vízkezelés megszervezése nemcsak a palackok és edények tisztán tartása, hanem a sörfőzéshez használt víz tekintetében is lényeges. A TwinOxide szer legfontosabb összetevője a klór-dioxid, mely mindkét feladatra tökéletesen alkalmas. A vízkezelés és a sör Az elkészült sör jellegét és minőségét az alkoholtartalom és az oldott, erjedt anyagok határozzák meg. Az gyártásban az oldott szárazanyag-tartalmat… tovább
Continue Reading